STEPS : “Ons nieuw album is een eclectische mix van de nieuw klinkende én de klassieke STEPS”

STEPS© Foto Annkatrin Siegl
STEPS© Foto Annkatrin Siegl
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Al 25 jaar bestaat de groep STEPS. In de voorbije jaren kwam deze groep vaak optreden in ons land. STEPS houdt van Vlaanderen én Vlaanderen blijft van STEPS houden, want wat deze groep ook uitbrengt Vlaanderen sluit hen in de armen. Ook hun nieuwe cd ‘What the future holds’ is terug een pareltje geworden. Via een videocall vertelden Lisa en Ian over hun nieuwe album. Veel leesplezier met onze babbel.

Hoe gaat het met jullie in deze vreemde tijden ?

Lisa : “Het is duidelijk dat het een moeilijke tijd is voor iedereen, over de hele wereld. We bevinden ons in deze pandemie en dat treft wereldwijd veel mensen. Het is dus een moeilijke tijd, maar ik heb wel hoop. De voorbije weken kregen we veel positief nieuws. Het is een vreemde timing, want in die periode kwam ons album uit. En ik denk dat dat een goede zaak is, want muziek is een ‘healer’. Muziek verbindt mensen. Muziek geeft mensen hoop. Ik denk dat ons album mensen zal helpen door deze donkere tijden heen te komen. Een beetje ‘STEPS’, om die zonneschijn weer te voelen.”

Ian : Ik denk dat we, zoals Lisa zei, op dit moment in een heel vreemde tijd leven. Maar het album dat me door de eerste lockdown heen hielp, was ‘Chromatica’ van Lady Gaga. Ik zou heel graag willen dat ons album iedereen door deze tweede donkere periode heen kan helpen. We zullen de eersten zijn die dit jaar weer gaan touren… Ik denk dat iedereen weer klaar zal zijn om te feesten en met ons mee te dansen. We hebben onze nieuwe tourdata al vrijgegeven. Zo spannend ! Omdat de andere data’s zo goed verkochten.”

Jullie nieuwe album werd gereleased. Vind je het na al die jaren nog altijd spannend ?

Ian : Ja, het blijft spannend ! Maar het is ook zenuwslopend. We zijn nu al 23 jaar bezig met onze muziek. We volgden nooit trends, we probeerden nooit cool te zijn of iemand na te bootsen. We bleven altijd trouw aan wie we zijn. Als mensen blij blijven met wat we doen, betekent dit alles voor ons. Ik vind het zenuwslopend, want we pasten nooit in een doos. Ik denk dat het persoonlijk is als mensen het niet leuk vinden. Maar ze bleven het leuk vinden, dus ja. Ik denk dat iedereen van dit album zal genieten.”

De eerste single van dit album was ‘What the future holds’, over wat gaat de single ?

Lisa : “Zoals je waarschijnlijk weet is dit nummer geschreven door ‘Sia’. We waren zo vereerd om een Sia-nummer op ons album te mogen hebben. Ik ben een enorme Sia-fan, net als iedereen van de band. Het is zo’n geweldig popdansnummer, maar ook tekstueel is het zo groots. We hebben dit nummer bijna een jaar geleden opgenomen, dus het is niet iets dat we tijdens de pandemie hebben gedaan. Maar de titel ‘What the future holds’ resoneert bij ons vanwege de pandemie. En er staat een tekst in het nummer ‘one foot in the past and one foot in the future’ en die songtekst past echt bij mij en de andere bandleden, want zoals je weet, zitten we al 25 jaar in deze branche. We zijn gelanceerd in de jaren negentig. Om drie decennia in deze sector door te brengen, is behoorlijk ongelooflijk. Toen we begonnen, stond onze muziek op cd en cassettes. Nu kan je ons streamen. Ik denk dat de songteksten echt laten zien hoe technologie erbij betrokken is en hoe we zijn geëvolueerd. Het is duidelijk dat het internet er niet was toen we voor het eerst releasden. Ik denk dat mensen zich zullen kunnen connecteren met de teksten. Ik denk ook dat het mensen wat hoop zal geven. Dingen veranderen en dingen zullen voorbijgaan. Er zal weer licht zijn.”

De laatste single was ‘Under my skin’. Het is een andere sound dan dat we van jullie gewoon zijn. Waarover gaat deze song ?

Ian : “Euhm, het heeft een heel andere sound dan alles wat eerder is verschenen. Als we nummers voor het album kiezen, hebben we honderden nummers die naar ons worden gestuurd. En dan krijgen we een shortlist met liedjes die alle bandleden leuk vinden. Soms is dat moeilijk om te doen, want soms is het 3 tegen 2 ( haha ) … Dat is een democratie, dat is wat er moet gebeuren. Maar dit nummer raakte echt ‘home’ voor ons. Het is een heel ander nummer voor ons. En het gaat eigenlijk over iets dat volledig in je kruipt en volledig deel uitmaakt van je wezen. En iets dat je ziel doordrenkt en letterlijk onder je huid kruipt. Daar gaat het lied over.”

Als je kort zou moeten omschrijven waarover dit album gaat, hoe zou je dat doen ?

Lisa : “Ik denk dat de woorden die we zojuist hebben besproken ‘one foot in the past and one foot in the future’, zo belangrijk zijn. Omdat het niet alleen STEPS beschrijft, maar ook het album vormgeeft. Er staan nummers op die momenteel erg 2021 klinken, maar er zijn ook wat meer klassieke STEPS-klinkende nummers. We weten dat de mensen in België daar van zullen houden. We kregen al zoveel steun uit België. Het blijft een heel bijzondere plek voor ons. Op een gegeven moment vlogen we bijna elk weekend in en uit, dus we hebben veel geweldige Belgische mensen ontmoet. We hielden ook van het drinken van ‘Duvel’ haha… Maar terug naar de vraag, het is een geweldige eclectische mix van de nieuw klinkende STEPS in 2020 – 2021 en de klassieke STEPS. We hielden ervan om hier nieuwe dingen op uit te proberen en nieuwe zaken te ontdekken.”

Hoe werkt het writing proces bij jullie ? Schrijven jullie samen of alleen, komen er nog externe persone bij kijken ?

Ian : “We schrijven allemaal samen, maar ook individueel. Maar voor dit album, hebben we nummers geselecteerd uit de vele nummers die we kregen toegestuurd. En zoals Lisa zei, de criteria voor een goed STEPS-nummer zijn bitterzoete teksten, er moet drama, melancholie, key-change en een uitdagende beat zijn. Als je die allemaal hebt, zijn dat de ingrediënten voor een STEPS-nummer. Maar weet je, met ons laatste album klopten we op veel (nieuwe) deuren, want het was ons eerste originele studioalbum dat we in vele, vele jaren hebben gemaakt. We hadden het moeilijk om het te maken. Dat album was zo’n succes en dit keer opende het veel deuren. En er waren mensen die een liedje voor ons schreven en liedjes gaven. Zoals Lisa zei, en dat was ongelooflijk, zelfs Sia gaf ons een liedje. Het was deze keer dus een heel andere ervaring. De laatste plaat die we hadden ‘Tears on the dancefloor’, niemand wilde ons tekenen, geen platenmaatschappij wilde met ons in zee gaan. We hebben het eigenlijk allemaal zelf moeten doen. En we bewezen dat iedereen ongelijk had en met dit album klopte elk groot platenlabel aan onze deur. We werkten samen met BMG en zij zijn helemaal de juiste thuis voor ons. Ze wisten precies wat ze met ons moesten doen. Ze hebben ook andere nostalgische popacts (Kylie Minogue,…) waar we van houden. Dit is dus een perfecte match.”

Het is een cliché vraag, maar welke song van het album is jullie favoriet ?

Ian : “Ik heb veel favoriete liedjes. Ik ben zo trots op dit album. Lisa en ik zeggen altijd, all killers, no fillers ( haha ). Dat is wat dit album is. Het neemt je echt mee op een reis. Het album klinkt als een klassiek STEPS-album (net als onze vorige platen), maar het heeft ook een nieuw, actueel geluid, zoals ‘What the future holds’ . Ik hou ervan, er staat een nummer op dat ‘To the one’ heet, het is één van mijn favorieten omdat het geïnspireerd is op de jaren tachtig. Er staat ook een ander nummer op ‘Clouds’ . Er is een gedeelte in dat nummer waarvan we willen dat het hele publiek het voor ons kan terugzingen als we het live uitvoeren. Die twee zijn mijn favorieten.”

Lisa : “Daar ben ik het mee eens, Ian. Ik ben ook dol op ‘ Clouds’ . Ik speelde het keer op keer, omdat ik er gek van was. Er is zo’n mooie balans op dit album. We hebben wat langzamere nummers en dan ook grote up-tempo nummers. Er staat voor elk wat wils op. We hopen echt dat we terug kunnen komen naar België, want we brengen daar graag tijd door.”

Zijn jullie blij hoe het album er visueel uitziet ?

Lisa : “Ik ben erg blij met de visuals. Ik ben heel dankbaar, want we zijn nog steeds in goede vorm, iedereen. We zien er nog steeds goed uit voor onze leeftijd ( lach t). Ik vind de foto’s echt classy en mooi. De styling, het zijn zo’n sterke visuals. Het komt allemaal heel mooi samen. Je hebt alle elementen nodig, je hebt de sterren nodig om uit te lijnen. Alles moet gepolijst worden. Ik ben erg blij met de manier waarop we deze nieuwe campagne uitvoeren.”

Jullie zitten al heel lang in de muziekindustrie, is er veel veranderd ? Op welke manier ?

Ian : “Ja, absoluut ! Toen we voor het eerst platen uitbrachten, brachten we deze op een maandag uit. Ik weet niet of het in België hetzelfde was. Maar op maandag werd hier telkens een album gelanceerd. Dan wachten tot alle fans hun fysieke exemplaar van het album in de winkels zouden gaan kopen. En dan zouden we een midweek-chart krijgen, maar we wisten niet waar we aan het eind van de week op de officiële hitlijsten zouden eindigen. We moesten dus luisteren naar de radio om te zien waar we zouden terechtkomen in de hitlijst. Maar tegenwoordig zijn er zoveel verschillende manieren om naar muziek te luisteren en zijn er zoveel platforms waarop je muziek kan streamen of kopen. Het is dus een beetje verbluffend om te zien hoe alles de afgelopen jaren is veranderd. Ik denk dat de manier waarop we contact maken en omgaan met fans nu meer persoonlijker is. Iemand kan ons gewoon een berichtje sturen op Instagram of Facebook of reageren op een foto op Instagram. Daar kunnen we direct met de fans in contact komen. Het is een geweldige manier.”

Willen jullie op tour gaan met deze plaat en hoe zal deze eruit zien ?

Lisa : “Je mag een enorm feest verwachten. We zwaaiden al 2020 uit en dit jaar gaan we het grootste feest van het jaar houden. Omdat iedereen het verdient. We hebben allemaal iets positiefs nodig en iets om naar uit te kijken. Ik denk dat het ons beste concert ooit wordt. We willen er zeker van zijn dat dit ons grootste concert tot nu toe is. Elke keer dat we optreden en touren, willen we het groter, cooler en mooier maken. We houden van STEPS, we beschermen het. We zullen de klassieke STEPS-hits, de nieuwe nummers van het album en enkele nooit eerder uitgebrachte nummers spelen. Nummers die mensen nog nooit eerder hebben gehoord.”

Jullie hebben al veel bereikt met STEPS. Hebben jullie nog dromen of goals voor de toekomst ?

Ian : “Mijn hemel, we hebben al zoveel ongelooflijke veranderingen en ervaringen meegemaakt. Ik ben echt super trots op dit album. Ik zou graag willen dat dit album zéker een nummer 1 wordt, dat is wat ik graag zou zien gebeuren.”

Lisa : “Een wereldtournee én debuteren in België. Een wereldstadiontour, startend in België. We hebben het de wereld al verteld, maar we hebben eigenlijk nog nooit een wereldtournee gemaakt, dus laten we dat maar snel doen.” (PADI & Jérémie)

Onze showbizzmedewerkers PADI (tweede van links) en Jelle (vierde van links) bij STEPS in april 2017 in de Ethias van Hasselt. Lisa en Ian staan net naast Jelle op deze foto.©PATRICK DEPYPERE PADI
Onze showbizzmedewerkers PADI (tweede van links) en Jelle (vierde van links) bij STEPS in april 2017 in de Ethias van Hasselt. Lisa en Ian staan net naast Jelle op deze foto.©PATRICK DEPYPERE PADI

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.