Sasha & Davy wisselen op hun nieuwe ‘Thuis’-album duetten af met solonummers

Thuis bij Sasha & Davy in Westerlo. © PADI/Jens
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

We hebben er even moeten op wachten, maar vanaf vrijdag 5 november is het nieuwe ‘Thuis’-album van Sasha & Davy fysiek en digitaal beschikbaar. Het koppel, bekend van o.a. ‘Radio’, ‘Een zomeravond met jou’ en ‘Mamma Maria’, verwent hun talrijke fans met 15 nieuwe nummers, waaronder ook 4 solonummers van Davy Gilles (‘Door al m’n tranen heen’, ‘Hij vecht’) en Sasha Rosen (‘Door jou’) en hun 30 grootste hits uit de voorbije 10 jaar. Op zondagnamiddag 7 november stellen Sasha & Davy, tijdens een uniek concert in het Harelbeekse CC Het Spoor, hun nieuwe ‘Thuis’-album voor. In het mooie Westerlo, dronken we bij hen thuis een heerlijke koffie en genoot uw reporter van een boeiende babbel rond hun nieuwe cd.

‘Thuis’ is de titel van jullie nieuw album, maar als Niels en Wiels er niet waren geweest hadden jullie misschien wel de titelsong gemaakt voor de gelijknamige, populaire Eén-serie. Niet? .

Davy: “Haha. Dat klopt (lacht). Een paar jaar geleden vroeg onze platenfirma CNR aan componisten of ze iets konden insturen voor de nieuwe begingeneriek van de Eén-serie ‘Thuis’. Ik was meteen laaiend enthousiast en samen met mijn vaste team Steven Hellemans en tekstschrijver Cliff Vrancken, ontstond zo de titelsong van ons nieuwe album. Finaal hebben we duimen gelegd voor Niels en Wiels (lacht), alhoewel het hen van harte gegund is.”

Sasha: “Ja, we vonden het achteraf wel zonde om het idee te laten liggen. Oorspronkelijk duurt zo’n begingeneriek maar één minuut, maar die hebben we nu uitgewerkt tot een volwaardig nummer.”

Verwijst de titel van jullie nieuw album toch naar ‘Thuis’?

Sasha: “Helemaal niet, dat heeft er zelfs niets mee te maken. Tot op heden zochten we de titels van onze album tussen de tracks, zoals ‘Wij zijn één’, ‘Onafscheidelijk’.. Nu keken we naar de titels en ‘Thuis’ vonden we heel toepasselijk. Ook omdat dit album door Davy werd geschreven in coronatijden. Iedereen zat thuis. We zijn hier graag thuis. Ik voel mij thuis in België. Wij voelen ons thuis in Westerlo. Er is zoveel over thuis te vertellen, zodat we die titel toepasselijk vonden.”

Davy: “Thuis dekt helemaal de lading. We zaten allemaal thuis en zoals Sasha zei: Ik schreef thuis aan het nieuw album. Deze titel was vanzelfsprekend.”

Jullie vieren met die 3CD-box jullie tienjarig bestaan als muzikaal koppel. Hoe blikken jullie terug op die voorbije periode?

Davy: “Heel bijzonder. Die tien jaar zijn voorbij gevlogen. Ik herinner mij nog tien jaar geleden onze allereerste single ‘Mamma Maria’ wat een dansbaar nummer was, een redelijk geprogrammeerd nummer met een dansbeat eronder. We spelen dat liedje nog altijd op optreden, maar we zijn wel geëvolueerd in onze muziek.”

Sasha: “Davy schrijft nu alle liedjes zelf. Het wordt allemaal ingespeeld door de fantastische muzikanten van de Marcel Fisser Band, die ook meewerken aan het populaire muziekprogramma ‘Beste Zangers’.”

Davy: “Alles wordt nu live ingespeeld en ik ben zelf ook geëvolueerd. Tien jaar geleden stonden er heel veel covers op. Sinds ‘Radio’ in 2019, zijn het allemaal eigen nummers, die je nu ook terugvindt op ons nieuwe album. Ik vind het leuk om zelf te schrijven.”

