https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Milo Meskens brengt snijdende gitaarsolo in single ‘Fool’ : “Ik ben eerst muzikant, pas dan zanger”

Milo Meskens© Daniil Lavrovski
Milo Meskens© Daniil Lavrovski
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Milo Meskens maakte een spectaculaire entree in de ‘Week van de Belgische muziek’. Vlaanderen maakte kennis met deze zanger, schrijver en ook fenomenale gitarist. Die lijn wordt doorgetrokken in de nieuwe single ‘Fool’, waar Meskens zijn métier als songsmid combineert met zijn levenslange liefde voor de gitaar, inclusief een snijdende gitaarsolo. We sloegen met zanger én muzikant Milo een babbel.

Ik herinner mij nog dat we een tweetal jaren geleden op een weekdag met elkaar spraken in de plantentuin van de VRT in Brussel. Is er in die voorbije periode al veel veranderd in je carrière ? Neem mij niet kwalijk dat ik het zo formuleer, maar had je niet gehoopt dat je nationale doorbraak al sterker zou zijn ?

Milo: “Met die vraag val je wel met de deur in huis. Om op je vraag te antwoorden : het gras is altijd groener aan de overkant, want we willen altijd alles hebben wat we juist niet hebben, maar ik ben zeker niet teleurgesteld, integendeel. Als ik terugkijk ben ik wel héél blij met wat er al is gebeurd. Ik stond misschien nog nooit op nummer één, maar ik had wel al grote hits. Ik kon met hele fijne mensen samenwerken. Ik mocht zowel in het binnenland als in het buitenland spelen. Ik heb het gevoel dat alles wel op zijn tijd komt. Ik geloof wel in het feit dat wat er moet gebeuren, ook zal gebeuren.”

Corona gooide veel roet in de plannen van de muzikanten. Zag jij het in 2020 als artiest wel eens niet meer zitten ?

Milo: “Corona is voor de hele wereld een verschrikkelijk fenomeen. Iedereen heeft in de shit gezeten, iedereen heeft er onder geleden. Ik ken heel veel collega’s die net een plaat hadden uitgebracht, die net gingen touren en die heel hun promocampagne in het water hebben zien vallen. Ik had de ‘chance’ dat ik nog bezig was aan een plaat. Ik heb thuis een opnamestudio. Ik kon dus thuis verder werken aan mijn plaat. Ik leef van mijn muziek en dus heb ik wel ook wat aan mijn spaarcentjes moeten zitten, maar ik kan die periode wel overbruggen. We moeten er eerlijk in zijn, dat is niet iedere zelfstandige gegund. Het is niet interessant om nu professioneel muzikant te zijn in een corona crisis, maar er zijn mensen binnenin de sector die veel meer mogen klagen dan ik, dus ik ga dat zo weinig mogelijk proberen te doen.”

Kwamen je nummers veel beter tot stand in die coronatijden, omdat je misschien meer tijd had en je je meer kon focussen op de tekst ?

Milo : “Ik ben een gigantisch grote strever op het vlak van mijn job. Ik doe niets aan minder dan 300 %. Ik ben ook al drie jaar professioneel muzikant. Ik ben met niets anders meer bezig. Ik hou me enkel nog bezig met mijn eigen muziek en andere artiesten helpen met nummers schrijven en muziek maken. Heb ik een vrij moment, dan doe ik maar één iets : muziek maken. Voor mezelf – corona of niet – veranderde er op dat vlak niet veel. Natuurlijk was er wel meer tijd.”

Er was veel te doen rond je deelname aan ‘Week van de Belgische Muziek’, waar je aantoonde dat je fenomenaal op de gitaar kan spelen. Ben je daar al mee bezig van jongs af ? Doorliep je alle schooljaren aan de muziekschool ?

Milo: “Ik speel al sinds m’n vierde jaar gitaar. Ik ben er nu 25, dus al 21 jaar ! Dat is altijd al mijn grootste passie geweest. Op mijn eerste album heb ik ook alles qua muziek gedaan. Ik speelde zelf voor sommige nummers alle instrumenten in. Eigenlijk is het op deze plaat weer hetzelfde. Met het verschil dat ik de bas en drums door iemand liet inspelen. Mensen onderschatten mij, omdat ik niet gewoon een zanger ben. Ik ben in eerste instantie een muzikant en pas dan een zanger. Ik ben heel blij dat er door mijn deelname enorm veel positieve reacties zijn gekomen, omdat in eerste instantie de mensen niet wisten wat ik allemaal kan. Eigenlijk is dat mijn grootste passie. In de recentste single zit er ook zo’n uitgesproken gitaarsolo. Het is een heel logisch vervolg om van die tv-show naar deze single te gaan.”

Vind je het belangrijk dat een professioneel artiest een instrument bespeeld ?

Milo: “Ik vind dat iedereen dat voor zichzelf moet uitmaken. Ik ken schitterende zangers en zangeressen die evenveel bestaansrecht hebben zoals een artiest als ik. Ik ben een heel grote muziekliefhebber in alle vormen. Ik hou van de techniek tot het eindproduct mixen. Ik heb in de corona tijd een single uitgebracht waar ik alles zelf deed. Van het schrijven tot het mixen. Niet iedereen heeft dezelfde feeling om zich in al die facetten van muziek te verdiepen. Er zijn mensen die een klok van een stem hebben en zich daar volledig op focussen. Iedereen moet doen waar hij/zij goed in is. In mijn geval is dat ik met heel veel liefde en passie probeer om in al die facetten op een bepaald niveau te geraken.”

Wil je in de toekomst je nog meer profileren als dé artiest met de gitaar ?

Milo: “Absoluut, ik denk dat het er al altijd al ingezeten heeft, alleen denk ik dat de mensen dat vaak hebben losgekoppeld. Niet iedereen wist dat ik alle gitaren heb ingespeeld. Ook bij de mensen waarbij ik gitaar speelde – denk maar aan mijn goede vriend Regi –, waar ik voor zijn eerste soloproject gitaar speelde. Ik denk dat ik altijd de man met de gitaar zal zijn voor mezelf. Het is nu fijn dat de mensen mij met de gitaar willen zien.”

Hoe kwam je nieuwe single ‘Fool’ tot stand en wat vertel je daarin precies ? Welk verhaal zit erin verscholen ?

Milo: “Ik schrijf bijna al mijn nummers zelf, op een paar uitzonderingen na. Sommige songs schreef ik al een aantal jaren geleden. Het effectieve opnameproces is pas deze zomer gebeurd, waar ik met een bassist en een drummer in de studio ben gestapt. We hebben eigenlijk iets heel atypisch gedaan voor de muziek anno 2021. We hebben op een oud tape-machine opgenomen. We hebben live ingespeeld, met drie tegelijkertijd en dat geeft echt een soort organische touche. Je voelt gewoon de aanwezigheid van de drie muzikanten in één ruimte. Dat is iets dat niet meer zo vaak wordt gedaan.

Is het de bedoeling om nog verder te werken met die muzikanten aangezien het zo’n succes is ?

Milo “Ik sluit dat zeker niet uit. Ik denk dat wij nog verder gaan werken aan die plaat. Dat is absoluut de bedoeling.”

2021 is nog niet zolang begonnen. Wat plan je allemaal in dit nieuwe jaar ?

Milo : “Nieuwe muziek maken, schrijven, … ik ben ook bezig voor een aantal andere artiesten muziek te schrijven. Als alles goed gaat, hoop ik dat we weer kunnen spelen en weer naar het buitenland kunnen trekken. Het hangt allemaal van de coronacrisis af. Ik hoop gewoon dat ik mijn muziek snel op gans de wereld mag loslaten.”

Als je een gokje mag wagen, wanneer hoop je dat artiesten eindelijk weer voor een live publiek mogen spelen ?

Milo: “Ik heb het mogen ervaren tijdens de ‘Week van de Belgische muziek’ dat er bij alle betrokken artiesten en de crew zoveel goesting was om opnieuw onze job te mogen uitvoeren. Allemaal hebben we er zo intens van genoten. Iedereen ging met een smile tot achter z’n oren naar huis, omdat iedereen nog eens z’n job kon uitoefenen. Inderdaad, hoe rapper hoe liever. Ik kan geen gokje wagen, want ik ben geen viroloog. Hopelijk loopt de vaccinatie goed, want dan hoop ik dat we deze zomer weer kunnen optreden.”

Heb je een band met onze provincie West-Vlaanderen ?

Milo : “ Ik woon op de grens met West-Vlaanderen. Mijn manager is een West-Vlaming en die is al meer dan 10 jaar mijn beste vriend. Weet je, ik kom veel in West-Vlaanderen. Mijn hoes is genomen in Brugge en mijn fotograaf is ook een West-Vlaming. Geloof het of niet, maar ik heb in deze provincie veel vrienden wonen.” (PADI)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten