Pieter De Wulf van Groep 24 én Comedyshows moet nu door corona ‘spelen’ met Monopoly

Pieter De Wulf (links) samen met DJ 4T4, tijdens de voorstelling van Monopoly Discotheken in Hasselt.
Pieter De Wulf (links) samen met DJ 4T4, tijdens de voorstelling van Monopoly Discotheken in Hasselt.
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Pieter De Wulf is in heel het land bekend als dé man van Comedyshows én Groep 24. Deze creatieve persoon uit Brugge zette in de voorbije jaren talrijke (comedy)shows op de affiche, zodat het publiek kon genieten. Tot maart 2020, want toen begon de eerste lockdown door corona en kon ook Pieter niets meer programmeren of laten doorgaan. Pieter zit niet graag stil en dus begon hij met het samenstellen van Monopoly. Niet voor het geld want zo’n Monopoly-spel kost door de rechten erop een aardige stuiver, maar wel omdat stil zitten niet iets voor hem en zijn team is.

Pieter (41) is samen met Kristof De Block (41) zaakvoerder van Groep 24. Dit is een Brugs bedrijf dat in betere tijden zo’n 250 shows op jaarbasis organiseert. De mensen kennen Groep 24 vooral van Comedyshows.be en de shows voor Nicholas (de bekende goochelaar van VTM). Het bedrijf doet ook via Show-Time.be op jaarbasis ook heel wat muziekoptredens. Een belangrijke onderdeel van de firma is Promobom, dit is een affichage bedrijf en verzorgt normaal gezien de promotie voor heel wat culturele activiteiten zoals theatershows, festivals,… Ook dit ligt nu nog altijd bijna volledig plat.

Hoelang zijn er al van je medewerkers werkloos ?

Pieter : “Sinds maart 2020 hebben we met uitzondering van drie kleine shows voor Freddy De Vadder – die zelfs niet rendabel waren door de beperkingen – niks meer kunnen organiseren. We hebben een equipe van 14 mensen. Het meisje dat het papierwerk doet voor onze affichage firma, samen met de jongens die de affiches en flyers verspreiden, staan al sinds maart 2020 op technische werkloosheid. Ook onze grafisch vormgever zit werkloos thuis. Kristof verzorgt zelf de campagnes die binnen komen voor Promobom en een klein team zorgt voor de continuïteit en natuurlijk ook het Monopolyverhaal.”

Hoeveel shows werden er in totaal al verplaatst ?

Pieter : “Ik denk dat we in totaal nog een 30-tal shows die in verkoop zaten al enkele malen hebben moeten verplaatsen. Maar wat men niet ziet, we hadden ook een geboekte kalender van méér dan 100 optredens, die nog niet waren aangekondigd. Ook deze shows werden al meermaals opgeschoven. We durven deze ook nog steeds niet naar buiten brengen.”

Je was al bekend voor Monopoly, maar hoe is dat eigenlijk ontstaan ?

Pieter : “Drie jaar terug zijn we gestart met Monopoly Brugge. Al snel volgden er edities voor Mechelen, Gent, Antwerpen en Brussel. Een speciale uitgave was onze Monopoly Urbanus. We werden getipt over een aangepaste versie, maar deze werd zonder licentie uitgebracht. We ontdekten dat er in het buitenland echt een rage was van speciale Monopolyspellen, in Vlaanderen hield niemand zich daar professioneel mee bezig en dus zijn we in die markt gedoken.”

En Monopoly kwam door corona in een stroomversnelling, juist ?

Pieter : “Door corona is de vraag naar gezelschapsspellen enorm toegenomen. Daarnaast hebben we ook veel meer tijd om dit luik van onze firma helemaal uit te bouwen. Momenteel zijn we dus met een kleine groep full time bezig. De vraag is er en het is enorm leuk om te doen. Het blijft een manier om mensen te entertainen, dus zover af staat het ook weer niet van ons DNA. We hebben graag dat onze klanten fun hebben, maar we moeten het zelf ook plezant vinden om te doen. “

Hoeveel verschillende brachten jullie al op de markt ?

Pieter : “We hebben al 11 edities op de markt en er staan er veel klaar om nog aangekondigd te worden. Voor de West-Vlaamse lezers hadden we al versies in Brugge, Knokke-Heist en Kortrijk en we kondigden onlangs Monopoly Oostende en Monopoly Ieper aan. De meeste versies verkopen direct uit. Naast stadsedities lanceerden we ook Monopoly Koers, Monopoly FC De Kampioenen en Monopoly Discotheken. Deze laatste kwam tot stand met DJ 4T4, de DJ van ‘t Hof van Commerce, die een Canvas reeks maakte onder de naam “Platendraaiers” en waarin men Discopoly speelde. Er kwamen zodanig veel reacties binnen dat 4T4 naar ons toe stapte om het spel ook echt uit te brengen en de respons is ongelofelijk. Voor de mensen met interesse in onze spellen hebben we ook een aparte website,/ www.monopolystore.be . Zeker een ernaar surfen.”

Hoeveel stuks werden er al van verkocht ? Kan je door Monopoly Groep 24 toch draaiende houden ?

Pieter : “Ik denk dat we dit jaar de kaap van 100.000 spelletjes zullen bereiken. Een Monopoly ontwikkelen is door de rechten die dienen betaald te worden ook voor ons een duur product. Financieel helpt het de pil te verzachten, maar minstens even belangrijk is het mentale. Na maanden annulaties, verschuiven van shows en alles wat erbij komt kijken zonder return, is het leuk om met iets bezig te zijn dat wel werkt en slaagt. Stil zitten wachten is niks voor ons, we zijn té graag bezig.”

Hoe zie je de toekomst in 2021 ? Wanneer staat ‘officieel’ de eerste show weer gepland ?

Pieter : “We gaan nog veel meer Monopoly’s uitbrengen. Maar natuurlijk kijken we ook énorm uit om al onze artiesten en ons publiek terug te zien. Door al het verschuif ben ik voorzichtig geworden. Hoe vroeger hoe liever natuurlijk, maar de première van onze Brugse goochelaar Nicholas zijn tweede avondvullende theatershow op 25 september in de Capitole zou ik toch echt niet graag verplaatsen.” (PADI)

www.groep24.be , www.comedyshows.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.