Het is een unieke kans om in deze tijden een 3CD-box uit te brengen. Hoe blij zijn jullie daarmee en wat maakt deze cd zo bijzonder?

Sasha: “Dat is fantastisch. In Nederland bestaan er geen fysieke cd’s meer. In België wordt dat ook moeilijker. Dat wij zo’n unieke kans kregen bij CNR-België, Vlaamse Sterren, om zo’n album met drie cd’s uit te brengen, met o.a. de ‘Best Of’ uit de voorbije tien jaar erop met onze eigen selectie… daarvoor zijn we heel dankbaar.”

Davy: “Het is een box met één volledig nieuw album met 15 tracks én dan ook nog twee keren vijftien songs van de voorbije tien jaar. De mensen krijgen 45 nummers voor de prijs van één cd. Dat was een idee van de platenmaatschappij om de trouwe fans te belonen en om de nieuwe fans kennis te laten maken met ons repertoire van zoveel jaren geleden.”

Van waar het idee om toch nog vier solonummers erbij te plaatsen?

Sasha: “Dit is ons achtste album. We wilden iets origineel doen. Moesten we met een andere artiest werken of met meerdere andere artiesten? Maar we zijn al met twee. We dachten dan: Davy treedt vaak alleen op en ook ik doe kreeg al die vraag. Waarom dus ook geen solonummers erop zetten. Naast de duetten staan er dus vier solonummers van mezelf en van Davy erop. Tijdens de optredens brengen we zowel duetten als solo’s.”

Davy: “Dit wordt boeiender. Het publiek krijgt duetten te horen, een solo van mij, een solo van haar. Het is heel variërend.”

Bracht dit ‘Thuis’-album jullie dichter bij elkaar? Maar jullie waren al close hé.

Davy: “Ik was wel eens neerslachtig in die coronatijden. Dat bemerkten de mensen wel in mijn liedje ‘Door al mijn tranen heen’. Ik had inderdaad wel eens moeilijke momenten, maar op zo’n momenten schrijf je wel de mooiste melodieën. Ik was voor corona iedere dag op de baan, nu zat ik iedere dag thuis. We vonden steun bij elkaar. We zijn allebei artiesten, die graag op een podium staan. Dat viel weg. Dat bracht ons wel dichter bij elkaar, hé schat.”

Sasha: “We sleurden elkaar er doorheen. Jij was dan eens neerslachtig, dan eens ik. Gelukkig zaten we nooit allebei in dezelfde bui.”

‘Meer van jou’ heeft iets 80’s-achtig à la The Weeknd en A-Ha. Het zou een single worden, maar toen kwam Camille…

Davy: “Dat is een apart verhaal hoor.”

Sasha: “Een aantal liedjes lagen al een hele periode klaar, waaronder ‘Meer van jou’. Dat was echt een 80’s-nummer. Een heel aanstekelijk tof liedje, een perfect zomernummer om in de zomer uit te brengen. Tot dat Camille’ daar kwam met haar ‘Vuurwerk’. We zitten bij dezelfde platenfirma, maar we wisten niet van elkaar af dat we op hetzelfde idee om zo’n liedje uit te brengen. We zetten dan een stapje opzij en brachten dat lied niet uit.”

Davy: “Dat is een topnummer. Een ideaal dansnummer, een perfect zomernummer. Misschien brengen we het komende zomer uit.”

‘Thuis’ heet het nieuwe album van Sasha & Davy, die ons ook thuis ontvingen.
‘Thuis’ heet het nieuwe album van Sasha & Davy, die ons ook thuis ontvingen. © PADI/Jens

Jullie zijn ooit gestart en vergeleken met ‘Nicole & Hugo’, maar ondertussen is het al jaren ‘Sasha & Davy’. Hoe moeilijk was en is het om als koppel in Vlaanderen een succesvolle carrière uit te bouwen?

Davy: “Het is vooral een kwestie van hard werken en erin blijven geloven. Op tv zijn de mogelijkheden om onze liedjes te promoten beperkt. Gelukkig zijn er nog de radio en de media die ons voluit steunen. Ook op sociale media zijn er veel mensen die ons volgen. We bouwden eveneens een ruime aanhang op van mensen die naar onze optredens komen en ons blijven volgen. We versturen één keer per maand een nieuwsbrief…”

Sasha: “Voor alle artiesten is televisie een sterk medium, maar helaas zijn er daar inderdaad momenteel maar weinig kansen om je verhaal te vertellen of je nieuwe muziek te promoten. Begin nu maar eens als nieuwe artiest om tussen al die andere artiesten te geraken? Het is niet simpel. Uiteraard hebben wij ook momenten dat we vinden dat het beter kan, maar anderzijds zijn we vooral blij en dankbaar voor alles wat we al mochten doen en de hoeveelheid optredens die we al deden. Kijk ik terug, dan kan ik enkel maar positief zijn over onze voorbije carrière.”

Suzan & Freek, Tom Dice & Kato hebben samen met jullie de ruimte van koppelduetten ingevuld. Zijn jullie fan van de muziek die zij brengen?

Davy: “Absoluut. Ze maken heel toffe, tweestemmige muziek die goed klinkt. Ik snap dat ze opgepikt worden door heel wat radiostations, want daarmee openen ze ook de deuren voor hun collega-artiesten. Ook in ons repertoire zitten er nummers die heel breed gaan.”

Sasha: “We vinden dat goede muziek, omdat we dezelfde stijl van muziek brengen. Hoe komt het dat zij worden gedraaid en wij niet? Goh, dat moet je aan de muzieksamenstellers vragen. Misschien vinden die ons wel te oud, alhoewel leeftijd relatief is, hé (lacht).”

Davy: “Maar, de muziek die wij uitbrengen ligt zeker in de lijn van Suzan & Freek. Ook De Starlings zijn heel lieve mensen, die vanuit hun hart muziek maken, mooi tweestemming klinken. Maar zoals Sasha al zei: We zijn erg blij met wat wij al hebben bereikt.

Ondernamen jullie al eens een poging om in ‘Liefde voor Muziek’ te geraken?

Sasha: “vtm kiest de artiesten. Wij willen dat heel graag doen, maar we hebben daar rechtstreeks niets aan te zeggen. Dat is één van die weinige platformen waar je als Vlaamse artiest terecht kan en waar je heel dankbaar voor bent om als artiest eraan mee te werken.”

Davy: “Dat klinkt misschien nu raar uit mijn mond, maar waar ik mij soms vragen bij stelt. Ik heb een Hollandse vrouw, al vijftien jaar lang, die een Vlaamse is geworden. Als Hollandse vrouw stelt ze zich wel eens de vraag waarom die Nederlandse artiesten hier zoveel mogen komen doen en dat is omgekeerd niet het geval.”

Sasha: “Ik ken al het antwoord. In Nederland is alles van Nederlandse bodem fantastisch. Dat wordt op een podium gezet en dat is van ons. In België: neen, alles wat van ons is… Niet teveel erover zeggen of je hebt een dikke nek. Alles van het buitenland is juist fantastisch. Iedere Nederlandse artiest – en met alle respect, die zijn allemaal supergoed – zijn allemaal welkom hier, maar een Belgische artiest naar Nederland: dat is veel moeilijker.”

Davy: “Het is misschien onze Vlaamse bescheidenheid die zegt dat alles wat van het buitenland komt, beter is… Maar daar moeten we van af. We hebben in België genoeg artiesten die goed zijn. Als Vlaming moeten we een tikkeltje chauvinistischer worden, dat is mijn persoonlijk gevoel hé. Mensen hebben vaak meer plezier in mensen af te breken, dan toe te geven dat iets goed is. Ik ken veel mensen die wegkijken als het gaat over De Romeo’s, maar als er een feestje is en we komen er optreden, dan gaan ze allemaal uit de bol. Awel, wat is dat dan? Wat is er zo moeilijk om toe te geven dat De Romeo’s toch wel leuk kunnen zijn? Daar is toch niets mis mee. Ik hou van veel verschillende stijlen als het maar goed gemaakt is.”

Als ‘Sasha & Davy’ stonden jullie ook al ooit samen op Het Schlagerfestival in Hasselt. Hoe voelde dat aan?

Davy: “Super. Ons repertoire is redelijk breed. Dan kiezen we voor de liedjes die iedereen kent en die ze kunnen meezingen, zoals ‘Mamma Mia’, ‘Radio’, enz. We brengen de mooiere ballades. We brengen dan vooral liedjes die veel mensen kennen, inclusief veel meezingers. Als je voor zoveel mensen kan optreden, dan is dat een soort bekroning van ons werk.”

Jullie zijn ook fan van ABBA. Van waar de liefde voor hun muziek?

Sasha: “In 2007 speelde ik Sophie in de musical ‘Mamma Mia’ in Nederland. We kwamen naar Vlaanderen. Davy speelde mijn lief Sky. Door die musical kreeg ik een extra lading ABBA-song en ik ben er nog altijd gek van. Die muziek is vooral de jaren tachtig-muziek, die nu nog altijd goed klinkt.”

Davy: “Luister ik naar ABBA, dan word ik daar altijd blij van. Ik krijg er een happy feeling-gevoel bij, daarom zijn we nog altijd fan.”

Wie of wat beïnvloedt jullie bij het maken van muziek? Wat werkt inspirerend? Ons bezoek?

Davy (lacht): “Inderdaad, dan krijg ik direct zin om een vrolijk liedje te schrijven: Ze kwamen uit West-Vlaanderen/ze waren toch weer blij… Ik laat mij vooral inspireren door de tijden, de verschillende seizoenen, het gemis…”

Sasha: “Davy heeft inspiratie op diverse momenten, zoals in de auto. Dan neemt hij zijn gsm en begint hij een melodie te neuriën. Het is dan altijd leuk om dat begin nog eens te horen wanneer een liedje af is. Hoe dat nummer evolueerde.”

Davy: “Veel liedjes gaan over de liefde..”

Inderdaad, waarom staan er op dat ‘Thuis’-album zoveel liedjes over een gebroken liefde?

Davy: “Misschien heeft dat te maken omdat ik mij tijdens de coronatijden wat neerslachtig voelde. Ze zijn heus niet allemaal autobiografisch hoor. We zijn niet van plan om uit elkaar te gaan, helemaal niet. Het gaat nog altijd heel goed tussen ons.”

Sasha: “Toen Davy corona had, leefde hij één week in volledige isolatie boven in een kamer. Dan stond hij wel even stil hoe het zou zijn moesten we uit elkaar zijn.”

Davy: “Vooraf hadden we ook relaties. We kennen de pijn hoe het voelt wanneer een relatie eindigt. We hebben allebei op dat gebied een rugzakje dat me meedragen, waardoor ik die diepere geladen nummers wel weet hoe ik dat geloofwaardig moet brengen. Sasha en ik maakten al alles mee: afscheid van dierbaren, maar ook van relaties. Het is heel breed, ik denk dat alles erin zit in dat album.”

Hoe muzikaal zijn jullie kids?

Sasha: “Beau is tien jaar. Die is helaas niet meer geïnteresseerd in onze muziek. Hij verkiest de Tomorrowland-stijl. Alan Walker moet ik opzetten als we naar school rijden. Noa is fan van een zekere Stefania, inzending voor het Eurovisiesongfestival van Griekenland, maar een Nederlands meisje. Zet ik onze muziek aan: papa, zet dat maar af hé. Vroeger luisterden ze wel graag naar onze muziek, maar die tijd is voorbij. Beau speelt graag muziek. Hij kan als dj nummers wel in elkaar laten vloeien. Noe zingt en danst heel de dag.”

Davy: “Onze clip ‘Je leeft maar een keer’ namen we op in volle coronatijden en ze deden mee. We draaiden thuis alles zelf met een iPhone, want we mochten geen bezoek ontvangen.”

Wat willen jullie met Sasha & Davy nog bereiken? Welke ambities hebben jullie nog?

Davy: “Het mooiste compliment is dat mensen zich herkennen in één van mijn liedjes, zoals ‘Door al mijn tranen heen’. In het voorbije jaar vernam ik dat vaak, dat doet deugd. Dit nummer werd al heel veel gestreamd. Als we met onze muziek bij de mensen iets kunnen los maken, dan is dat een mooi compliment. Waar we het ook zingen, een dorpsplein, feesttent of theater: als je mensen kan ontroeren of blij kan maken, als artiest is dat het mooiste wat er is. Onze liedjes komen echter het meest tot zijn recht in een theaterzaal of cultureel centrum, omdat de mensen daar zitten en luisteren. Ik hoop dat we daarin nog meer terecht kunnen komen in dergelijke gelegenheden. De mix is heel tof om te doen, maar onze liedjes komen meer tot zijn recht in dat soort gelegenheden.”

Sasha, jij presenteert terug op tv. Hoe bevalt je dat?

Sasha: “Heel goed, heel leuk, heel tof. Wonen+ is een programma over wonen, verbouwen. Ik doe dat al één jaar. Dat is iets anders, maar het interesseert mij wel. Die tips, die nieuwe dingen… alles komt aan bod in dat programma. Ik zie zowel mooie droomhuizen, maar ik kan ook tips opdoen over een boiler of een alarmsysteem. Het gaat heel breed en dat vind ik heel leuk aan dit programma.”

Willen jullie ook nog eens meespelen in een musical? Misschien één over jullie eigen leven?

Davy: “Op dit moment niet meer. Ik heb minder die ambitie. We speelden er in zoveel: ‘Mamma Mia’, ‘Grease’, ‘Sneeuwwitje’. Ik heb het even gehad. Ik wil nu vooral mijn liedjes en covers brengen tijdens optredens. Die interactie met de mensen zijn het leukste om te doen. Ik ben echt fier om een Vlaamse zanger te zijn.”

Sasha: “Ik deed het een periode, maar nu de kinderen groter zijn zou dat terug mogelijk zijn. Ik deed wel een aantal openlucht-spektakels in Westerlo. Ik blijf musical een fantastisch beroep vinden. Als er iets voorbij komt dat ik erin pas, dan zal ik niet lang nadenken. Maar nu is mijn hoofdberoep ‘Sasha & Davy’.”

Davy: “Of wat ik wel ooit zie zitten is een musical rond onze eigen muziek. We hebben al genoeg materiaal verzameld, waar je perfect een verhaal kan rond verzinnen. Maar dat zijn dromen hé.”

Hoe combineren jullie dat allemaal? Solo? De Romeo’s?

Sasha: “Onze agenda is gedeeld met De Romeo’s. Moeke – de mama van Davy – woont hier in ’t dorp en die is er voor de kinderen. Vake – die doet ons geluid – en die is er ook niet veel, want die is altijd mee met ons op pad. De drie Romeo’s en Sasha & Davy zijn qua agenda op elkaar aangepast. Krijgen we een vraag, dan ziet iedereen dat duidelijk wat mogelijk is. Wie eerst is, gaat door. Maar De Romeo’s zijn dikwijls een afsluiter, wij de opener van een avond.”

Op zondag 7 november komen jullie naar Harelbeke. Wat staat er op het programma?

Davy: “We vieren tien jaar Sasha & Davy in Harelbeke. Onze goede vriend Rik Blouwe organiseert dat voor ons in Het Spoor. We brengen veel liedjes van het nieuwe album. Veel mensen gaan pas dan kennis maken van die nieuwe liedjes, maar we brengen ook een overzicht uit de voorbije jaren. Dat is twee keren één uur of in totaal 30 nummers die we gaan brengen.”

Sasha: “Het is spannend. We moeten nog veel teksten uit ons hoofd leren. De solosingle ‘Door jou’ van mezelf en ‘Hij vecht’ van Davy. De andere moeten we nog instuderen.” (PADI)

Tickets: info@sashaendavy.be. Tel: 0477 89 15 74 (Rik Blouwe). De cd is op zondag 7 november ook te verkrijgen aan de fanstand.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.