Peter Monbailleu en Pieter De Wulf slaan de handen in elkaar voor Zandsculpturenfestival FC De Kampioenen

Pieter De Wulf (links) en Peter Monbailleu (rechts) tijdens de voorstelling van het project.© PADI/Daniël
Pieter De Wulf (links) en Peter Monbailleu (rechts) tijdens de voorstelling van het project.© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Sinds 2010 kennen Peter Monbailleu en Pieter De Wulf elkaar. Ze werkten al één keer samen, maar in de voorbije jaren waren ze elk afzonderlijk vooral bezig met de uitwerking van hun eigen bedrijven. Peter, geboren Bruggeling en wonend te Brussel, werkte met zijn bedrijf Shakalaka! voor veel projecten voor en samen met het Brusselse MB Presents van Manu Braff. Pieter, ook een Bruggeling, nu in Oostende wonend, verdiende zijn sporen samen met Kristof De Block met Comedyshows, Groep 24, enz. In het coronajaar besloten beiden de krachten te bundelen voor een toch wel heel uniek evenement, namelijk een zandsculpturenfestival rond FC De Kampioenen op het strand in Middelkerke.

“Peter en ik kennen elkaar zo’n tien jaar. Wij organiseerden comedy voorstellingen en één van de eerste zalen waar we aan de slag gingen was Kursaal Oostende, waar Peter toen werkzaam was. Dit was toen een zaal waar we als jonge organisatoren direct welkom waren en ondersteund werden”, zegt Pieter De Wulf. “Ooit werkten we zelfs één keer samen”, vervolgt Peter Monbailleu. “We brachten samen het cultuurmagazine Zeezo uit. Het is nu echter de eerste keer dat we samen een groots evenement op poten zetten.

Hoe kwam die samenwerking tot stand? “Peter is altijd enorm enthousiast geweest als hij vertelde over zijn tijd binnen het Zandsculpturenfestival in Zeebrugge. Dan zag je echt z’n ogen blinken, en dat is me altijd bijgebleven. Vorig jaar brachten we een Monopoly FC De Kampioenen uit en ik legde de link met zandsculpturen. Ik zag er direct de perfecte match in, maar had totaal geen know-how over hoe je een zandsculpturenfestival moet organiseren. Ik belde Peter op en na één meeting was de samenwerking een feit”, vertelt Pieter. Peter knikt en vult aan: “Drie of vier lange babbels later over kwaliteitseisen en het belang van het thema besloten we het erop te wagen.”

Peter Monbailleu op de zeedijk aan de Rotonde in Westende.© PADI/Daniël
Peter Monbailleu op de zeedijk aan de Rotonde in Westende.© PADI/Daniël

Deze zomer ontmoeten twee iconen elkaar in het zand. Inderdaad, de eerste aflevering van de legendarische reeks FC De Kampioenen kwam voor het eerst op het scherm in 1990. In 1996 rees de eerste gigantische zandsculptuur op uit het zand van Zeebrugge. In 2021 versmelten deze twee toppers samen tot hét zomerevenement van het jaar: Zandsculpturenfestival Middelkerke.

Na 21 seizoenen, vier films en de kerstspecial krijgen de kampioenen deze zomer een uniek eerbetoon in zand. Meer dan levensgroot ontdek je al je favoriete helden in hun natuurlijke habitat: het café, het veld, de garage van DDT, het huis van Boma,… Een team van de allerbeste internationale ‘carvers’, waarvan sommigen al meewerkten aan het allereerste festival in Zeebrugge, creëert al deze gevarieerde taferelen. Het wordt een onberispelijk, hoogstaand, coronaproof, outdoor evenement voor jong en oud. In heel veel verschillende taferelen laat de ploeg van WeLoveSand, die actief is over heel de wereld, het beste van hun kunnen zien. Het begint met een levensechte Xavier, die je al van ver ziet staan. Hij kijkt uit over het terrein van meer dan 5.000 m2 waarin WeLoveSand honderden ladingen speciaal sculptuurzand omtoverde tot al zijn ploegmakkers en vrienden in 3D. De bezoekers lopen tussen hun helden in de wereld van FC De Kampioenen. Het wordt grappig, gedetailleerd en vooral… heel erg indrukwekkend. Het creatief team tekende een verbluffend parcours uit. Eén plek daarin vond helaas nog geen invulling. “Daarvoor doen we een beroep op de echte fans van De kampioenen. Wat mag er absoluut niet ontbreken? Welke plek, welke held, welke situatie weerspiegelt voor jou helemaal De Kampioenen? Op de website vind je een document dat je kan afdrukken om er jouw favoriete scène uit FC De Kampioenen op te schetsen. Komt jouw ontwerp als winnaar uit de bus, dan wordt jouw sculptuur gerealiseerd en ontvangen we jou en je familie als eregasten op de openingsavond. Sowieso vinden alle inzendingen een plek op de wall of fame.

Pieter De Wulf (rechts) met Kristof De Block.© PADI/Daniël
Pieter De Wulf (rechts) met Kristof De Block.© PADI/Daniël

Het Zandsculpturenfestival Middelkerke komt tot stand door de samenwerking van drie ervaren spelers in de Belgische evenementenwereld. Groep 24 verzorgt onder meer de tournees van Jacques Vermeire en creëerde de FC De Kampioenen editie van Monopoly. MB Productions verzorgt al een decennium de promotie van alle Cirque du Soleil shows in België en tekende voor succesexpo’s, zoals Expo Dino World, Star Wars Identities en de Harry Potter Expo. Peter Monbailleu van Shakalaka! tenslotte, was vele jaren trekker van het legendarische Zandsculptuurfestival Zeebrugge. “Het Zandsculpturenfestival is het laatste puzzelstukje voor een nieuwe topzomer in Middelkerke. De link met FC Kampioenen is een garantie op succes. Tel daarbij de prachtomgeving die we het Zandsculpturenfestival aanbieden en dan weet je dat de duizenden bezoekers een topdag gaan beleven. Ook voor onze inwoners en tweedeverblijvers is het een ‘must see’,” aldus schepen voor toerisme Tom Dedecker

Tickets voor het Zandsculpturenfestival Middelkerke kosten 12,50 euro. Inwoners van Middelkerke en mensen met een tweede verblijf in Middelkerke krijgen 2 euro korting. Om alles veilig en corona-proof te houden wordt de capaciteit beperkt gehouden en wordt gewerkt met tijdsslots. Je kan online tickets kopen op www.zandsculpturenfestival.com. Er is een voordelige combinatie als je met de trein reist en de halte Belle Vue van de kusttram ligt vlak aan de ingang van het festival. (PADI)

www.zandsculpturenfestival.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier