Sabien Tiels over ‘Hoop’ : “Ik hoop dat àlle mensen de hoop nog hebben…”

Sabien Tiels sprak met ons over haar nieuwe single ‘Hoop’.©PATRICK DEPYPERE PADI
Sabien Tiels sprak met ons over haar nieuwe single ‘Hoop’.©PATRICK DEPYPERE PADI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

De jongste single van Sabien Tiels heet ‘Hoop’. Volgens de zangeres houdt hoop ons allemaal overeind in deze moeilijke coronatijden of misschien in een relatie. Sabien schrijft graag nieuwe songs. Haar nieuwe liedje kwam tot stand tijdens een internationaal songschrijfkamp dat deze keer digitaal gebeurde. Ze schreef de tekst van ‘Hoop’ en schreef de muziek samen met Emil Cooper Leplay en David Simon. De Londense David is een nieuwe ster aan het producersfirmament en Emil is een jonge Parijzenaar die vooral als filmcomponist aan de weg timmert. Een babbel over ‘Hoop’ en over nog zoveel meer sloegen we met Sabien in de Minardschouwburg in Gent.

In deze coronatijden begin ik met de vraag die wel van toepassing is : hoe gaat het met je ?

Sabien : “In deze omstandigheden gaat het toch goed met mij. In het voorbije jaar heb ik maar weinig opgetreden, heel weinig, maar ik heb wel enorm veel geschreven. Ik bleef actief voor de radio. Ik bracht de zomersingle ‘Reizen in mijn hoofd’ uit. De opvolger ‘Als jij het niet meer weet’ met Niko Westelinck deed het super en staat al 20 weken in de Vlaamse Ultratop. Ik genoot ook van het gezin en schilderde mijn muziekkamer.”

Liep je ‘achterstand’ op in je muziekcarrière ? Eén jaar niet kunnen optreden is toch ook één stapje achteruit ?

Sabien : “Dat gevoel heb ik helemaal niet. Het is geen afstel, maar uitstel. De stekker ging eruit, maar dat is niet enkel voor mezelf. Ik kijk liever vooruit, dan wat er niet is. Er zijn ook zoveel dingen waar ik de tijd voor kreeg. Ik nam deel aan de internationale songweek, die heel inspirerend voor mezelf was. Het is wat het is hé, Patrick.”

Was je toch wel eens futloos in die periode ?

Sabien : “Echt futloos niet, maar er zijn dagen geweest waar ik mij ergerde aan al die negatieve berichtgeving rond corona op de tv. Dan besloot ik niet meer te kijken, maarja.. je kan er niet omheen. Het is overal dat je het ziet verschijnen. Ik heb mij wel goed in de gaten. Ik laat geen afglijding naar onder af. Ik probeer altijd positief te blijven, in iedere toestand.”

Je sprak over het digitale internationale songkamp waaraan je meewerkte. Vertel daar eens wat meer over ?

Sabien : “Dat was vorig jaar in november. Het duurde een hele week. We schreven met songschrijvers uit heel Europa. Dat is normaal een aparte ervaring. Normaal zit je dan met drie of vier mensen in een ruimte bij elkaar, naast een piano. Nu zaten we echter in een zoommeeting voor een scherm. Dat komt wel helemaal anders over, maar we hadden wel een klik. Eerst spraken we met elkaar over wat we deden, enz. Dat ging dus heel goed. Het was heel bijzonder. Maar zit je op zoom, dan heb je de directe feedback niet. We hadden wel ideeën. We besloten dan eens te stoppen, een pauze in te lassen, daarna kwamen we weer samen. Aan het einde van de dag hadden we wel telkens een leuk resultaat. Ik heb uit dat songkamp toch vier nieuwe nummers verkregen.”

Was het de allereerste keer dat je via zoom iets muzikaals regelde ?

Sabien : “Vroeger werkte ik al met producers uit Engeland. Dan was er een song. Die song werd bij mij thuis ingezongen of ik kreeg een track toegestuurd waar ik de melodie moest opzetten, maar waar ik van nul moest starten was nieuw. Maar op zo’n manier songs schrijven, deed ik wel al. Dat begon voor mij met de plaat ‘Mannelijk schoon.” Ik schreef met tien mannen duetten en toen gebeurde er veel via de pc. Toen kreeg ik de smaak te pakken. Het was heel verrijkend om met andere liedjesschrijver dingen te doen. Vroeger was ik het zelf die tekst en muziek samenstelde, met andere mensen samenwerken is leuker.”

Vind je via digitale weg een lied samenstellen gemakkelijker of is het toch moeilijker ?

Sabien : “Och, niet gemakkelijk of moeilijk. Het grote voordeel aan het echt ontmoeten is de magie. Dat ontbreekt wel wanneer je voor een scherm zit. Ik hoop dat we heel snel terug samen mogen zitten. Er is niets mooier voor muzikanten dan samenzitten en iets maken. En met mensen omgaan is toch nog altijd heel anders, dan voor een scherm elkaar zien. Het echte gevoel is ook zo met familie en vrienden, wanneer we ze terug mogen vastnemen.”

Sabien in de Minardschouwburg in Gent.©PATRICK DEPYPERE PADI
Sabien in de Minardschouwburg in Gent.©PATRICK DEPYPERE PADI

Will Tura zingt ‘Hoop doet leven’. Hoop jij dat uw single ‘Hoop’ eveneens voor vele jaren hoop zal geven aan de mensen ?

Sabien : “Ik vind het sowieso altijd fijn wanneer muziek iets met mensen doet. Dat hebben we hard gemerkt met de vorige single ‘Als jij het niet meer weet.” Hoeveel mensen mij daarover aanspraken over vooral de tekst. Dat viel in de smaak. Hoop is iets dat er altijd zou moeten zijn. Is er geen hoop meer, dan zit je in de wanhoop en in de angst. In angst leven is niet zo ideaal, zeker niet in deze tijden. Ik hoop dat alle mensen de hoop nog hebben.”

Ben jij een type dat vlug hoopt… ?

Sabien : “Absoluut, ik hoop altijd. Waarom zou je niet hopen ? Hopen is niet altijd negatief hé. Hoop is meestal aanwezig in een situatie waar het niet allemaal gaat gelijk je wilt, dan is alles prima. Positiviteit hé !”

Hoop jij dat je single ‘Hoop’ een klassieker wordt ?

Sabien : “Dat hopen we altijd” (lacht ).

’t Is te hopen

Sabien : “Ik denk dat iedere artiest die een nummer uitbrengt… Als je pas iets hebt gemaakt, dan is dat fantastisch. Laat je het bezinken, dan kijk je er soms anders tegen aan. Iedereen hoopt van iets nieuws dat het ongelofelijk goed zal marcheren en zoiets hoop ik natuurlijk ook.”

Je sprak dat je in coronatijden veel schreef. Maar dat is wellicht vooral voor andere artiesten. Voor wie heb je allemaal nummers klaar liggen ?

Sabien : “Ik heb veel nummers, maar soms komt er iets tussen hé. Artiesten beslissen wel eens op het laatste moment dat er een andere single uitkomt, zoals wij met ‘Hoop’ deden. Waarom ? Omdat we ‘Hoop’ beter vonden dan het nummer dat we zouden uitbrengen. Die single was leuker. Dat kan dus bij andere artiesten ook gebeuren, maar Eveline Cannoot, De Jongens… gaan een aantal nieuwe dingen van mij uitbrengen waarvoor dank.”

Focus je je meer op het schrijven voor andere artiesten ?

Sabien : “Wat er wordt gevraagd, doe ik. Er overkomen mij altijd nieuwe dingen. Soms ben ik aan het schrijven, soms repeteren, soms aan het les geven in de muziekschool en soms ben ik ook bezig met mijn gezin, ook niet onbelangrijk.”

Hoe zie je de volgende maanden van 2020 ?

Sabien : “Ik hoop dat we vanaf mei terug iets in de theaters kunnen doen. April wordt voor ons niets, want met 50 mensen kan je niets doen in een zaal. We zitten al bijna zes maanden zonder werk qua optredens. Ik hoop dat we dan niet meer terug moeten; Moeten we nog eens terug, dan is dat voor velen niet haalbaar. Ik heb het geluk dat ik nog leerkracht ben in de muziekschool. Moest ik van optredens moeten leven, dan was dat absoluut niet haalbaar. Vooral omdat ik altijd live optreed. Dat zijn rampen.”(PADI)

‘Hoop’ vind je terug om te downloaden op de grote streamingsplatformen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten