Sabar (17) uit Kortrijk : “Het begon als een grap, maar het werd snel een passie”

Sabar op het pleintje waar ook zijn videoclip werd opgenomen.© PADI/Daniël
Sabar op het pleintje waar ook zijn videoclip werd opgenomen.© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Het kàn, het kàn zeker dat je op je kamer muziek maakt en dat je plots die kan delen met heel veel mensen. Dat overkwam de 17-jarige Sabar uit Kortrijk, die plots begon met muziek en die nu al een platencontract tekende bij Top Notch (Universal Music). Vorige week kwam zijn single ‘Madridista’ uit. Daarin staat hij stil bij zijn favoriete voetbalploeg Real Madrid. “Maar ook KV Kortrijk sluit ik diep in mijn hart”, zegt Sabar.

Een babbel in openlucht, op een grasweide met muren vol graffiti in Kortrijk. Een locatie waar Sabar (Ahmed Bouchama Sabar) ook wel vaker komt en waar eveneens zijn videoclip werd opgenomen. Pas 17 is hij maar hij praat vol enthousiasme, want muziek is zijn passie. Al lang ? Helemaal niet en het begon ook totaal onverwachts.

Kreeg je de muziekmicrobe mee van je familie ?

Sabar : “Helemaal niet. In maart 2019 begon ik met muziek op mijn kamer. Ik zat op de Playstation Fifa te spelen. Ik ging op YouTube, zocht een song op en hoorde een beat. Op dat moment zat ik in een party met een vriend. Ik klikte op die site en zei tegen mijn vriend : “Ik heb een hele goede beat gehoord”. Hij zei : “Ga rappen maar gewoon voor de grap.” Ik deed dat. Het begon dus als een grap, maar het werd na enkele maanden serieus. Ik liet het vlug evolueren naar een passie.”

Hoe evolueerde het verder ?

Sabar : “Ik begon te rappen op pleintjes. Ik liet een vriend dat filmen. Ik rapte dus live op pleintjes in Kortrijk. Die views gingen omhoog en ik mocht naar een studio gaan. Ik nam deel aan 101Barzchallenge met de track ‘Ze Willen Mee ft. Ploko’. Deze track werd heel goed ontvangen en tikte meer dan 150.000 views aan op YouTube.”

Hoeveel songs heb je al gemaakt ?

Sabar : “Er staan al drie songs online. Vandaag kwam mijn allereerste single uit. In mijn telefoon zitten er nog meer songs. Ik ben goed voorbereid.”

Is het moeilijk om rapsongs te maken ?

Sabar : “Helemaal niet. Je moet gewoon met de juiste producer werken en de juiste vibe creëren. Als je daaraan werkt met de instelling dat het werken is, dan ga je geen goede songs maken.”

Waaraan moet een goede rapsong voldoen ?

Sabar : “Die moet een catchy hook die blijft plakken bij de mensen. Je mag niet op dezelfde toon rappen. Je moet verschillende melodieën erin steken, zodat de mensen niet na vijftig seconden luisteren vinden dat ze altijd hetzelfde horen. Ze mogen het niet beu worden.”

Waarom ben jij beter dan de andere hip-hoppers ?

Sabar : “Ik ken andere artiesten die ook heel goed zijn, maar ik ben zelfzeker in wat ik doe. Ik weet dat ik ooit aan de top zal geraken. Dat komt omdat ik veel van melodieën verander. Ik blijf niet haperen bij één genre. Ik doe in dat genre van alles, soms zing ik, soms rap ik..”

De top, je bent op de goede weg, want je hebt al een platencontract. Hoe kwamen die mensen bij je terecht ?

Sabar : ““Ik werd uitgenodigd bij een radio in Nederland. Ze deden daar sessies. Je mocht daar doen wat ik wou. Ik had iets voorbereid. Ik pakte 150.000 views en door die sessie werd ik gecontacteerd door een platenfirma.”

Over welke thema’s gaan je songs ?

Sabar : “Ik ben nog jong en ik rap over genieten van het leven, over de dagelijkse dingen. Over hoe het was met mijn vrienden toen we niets hadden. Toen ik werd uitgelachen toen ik ermee begon. Ik rap over dingen in ’t leven, ik ga niet rappen over wapens ofzo. Daar doe ik niet aan mee.”

Over de dagelijkse dingen. Komt dat zelf uit je brein of werk je in een professionele studio met bekwame mensen ?

Sabar : “Sinds ik mijn contract tekende, heb ik meer studiowerk. Ik blijf evolueren. Voor ik tekende, ging ik één keer naar de studio om de zoveel tijd en ik maakte vlug iets. Nu heb ik de mogelijkheid om meer naar de studio te gaan. Hoe meer ik in een studio zit, hoe beter ik mij voel en hoe gemakkelijker het gaat om een nieuwe song te maken.”

Sabar rapt over Real Madrid, maar is ook fan van KV Kortrijk.© PADI/Daniël
Sabar rapt over Real Madrid, maar is ook fan van KV Kortrijk.© PADI/Daniël

Je nieuwe song gaat over je favoriete voetbalploeg Real Madrid, maar hier hebben we ook in je eigen Kortrijk een voetbalploeg. Geef eens wat uitleg ?

Sabar : “Iedereen weet dat Real Madrid én Barcelona heel sterke teams zijn en iedereen kiest wel één ploeg uit. Ik was nog maar zes toen ik door mijn familie werd aangespoord om te supporteren voor Real Madrid. Ik heb zelfs nog fanpagina’s aangemaakt. Nu heb ik een bepaald publiek en dus kan ik mijn favoriete team promoten door mijn muziek. Iedereen die voor dit team is, zal mij steunen. En geef toe, Real Madrid is toch het beste team hé. Ik heb ook een heel goede band met KV Kortrijk. Van zodra de supporters terug toegelaten zijn, zal ik er ook present zijn. Kortrijk is ook mijn stad, ik steun ze ook. Het is dus Kortrijk-Real Madrid. Luister maar eens naar mijn song ‘Madridista’, een lofzang aan de voetbalsport.”

Werk je de nummers zelf af ?

Sabar : “Ik schrijf alles zelf. De producer maakt de beat. Ik schrijf mijn teksten daar op neer. De producer geeft tips en ik volg die. Maar teksten schrijven, deed ik al altijd zelf. Wanneer je teksten laat schrijven door andere mensen, dan trekt dit veel aandacht van je weg. De boodschap die je overbrengt naar de mensen schrijf je dan niet zelf op en dat klopt niet. Of ik goed was in opstellen in school ? Nederlands was wel één van mijn beste vakken. Ik had in de klas de meeste punten. In april woon ik tien jaar in België : drie jaar in Limburg en nu zeven in Kortrijk. Daarvoor woonde ik acht jaren in Marokko. Nederlands was een taal die ik heel vlug aanleerde, ook de spelling kon ik goed. Ik had de beste punten van de klas. Omdat mijn Nederlands goed was, is mijn woordenschat in de muziek ook goed.”

Bevalt het je hier in Kortrijk ?

Sabar : “Het is dé stad die mij heeft gevormd wie ik ben. Hier heb ik mijn eerste supporters, ook mijn eerste haters. Maar die haters motiveren mij ook. Het stoort mij wel eens, maar ik doe mijn uiterste best zodat ze mij niet meer kunnen haten. En van die haters zijn er ook al fan geworden. Ik stapte in de K binnen en iemand riep al lachend : Hey Sabar, mag ik je handtekening ? Dat was inderdaad al lachend, maar dan bemerken ze dat ze views pakt en dan beseffen ze dat je iets betekent. Dan beginnen ze je ‘broertje te ‘noemen, terwijl ze je vroeger uitlachten. Maar dat hoort erbij.”

Ga je tegen de stress kunnen ?

Sabar : “Sinds ik met muziek begon, heb ik maar één doel : muziek. Ik had 300 of 400 volgers, maar ik geloofde erin. Zit ik drie dagen in de studio, dan slaap ik enkele uren. Dan werk ik weer keihard en slaap ik weer enkele uren. Ik kan de druk goed aan.”

Ga je niet meer naar school omdat je veel muziek maakt ?

Sabar : “Ik was sterk in mijn Nederlands. Ik volgde vier jaar economie-moderne talen. Eerst in Menen, dan in Kortrijk. Dat hielp me, maar zodra ik begon aan muziek ging mijn school achteruit. Nu volg ik deeltijds onderwijs.”

Waar wil je binnen tien jaar staan ?

Sabar : “Ik zou alles wat ik nodig heb om te leven willen onderhouden door mijn muziek. Niet een bijjob, maar leven van mijn muziek. Ik hoop ook een publiek te hebben dat mij dan al jarenlang volgt. Nu ben ik 17, binnen tien jaar ben ik 27 en dan hoop ik al een vrouwtje en een kindje te hebben.”

Is hiphop nog altijd in ? Stijgt het aantal fans voor dit muziekgenre ?

Sabar : “Hiphop was vroeger niet zo in, maar het gaat niet achteruit. Steeds meer hiphopartiesten pakken meer streams. De jeugd blijft hiphop volgen en dat zal ook zo blijven.”

Maakt muziek je gelukkig of gelukkiger ?

Sabar :” Ik was een jongen die naar school ging en die niet wist wat ik zou worden. Ik maakte mijn taken en haalde mijn A-attest, dat was het. Maar sinds ik de muziek ontdekte, heb ik een plan. Ik wil alles pakken wat er te pakken valt. Het maakte mij dus wel gelukkiger.”

Ik wens je veel geluk én succes toe.

Sabar : “Dankjewel” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier