https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Rolf Sanchez werd razend populair door ‘Más, Más, Más’ én Marco Borsato, én hij beloofde iets over… Brugge

Brengt Rolf Sanchez in de toekomst een bezoek aan Brugge?© PADI/Daniël
Brengt Rolf Sanchez in de toekomst een bezoek aan Brugge?© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

De Nederlandse artiest Rolf Sanchez is geen onbekende meer in ons muziekland. Met het behalen van de nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40, 33 miljoen Spotify streams, 12 miljoen YouTube views én de platina status had Rolf met deze single de zomerhit van 2020 te pakken. Daarbij kwam dan nog in maart jl. een samenwerking met Marco Borsato. Samen zongen ze het liedje ‘Eén moment’. Rolf kent Antwerpen goed, maar niet onze provincie. Toen hij zei dat zijn ouders de kerstdagen meestal doorbrengen in Brugge én wij zeiden dat Brugge in de provincie West-Vlaanderen ligt, beloofde hij van zeker en vast een langs te komen naar… Brugge.

In 2011 deed je mee aan X -Factor in Nederland waar je een derde plaats behaalde. Wees nu eerlijk, met de carrière die je nu hebt, ben je dan niet blij dat je ‘maar’ derde werd?

Rolf : “Jawel, maar dat is nu pas. In ’t begin had ik er heel veel moeite mee, ik wilde er niet over praten. Het was een moeilijke periode, ik was jong, was pas 18 toen ik meedeed. Ik geloofde iedereen die mij iets beloofde, maar negen van de tien beloften werden niet nagekomen. Ik had het eveneens moeilijk dat ik pas derde was geworden, maar als ik nu – elf jaar later – daarop terugblik dan is dat het allerbeste wat mij toen is overkomen.”

Was je ontgoocheld in de muziekwereld dat de beloften niet in realiteit werden omgezet?

Rolf: “Ik denk dat het vooral heeft te maken met die harde muziekwereld. Vroeger werd er vaak gezegd dat er iets opgenomen zou worden. Iedere vrijdag kwam ik op tv, met drie à vier miljoen kijkcijfers. Op een bepaald moment kon ik niet meer normaal boodschappen doen. Toen het programma voorbij was, was de aandacht weg. Ik had niemand meer die met mij op de foto wilde staan. Tijdens de show deed ik optredens voor 3.000 mensen, na de show waren dat misschien vijf of tien personen én dat waren meestal familieleden. Op een bepaald moment had ik niemand meer die wist wie Rolf was. Dat raakte mij. In ’t begin was dat dus lastig, maar elf jaar later is dat het beste wat mij toen is overkomen.”

Het duurde dan welgeteld acht jaar of tot in 2019 toen er in Nederland terug iets van je te horen viel. Je deed mee aan ‘Beste Zangers’ (Liefde Voor Muziek). Samen met Emma Heesters bracht je de song ‘Pa Olvidarte’ uit. Deze song scoorde heel goed in de Nederlandse hitlijsten. Was dat het begin voor je bij onze noorderburen om succes te verkrijgen? De start naar meer roem?

Rolf: “Absoluut! Vier jaar voor ‘Beste Zangers’ verhuisde ik naar Miami. In Amerika had ik drie nummer één-hits, maar ik was niet gelukkig. Ik maakte niet de muziek die ik wilde maken. Ik zei altijd ja. In 2019 kreeg ik de kans om deel te nemen aan ‘Beste Zangers’. Ik zag dat zitten, maar ik moest niet meer naar Amerika terugkeren. Heftig, maar ik wilde ‘Beste Zangers’ meemaken. Voor mij is ‘Beste Zangers’ immers een programma waarbij je alle facetten van je stem kan laten horen. Je doet een ballad, een uptempo… Je hebt acht afleveringen de tijd om jezelf te profileren als artiest. Dit was het programma waaraan ik wilde meedoen om mezelf te laten zien. Toen nam ik dat liedje met Emma op. Dat kwam op Spotify op één, in de Top 40 op twee, bijna 60 miljoen streams. In één keer was heel die aandacht er terug en was Rolf Sanchez een begrip. Met ‘Más Más Más’ heb ik een eigen genre Spaans-Nederlands gecreëerd en daar ben ik enkel maar dankbaar voor.”

Je komt in Vlaanderen nu promo voeren voor je nieuwe single ‘Ven Ven’. Onze nationale radio’s draaien alvast uw muziek. Wat doet dat met een Nederlandse artiest? En was dat een droom om ook in de toekomst Vlaanderen te kunnen veroveren of denk je: als het kan, nemen we dat wel erbij?

Rolf: “Ik zal je wat grappig vertellen. In 2014 trok ik, samen met mijn vader, naar Antwerpen waar we een gesprek hadden met de toenmalige manager van Belle Perez, omdat we met Belle wilden samenwerken. Die vertelde ons dat zij geen interesse had. Onze ambitie is altijd ook Vlaanderen geweest. Wij wilden hier wat doen. Belle zette de Spaanse muziek in België en Nederland op de kaart. Twee jaar geleden had ik contact met Belle en werkten we samen. Toen vertelde ze dat ze van die eerste vraag tot samenwerking nooit op de hoogte werd gebracht. Ik had altijd ambitie om hier in Vlaanderen iets te doen. Ik shop heel graag in Antwerpen. België vind ik fantastisch. Ik kom hier op weekend, indien er geen corona is. Toen ik hoorde dat ‘Más Más Más’ werd gedraaid door Q-Music, ook door Radio 2, dat het in de Ultratop Top 10 terecht was gekomen, dan maakte mij dat heel gelukkig.”

We zijn een West-Vlaams weekblad. Je komt shoppen in Antwerpen, maar ken je ook West-Vlaanderen of niet?

Rolf: “Ik vertoefde altijd specifiek rond Antwerpen, maar als je mij wat suggesties geeft, dan neem ik deze mee.”

We hebben mooie steden zoals Brugge…

Rolf: “Mijn ouders verblijven altijd met de kerstperiode in Brugge, maar zelf ben ik er nog nooit geweest. Maar ik beloof je dat ik er ooit een bezoek zal brengen.”

We gaan je dan even uitnodigen voor een bezoek aan het mooie Brugge.

Rolf: “Top, top!”

In Vlaanderen is je single ‘Màs Màs Màs’ ook enorm populair. Ik spreek geen Spaans, maar kan je mij vertellen waarover dit liedje gaat? Kijk ik naar de clip dan denk ik ‘de liefde én veel mooie vrouwen’.

Rolf : “Ik ben heel gelukkig met mijn vriendin, een prachtige vrouw, die ook in mijn clip speelt. Die single gaat over de liefde, over iemand leren kennen en dat het liefde op ’t eerste gezicht is. Dat er een bepaalde spanning is tussen twee mensen die elkaar beter willen leren kennen, maar dat niet te vlug willen doen. Ze willen alles verspreiden over dagen en maanden. Niet direct een date, maar alles rustig aan. Daar gaat ‘Más Más Más’ of ‘Meer Meer Meer’ over.”

Rolf Sanchez vertelde enthousiast over zijn nieuwe single en samenwerking met Marco Borsato.© PADI/Daniël
Rolf Sanchez vertelde enthousiast over zijn nieuwe single en samenwerking met Marco Borsato.© PADI/Daniël

Waar we je wél van kennen, is dat Marco Borsato bij je kwam aankloppen voor een nummer. Hoe kwam die bij jouw terecht?

Rolf: “Dat is een goeie vraag. In Nederland had ik altijd één droom en dat is samenwerken met John Ewbank, zijn vaste schrijver. Hij schrijft in het Nederlands hoe ik in ’t Spaans schrijf. Ik kan dat goed in ’t Spaans, maar niet in ’t Nederlands. Door corona kwam die mogelijkheid. Hij was vrij, ik was vrij. Toen kwamen we met een idee. We schreven een liedje en John vond dat liedje goed voor Marco zijn verhaal. Marco belde heel vlug op en zei dat hij dat liedje wilde. Ik dacht dat ik dat liedje voor hem, samen met John, had geschreven en dat hij dat ging inzingen. Ik zei dat ik alles naar hem ging toesturen. Marco zei dat hij naar mij ging toekomen en dat hij dat wilde samen inzingen. Daar zei ik geen ‘neen’ tegen. Dat is een levensdroom die voor mij uitkomt, samen een nummer opnemen met Marco. Ik zing zelfs liedjes van Marco in mijn eigen show. Er komt nog een samenwerking. Op 12 mei gaan we de plaat releasen.”

Die song ‘Eén moment’ gaat over de breuk tussen Marco en zijn vrouw. Is het niet moeilijk voor je om zijn boodschap over te brengen in het Spaans? Jij kreeg ongetwijfeld wel een groot deel van de liefdesbreuk te horen, dat doet wel iets met een mens van vlees en bloed, of niet?

Rolf: “Zeker en vast. We waren in de studio en Marco vertelde zijn verhaal. Hij vertelde dat vol emotie, deed niets anders dan huilen. Ook ik verloor iemand in mijn leven. Geen liefde, maar een persoon die mij heel dierbaar was, mijn oma. Marco zei dat ik aan haar moest denken, dat ik met dat gevoel, met mijn ogen dicht moest zingen en dat heb ik dan maar gedaan. Ik zou dat verhaal van Marco nooit zo kunnen zingen, omdat het zijn verhaal is. Maar ik zong op mijn manier mijn ervaring van verlies en dat viel goed mee voor de plaat.”

Een speciale clip/video kwam rond dat nummer uit. Geen artiesten te zien, enkel de tekst die wordt geprojecteerd. Waarom werd er geopteerd voor een dergelijk clip?

Rolf : “We wilden de muziek laten spreken, de muziek en de tekst laten vloeien. Als je een clip zou maken, dan zou het gaan over zijn leven, maar nu is het wel zijn leven aan de hand van muziek. Marco heeft altijd zijn emoties met muziek kunnen verwoorden. Dat is iets waar hij achterstond. Hij zei: ”Als ik iets doe, dan wil ik dat er geen clip komt maar dat de mensen lezen wat ik meemaak en dat is dus een brief met tekst geworden.”

In september 2020 had ik een gesprek met André Hazes, die vertelde dat hij graag Marco van de troon wil stoten als grootste artiest in Nederland. Hij bedoelde dat niet kritisch, wel collegiaal. Wat is jouw doel in je muzikale leven? Een ‘Spaanstalige’ Marco Borsato worden?

Rolf: “Goeie vraag!”

’t Zijn allemaal goeie hé!

Rolf ( lacht ): “Ja, ’t zijn allemaal goeie. Ik snap André zijn ambitie, omdat Marco zijn carrière een voorbeeld is. Hij staat na 30 jaar nog altijd aan de top. Altijd maar nummer 1-hits scoren, stadions uitverkocht… Als ik zijn carrière kon hebben met Spaanstalige muziek, dan zou ik daar toch voor tekenen. Mijn ambitie is om een Spaanstalige nummer één-hit te pakken over heel de wereld, een échte wereldhit.”

We kennen zoveel Nederlandse artiesten. Wat maakt jou én uw muziek zo uniek? Vooral omdat je Spaanstalig zingt? Misschien iets uniek in Nederland?

Rolf : “Of het in Vlaanderen of Nederland is, hoe vaak komen Spaanstalige liedjes uit Amerika niet overvliegen? Iedereen vindt dat leuk omdat die songs een Spaanstalig gevoel hebben. De Spaanse taal is een leuke taal, maar heel weinig weten wat er wordt gezegd. Ik als artiest die half Nederlands/half Dominicaans ben, kan de mensen die houden van Spaanse muziek blij maken, maar ook de mensen die het willen verstaan. Die kunnen het eindelijk verstaan wat er wordt gezegd. Wat mij dus uniek maak, is dat ik beide talen kan combineren. De Nederlanders en de Belgen kunnen meezingen in het Vlaamse stuk, maar kunnen ook genieten van de muziek in het Spaanse gedeelte.”

In welke taal zing je het liefst: Spaans of Nederlands? Ik zocht op YouTube even op naar nummers waarin je het Nederlands zong. Ik vond er niet veel, wél een duet met Tino Martin waarin jij dan weer het Spaanstalige voor uw rekening nam, maar ook een song ‘Speeltuin’ die je in het Nederlands bracht. Een lied rond corona, juist?

Rolf : “Ik wil meer in het Nederlands zingen. Ik ben bezig met mijn album in het Spaans/Nederlands. De laatste tijd bemerk ik dat ik meer affiniteit heb met de Nederlandse taal. Ik ben veel boeken aan het lezen. In het Spaans kan ik mij goed verwoorden, maar ik zou dat ook in het Nederlands willen doen maar nu heb ik nog hulp daarvoor nodig. Op mijn nieuw album staan er twee nieuwe Nederlandstalige liedjes en ook enkele nieuwe Spaanstalige songs. In augustus komt dat album uit. Op het moment dat ik mijn album release wil ik ook een tour doen, maar dat kan enkel wanneer corona bijna voorbij is.”

Je kan enkel je nieuwe album uitbrengen wanneer we dan in augustus terug een gesprek voeren hé.

Rolf ( lacht hevig ): “Tof, okee!”

(Rolf komt dichtbij onze recorder en zegt erin: “Beloofd!”

Denk je dat de muzieksector veel zal veranderen na deze coronatijd ?

Rolf: “Dat denk ik wel. Je merkt dat nu al een beetje. Ik vind het spijtig, maar het segment van de coverbands, kroegzangers, die zijn wat anders gaan doen dan normaal, omdat ze de rekeningen verder moesten betalen. Op die manier zullen er minder mensen overblijven. De waardering voor muziek is wel terug. Gaf je vroeger een concert, dan waren de mensen bezig met hun telefoon, gingen ze bier halen, babbelden ze erop los. Nu is dat anders. De mensen luisteren naar de artiest, leggen hun telefoon opzij. Ze luisteren én kijken. Ze filmen enkel wat belangrijk is en praten er niet meer doorgeen. Nu kijken de mensen weer naar de artiest en dat was even weg. Toen was dat normaal, nu willen de mensen enkel nog zo graag gaan naar een concert maar kunnen ze het voorlopig niet.”

Wat zijn de dingen die je als artiest nog zou willen bereiken?

Rolf: “Ik zou heel graag mijn eerste grote concert laten doorgaan in Nederland. Ik denk aan de Ziggo of in Ahoy. Ooit stond ik daar als voorprogramma, maar niet in een eigen show. Mijn ultieme droom is echter die nummer 1-hit behalen over heel de wereld.”

Dank voor deze babbel. Twee belangrijke zaken heb ik onthouden: 1. Dat ik je zeker eens terug zie in Brugge. 2. Ik kijk al uit naar ons volgend gesprek in augustus nav. de release van uw album.”

Rolf ( lacht) : “Ja hé, super toch. Beloofd!” (PADI)

De nieuwe single ‘Ven Ven’ kan je downloaden via alle grote streamingsplatforms.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.