Nachtwacht komt met ‘Het Vampierenbal’ komend weekend naar De Panne

Nachtwacht met Louis, Céline en Giovanni. © PADI/Sandro
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Op zaterdag 16 en zondag 17 oktober, telkens om 10.30, 13.30 en 16.30 uur, is Nachtwacht met ‘Het Vampierenbal’ te gast in het Proximus Theater in Plopsa De Panne. Op zaterdag 20 november is Nachtwacht aanwezig in Kursaal Oostende. Tijdens de première in CC Asse hadden we een gesprek met Louis, Céline en Giovanni.

In de serie gebruiken jullie special effects, dit komt er niet bij in jullie show?

Louis: “Het komt er wel bij hoor, we proberen dit op een originele theatermanier over te brengen door licht, rook en geluidseffecten, ook met ledwalls. We proberen op deze manier het allemaal wat spannend te maken, en het werkt ook wel. We zien dat het publiek verbaasd is met wat er allemaal gebeurt.”

Voelen jullie ook de opluchting dat er terug een familievoorstelling mogelijk is?

Céline: “Ja absoluut, aan de reacties van de kinderen, en de ouders denk ik ook, voelen we dat ze het superleuk vinden om terug naar een live evenement te gaan na heel die coronaperiode. Wij zijn zelf ook dankbaar dat we terug op het podium mogen staan.”

Louis: “We gingen daarnet op en ik zag de mensen in de zaal zitten. Iedereen had een grijns op met zoiets van: wauw, we mogen dit terug meemaken. Dat is voor ons zo, maar ook voor de mensen die komen kijken.”

In de coronaperiode keken de kinderen veel naar series, zoals naar Nachtwacht- afleveringen. Jullie zijn superhelden geworden, nu zien de kinderen jullie in het echt?

Giovanni: “Ik denk dat de beleving in het theater heel anders is dan op tv. Ze kunnen ons echt zien en ze kunnen direct reageren. Ze zijn mee, ze zingen mee, ze doen mee, en alle spreuken die uitgesproken worden, het lijkt alsof ze die al kennen. Dat is zo zot dat sommige kinderen die spreuken echt kennen. In het theater is die belevenis heel anders en wij spelen daar heel hard op in. We vragen een 20-tal keer in deze show: doe mee, we hebben jullie nodig en ze doen het.”

Céline: “Ja is echt zo, soms denk ik, ach na vijf keren hebben ze het gehad, maar ze blijven het doen. Ze hebben er zin in en zelfs luider en luider.”

Hebben jullie meer stress voor dit, dan voor de serie?

Céline: “Ja, ik toch wel een beetje omdat het allemaal live is. Dat maakt het wel spannend, dat is wel nieuw. Ik denk dat we alle drie wel al goed op elkaar zijn ingespeeld. Als iemand zich verspreekt of iets vergeten is, vullen we elkaar aan. We kennen het stuk al door en door.”

Louis: “We hebben het uiteraard vorig jaar ook al eens gespeeld. Het is voor ons nu opnieuw opstarten. Ik heb wel sowieso meer stress in de repetitie ervoor, dan dat we nu bezig zijn. We zitten er nu in, we kunnen het, komaan laten we dit doen. In de repetitie heb ik meer van hm, komt dit wel goed? maar éénmaal we onze tekst goed kennen valt dat wel weg.”

De show is best wel griezelig voor de kinderen. Ik denk 15 jaar geleden zou dit wel moeilijker zijn, zijn de kinderen minder bang dan vroeger?

Louis: “We zijn al 7 jaar bezig (lacht) Misschien gingen de ouders vroeger zeggen van oei dat is te eng, daar mag je niet naartoe nu leren de ouders hun kinderen wel van samen naar dat soort programma’s te kijken en te leren van: het komt altijd wel goed, je hoeft er eigenlijk niet bang voor te zijn.”

Giovanni: “Kinderen zaten het laatste anderhalf jaar heel veel thuis. Netflix is groter geworden, en ook toegankelijk geworden voor kinderen en daar zitten wel enge dingen in. Via bvb Netflix worden horrorseries beschikbaar gesteld. Ik denk dat kinderen dat nu wel meer gewend zijn, ook door videogames zijn ze al heel wat gewend. Ze gaan er vroeger mee om dan bvb in onze kindertijd. Ook het internet algemeen, het ligt allemaal voor het grijpen.”

Céline: “Het hangt ook af van kind tot kind, sommige kindjes van 3 jaar zijn totaal niet bang en sommige kinderen van 8 jaar zijn dan wel weer bang.”

Welke indruk zouden jullie willen dat de mensen hebben als ze weggaan na de show?

Céline: “Dat ze meegezogen worden in het verhaal, dat ze echt het gevoel hadden dat ze mee in het verhaal zaten. Dat ze ook het verhaal snappen want dat is ook belangrijk toch?”

Louis: “Dat ze verwonderd zijn van ons te zien want dat is ook altijd leuk, dat ze zien dat wij magische wezens zijn. Je ziet soms kinderen denken van: zou ik wel iets durven zeggen, zou ik er wel durven naartoe gaan. Dan stellen wij hen gerust, het is okee, we zijn heel lief, niet bang zijn.”

Giovanni: “We willen vooral dat ze niet te bang zijn, dat ze voelen: okee, Nachtwacht is er, wat het probleem ook is, hoe eng het ook gaat zijn, ik weet dat ik veilig ben in het theater door Nachtwacht, die reactie zou ik wel fijn vinden.”

Louis: “We hebben er een liedje over in de show: Wees Niet Bang.” (PADI)

Proximus Theater Plopsa De Panne op zaterdag 16 en zondag 17 oktober, telkens om 10.30, 13.30 en 16.30 uur – Kursaal Oostende op zaterdag 20 november om 10.30 en 13.30. Nachtwacht is ook present in Trixxo Theater in Hasselt (zondag 31 oktober en maandag 1 november), Stadsschouwburg in Antwerpen (woensdag 3 november), Capitole Gent (zaterdag 13 november). www.studio100.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.