Niko Westelinck van de single ‘Dicht Bij Jou’ woont in Mollem (Asse), maar heeft West-Vlaamse roots

Niko Westelinck woont in Asse, maar heeft ook West-Vlaamse roots.© PADI/Daniël
Niko Westelinck woont in Asse, maar heeft ook West-Vlaamse roots.© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Kom dat tegen: je praat met een artiest uit Mollem (Asse) en tijdens de babbel vernemen we nieuws over onze provincie West-Vlaanderen. Zanger Niko Westelinck – bekend van het duet ‘Als je het niet meer weet’ met Sabien Tiels en zijn huidige single ‘Dicht Bij Jou’ – begon te vertellen over Staden, over Loppem, over Oostduinkerke.

“Mijn grootouders notaris Barbier en Jacqueline Huyghebaert woonden in Staden. Mijn grootvader overleed in de jaren tachtig. Mijn grootmoeder is ook al overleden, de dag na de geboorte van mijn dochter. Mijn mama Anne groeide daar op. Ze verbleef er haar hele jeugd. Ze waren thuis met vijf kinderen: drie zussen, één broer. Eén zus woont nog in Loppem. De andere kinderen Barbier zijn uitgevlogen naar andere provincies. Mijn mama is een gepensioneerde tandarts. Mijn papa was dokter. Ze wonen in Zellik”, vertelt Niko. “We proberen nog een aantal keer per jaar met de familie af te spreken, alhoewel dat in het voorbije coronajaar niet ging. Er zijn dus al enkele familiefeesten in het water gevallen.”

Bewaar je mooie herinneringen aan West-Vlaanderen?

Niko: “Ja, natuurlijk. Er waren perioden in m’n leven dat we ieder weekend naar West-Vlaanderen trokken. We bleven daar dan slapen. Het was een grote familie met alle nonkels, tantes, neven, nichtjes… Ze hadden een groot huis in Staden. Toevallig reed ik eens voorbij dat huis en het stond er nog. Ik herkende het meteen.”

Deed het raar wanneer je dat huis terugzag?

Niko: “Absoluut, want al die jeugdherinneringen kwam terug boven. Vreemd genoeg weet ik soms meer van die periode, dan iets dat vijf jaar geleden gebeurde.”

Hoelang ben je al met muziek bezig?

Niko: “Al heel lang! Ik studeerde ook muziek aan het Conservatorium en studeerde af als jazz-drummer en componist. Daarna begon ik liedjes te schrijven voor andere artiesten, maar ik begon ook te producen. Ik doe heel veel. Ik focuste mij niet altijd op jazz, wel op pop. Jazz deed ik omdat ik daarmee een goede technische bagage bekwam. Nu is het vooral pop en rock. Ik breng ook regelmatig iets uit onder mijn eigen naam.”

Voor wie schreef je al allemaal songs?

Niko: “Oh, de songs – meestal co-writes met andere songschrijvers – zijn voor artiesten in binnen- en buitenland, waaronder bijvoorbeeld een Chinese popartieste en Franse artiesten. Er zitten ook van mijn nummers in Azië en Frankrijk. Muziekuitgevers en songschrijvers zitten samen om songs te schrijven. Deze songs worden uitgestuurd naar artiesten die songs zoeken. Ik weet niet of je het weet, maar weinig artiesten schrijven hun songs zelf. Het komt voor dat artiesten of uitgevers me na drie jaar opbellen met de boodschap dat ze een nummer van mij willen opnemen, terwijl ik zelf niet meer weet over welk liedje het gaat. En soms moet ik dan even de sessie in mijn computer zoeken, omdat ze ook mijn productie van de backing track willen. In eigen land werkte ik o.a. ook al samen met Bart Kaëll en Sabien Tiels. We brachten samen het duet ‘Als je het niet meer weet’ uit. Ik blijf dus schrijver en producer voor anderen, maar voor mezelf breng ik meer en meer songs uit.”

Waarom plots die interesse om zelf meer uit te gaan brengen?

Niko: “We gaan allemaal sterven, het leven is te kort. Lig ik morgen bijvoorbeeld onder een tram, dan wil ik toch worden herinnerd als iemand die voor andere mensen schreef maar ook als vertolker van m’n eigen songs. Ook leuker voor mijn kinderen. Trouwens, ik schreef ook veel kinderliedjes voor de Ketnet Musical, Junior Eurosong… Het blijft echter leuk om vereeuwigd te worden voor iets dat je zelf uitbracht en dit onder m’n eigen naam.”

Hoeveel bracht je er al uit onder je eigen naam?

Niko: “In het Nederlands nog maar vier, maar ik heb er zeker 70 liggen die klaar en klaar zijn. Mijn debuutsingle was ‘Maak jezelf niets wijs’ in 2016 en dat werd veel gedraaid op Radio 2. Daarna volgde ‘Alles wat ik doe’ en ‘Als jij het niet meer weet’, het duet met Sabien. Mijn jongste single heet ‘Dicht bij jou’.”

Hoe kwam dat nieuwe liedje tot stand? Of is het ook eentje dat al een tijdje in de schuif lag?

Niko (lacht): “Het is inderdaad ééntje dat muzikaal al lang in de schuif lag. Ik heb de tekst aangepast. Het gaat een klein beetje over corona, maar niet helemaal. Het is eigenlijk een universeel thema. Mijn echtgenote is een Portugese. Die heeft haar ouders al één jaar niet meer gezien en mijn kinderen hun grootouders ook niet. Ik zag dat elke dag gebeuren, toen heb ik een liedje geschreven, ‘Dicht bij jou’, het paste wel bij corona. Maar nogmaals het is niet puur een coronasong. Het is een universeel thema. Als je naar de tekst luistert, zou het even goed kunnen gaan over iemand die overleden is of een koppel dat uit elkaar gaat.”

Waarom zing je onder je echte voor- en familienaam?

Niko: “Ik streef naar echtheid. Mijn familienaam is echt. Ik zing ook in het Nederlands omdat het mijn moedertaal is, dus dat is ook echt. Niettegenstaande dat ik thuis elke dag Engels spreek. Ah ja, dat heb ik ook nog niet gezegd. In de jaren ‘90 bracht ik een soloplaat uit in ‘t Engels onder de naam ‘Niko’ Daar zijn nog weinig sporen van, omdat dat pre-internet tijden waren. Een paar jaar geleden heb ik dan de switch gemaakt naar het Nederlands. Omdat dat voor mij toch authentieker aanvoelde, veel echter. Het is ook moeilijker om in het Nederlands te zingen dan in het Engels. In het Engels kom je namelijk vlugger weg met cliché zinnen. In het Nederlands moet het echt wel goed zijn. Ik ben niet snel tevreden over teksten. Muziek gaat meestal wel heel natuurlijk. Ook al omdat het mijn opleiding is, maar voor de teksten moet ik soms wel zwoegen. En soms komen ze er in één keer uit.”

Geef jij nog muziekles?

Niko: “Ik heb een eigen muziekschool MyUSIC in Ternat en Vilvoorde, samen met twee bandleden van Les Truttes. Ik geef daar zelf ook nog drumles en lessen muziekproductie.”

Keer je ook wel eens terug naar de kust?

Niko : “Zeker en vast, vooral naar Oostduinkerke. We hebben daar met de familie een appartement. Dit is de plaats waar Gert Verhulst en Ozak Henry ook wonen. Ik geniet van de kust.” (PADI)

De nieuwe single ‘Dicht Bij Jou’ is te downloaden via de diverse grote streamingsplatforms. https://smarturl.it/westelinckdichtbij

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.