‘Niobe’ van jong Antwerps Collectief heeft West-Vlaams tintje door drumster Anke Verslype uit Ieper

Het jong Antwerps Collectief.© Laure-Anne Iserief
Het jong Antwerps Collectief.© Laure-Anne Iserief
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op vrijdag 19 maart komt de EP ‘Niobe’ van het jong Antwerps Collectief uit. Aki is een nieuw jong jazz collectief uit Antwerpen. Onder de naam ‘Aki’ schrijft drumster Anke Verslype haar eigen muziek en brengt ze deze naar buiten met verschillende bezettingen. Voor de nieuwste EP ‘Niobe’ werkte Anke haar muziek uit, samen met Marjolein Vernimmen (harp), Ruben De Maesschalck (bas) en Willem Heylen (gitaar). Het jong Antwerps Collectief heeft wel een West-Vlaams tintje, want Anke Verslype zag het levenslicht in Ieper waar ze ook opgroeide. Nu woont ze in Antwerpen.

Met Marjolein, Ruben en Willem speelde Anke ook op Jazz Middelheim in september 2020. Aan de basis van hun muziek staan ongecompliceerde, sobere melodieën, waarvan de grenzen worden verlegd tijdens de improvisatie. Samen creëren ze een unieke sound die je laat meevoeren op een stroom van warmte en melancholie. Aki brengt beeldende jazz die je ongelooflijk nostalgisch kan maken en niet zomaar onberoerd laat. Ze laten een midden tussen filmische landschappen, jazz en minimalisme. Het artwork werd gemaakt door Soetkin Verslype. Jawel, de zus van Anke, natuurlijk ook afkomstig uit Ieper maar die nu in Ekeren woont.

De EP Niobe werd geschreven tijdens de eerste lockdown, er was tijd en rust en dat weerspiegelt zich ook in de muziek. De stukken horen bij elkaar en vertellen een verhaal, geen specifieke vertelling, maar ze volgen elkaar wel op in een bepaalde volgorde. Anke Verslype houdt van verhalen en boeken, dat geeft haar inspiratie. Niobe is de naam van een vrouw uit de Griekse Mythologie die in een steen veranderde nadat ze de goden tartte. De muziek op deze EP wil hier ook een verhaal vertellen. De melodieën zijn niet gemaakt om moeilijk te klinken, er is geen tekst, maar de stukken willen iets vertellen dat de luisteraar kan begrijpen, dat hij of zij zelf kan invullen en zo een verhaal kan horen. De improvisatie in deze muziek is een belangrijk aspect. De melodie zelf kan misschien simpel zijn, maar tijdens de improvisatie probeert de groep terug op zoek te gaan naar de oorsprong van het lied. Hoe komt de melodie ongedwongen tot stand? Dat is iets dat altijd anders kan zijn of soms net hetzelfde. De muziek werd voor het eerst gespeeld vorig jaar op het masterexamen van Anke Verslype aan het Conservatorium van Antwerpen. Haar muzikanten leerde ze daar ook kennen. (PADI)

Vanaf vrijdag 19 maart is deze EP overal verkrijgbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier