Pieterjan Beheydt en Jens Declerck van BlitZ worden vanaf vrijdag 30 april ‘Superheroes’

Jens Declerck (links) en Pieterjan Beheydt van BlitZ.© PADI
Jens Declerck (links) en Pieterjan Beheydt van BlitZ.© PADI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Veertien jaar staan Pieterjan Beheydt uit Otegem en Jens Declerck uit Meulebeke al als het popkidsduo BlitZ op het podium. Het was tijd voor een grondige metamorfose en daarom besloten ze met iets nieuws uit te pakken. In maart 2020 gingen ze hun nieuw project lanceren, maar het bleef één jaar in de kast liggen wegens corona. “Als we dat nu bekijken, was dat toch niet slecht. We konden er in de voorbije maanden dan nog even aan sleutelen en alles finetunen”, zegt Pieterjan, die als jeugdconsulent werkt in Avelgem. Jens is leerkracht in het lager onderwijs in Marialoop. We spraken af met het duo in de tuin van Jens in Marialoop, waar we coronaproof een interview afnamen rond hun nieuw project.

In de ontvangen korte info las ik dat jullie veertien jaar bestaan en dat het tijd werd om eens met iets anders uit te pakken. Was het niet beter geweest om daarmee te wachten tot 2022, want dan bestaat BlitZ vijftien jaar en dat is dan weer een jubileumjaar.

Pieterjan: “Ieder jaar evalueren we ons jaar. We zitten op ’t einde van ’t jaar of bij het begin van ’t nieuwe jaar eens samen met een hapje en een drankje. Eind 2019 zeiden we tegen elkaar: hoelang gaan we dat nog kunnen doen? Hoelang kunnen we nog als grote broers de kindjes blij maken? We keken ook naar andere figuren en vroegen ons af waarom die figuren wél zolang meegaan. Dat komt omdat ze een product zijn, omdat ze een typetje zijn die je perfect kan vervangen. Toen dachten we dat we met BlitZ ook typetjes moesten worden.”

Jens: “We gingen met BlitZ uit van het principe: wat bestaat er nog niet? Uiteindelijk bestaat er al heel veel en is alles al één keer uitgevonden, maar we kwamen uit bij superhelden, superheroes. Net voor de lockdown van maart 2020 dachten we al aan een show, een nieuw idee, aan kledij. We namen contact op met de ontwerpster van de pakjes van Kaatje, die iets voor ons maakte. Voor de lockdown was het definitief klaar. Ook het liedje was afgewerkt, maar we besloten van toch te wachten met uitbrengen. We voelden dat nu hét moment was aangebroken om met ons nieuw project uit te pakken.”

Pieterjan: “Het moest wel cool blijven. Onze leeftijdsgroep is altijd tussen 3 en 8 jaar geweest, dat zal wellicht zo blijven. Ons publiek blijft wel groeien. We creëren een nieuw publiek met dit nieuwe concept.”

Heb je innerlijk gevloekt dat het één jaar werd uitgesteld?

Jens: “Inderdaad, we hadden grote plannen om het uit te brengen. We konden nog één jaar wachten. Nu lanceren we BlitZ 2.0.”

Niet bang dat door de lange stilte van BlitZ jullie tijd ‘voorbij’ zal zijn, want geef toe: jullie verjongen er ook niet op én telkens maar kindersongs blijven zingen.

Pieterjan: “Nu werken we vernieuwend. We gaan terug een nieuwe generatie aanspreken. Het is daarom dat wij het nu doen omdat we ouder worden. Piet Piraat is ook 50 en staat ook nog altijd op een podium. Ook wij kunnen blijven meegaan.”

Jens : “Het idee om te stoppen kwam er ook. Maar we voelden aan dat we dat nog altijd graag doen en dat nog niet los kunnen laten. Wat we doen vinden we tof en dus stoppen we niet, maar we zochten naar een nieuw concept. We wilden ook onze naambekendheid niet kwijt spelen en dus doen we verder onder de naam BlitZ.”

Welk verschil is er dan?

Pieterjan: “Een nieuwe show, nieuwe stijl, de muziek is ook anders. We dachten aan van alles, maar superheroes is voor veel kindjes iets mysterieus.”

Jens: “Iedereen is een held en dat gaan we ook breed uitspelen. Met de corona zijn er veel helden. Niet enkel verpleegkundigen, maar ook leerlingen, kindjes die al één jaar hun best doen en niet alles kunnen doen naar vrije tijd toe. Wij vinden dat ook helden. Onze show draait rond helden, rond talenten van kinderen. We zien het heel breed. Het is niet dat de superhelden door de lucht zullen vliegen. Iedereen heeft zijn eigen talenten, sterkten en kracht. En iedereen moet dat zo uitspelen.”

Zoeken jullie het niet te ver?

Pieterjan: “We zijn Pieterjan en Jens die voor je zitten, maar als we ons pakje aantrekken, dan zijn we een andere personen. We zijn dan superheroes, we leven in een clubhuis, er komt ook een strip uit rond ons.”

Jens: “Vroeger speelden we al typetjes, nu speelden we nog meer typetjes. Van zodra we dat pak dragen, zijn we ook superhelden. Van zodra we ons pak afdoen, zijn we gewoon Pieterjan en Jens. Er komen ook filmpjes op YouTube met leuke afleveringen. We willen een filmconcept maken, met bijvoorbeeld het bezoek van iemand aan ons clubhuis.”

Pieterjan: “Binnen vijf jaar kunnen we er probleemloos twee andere typetjes in spelen. Het zijn personages.”

Jens: “Je mag ons niet vergelijken met Spiderman, Superman, enz. Dat is helemaal niet zo, maar we hebben wel geheime krachten. We dragen iets aan onze arm. We gaan ook geen boeven verslaan. Er zit een diepere boodschap achter voor de kindjes, onze helden.”

Vanaf vrijdag 30 april zijn Jens en Pieterjan nu ‘Superheroes’.© PADI
Vanaf vrijdag 30 april zijn Jens en Pieterjan nu ‘Superheroes’.© PADI

Krijgen jullie door superheroes weer moed, verse adrenaline, om er terug veertien jaar tegenaan te gaan of is dat project eerder beperkt? Iets dat misschien één of twee jaar zal meegaan?

Jens: “Veertien jaar is misschien heel optimistisch, maar door net dit nieuwe te doen hebben we er veel zin in. Met de ervaring die we hebben kunnen we iets nieuws uitbouwen. De mensen blijven ons kennen. We hebben met kinderen ook telkens een nieuw publiek. De kindjes van veertien jaar geleden hebben nu zelfs al kindjes en komen af. We hebben dus geen vast publiek.”

Pieterjan: “We lagen één jaar stil. Het is perfect dat we dat nu op vrijdag 30 april lanceren.”

Jullie brengen ook een strip uit?

Pieterjan: “In onze vorige BlitZ hadden we ook al stripfiguren op onze website. Nu hebben we terug stripfiguren laten maken. We gaan daar in de toekomst veel mee doen en zelfs verhalen of kleurboeken uitbrengen. De merchandising komt er, maar dat is nog niet voor direct. We moeten dat opbouwen. We hebben nu zoveel meer nieuwe ideeën waarmee we weg kunnen, dan met de oude BlitZ. De stripfiguren zelf zien er heel tof uit.”

Hebben jullie al méér dan één liedje klaar?

Jens: “We hebben ons gefocust op het concept. We hebben één liedje klaar en hebben het volledig gefinetuned. Ons themalied ‘Superheroes’ brengen we nu uit. In de voorbije maanden hebben we ons gefocust hoe we dat concept konden brengen. In de coronaperiode hebben we ook veel veranderd. Het huidig resultaat is wel wat anders geworden dan wat we in maart 2020 wilden lanceren.”

Wat doe jullie dan volgend jaar met ‘15 jaar BlitZ’?

Pieterjan: “We vinden wel iets hoor, dat is pas voor volgend jaar. Laat ons hopen dat we onze vijftiende verjaardag in volledige bevrijding kunnen vieren, zonder corona. Dat we dan shows kunnen geven zonder mondmaskers op, zonder allerlei maatregelen waaraan we ons moeten houden, maar volledig vrij.” (PADI)

‘Superheroes’ is vanaf vrijdag 30 april te downloaden via de grote streamingsflatforms. Vanaf die dag kan je ook de nieuwe website terugvinden van BlitZ. Ook de clip is te bekijken via YouTube.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier