Michael Lanzo: “De virologen vergaten één iets, namelijk dat wij nog een leven hebben”

Michael op zijn ruime buitenterras.© PADI/Daniël
Michael op zijn ruime buitenterras.© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Er verscheen een glimlach op de lippen van Michael Lanzo toen we met hem afspraken op het terras van zijn Muziekcafé Den Toerist in Meulebeke. De reden van die glimlach? Het goede nieuws dat de horeca vanaf woensdag 9 juni terug de deuren binnen mag openen én ook dat Michael opnieuw mag optreden en zijn nieuwe single kan voorstellen.

“Ik ben blij dat we nu al buiten op het terras mogen bedienen, maar ’t weer is zo teleurstellend. We deden ons best om ons terras zo aangenaam mogelijk te maken. Iedereen zit in bubbels op een veilige afstand van elkaar. Ik kijk uit naar de dag dat we terug ook binnen mogen bedienen. De trouwe bezoekers aan Den Toerist zullen hun ogen uitkijken. Van de lockdown maakten we gebruik om de zaal op te frissen. Er hangen nieuwe kaders met foto’s aan de muren én ook mijn collectie kruisbeelden kreeg een plaatsje in ’t café. Op iedere genummerde tafel prijkt ook een bokaal met een bloemetje, enz. Kortom, ’t mag gezien worden”, glimlacht Michael, die op zondag 13 juni op het podium zal staan van Den Toerist in Meulebeke. Hij stelt dan zijn nieuwe single voor. “Mijn nieuwe single was al klaar, maar ik wilde die niet voorstellen tijdens een optreden in openlucht. Geef mij maar de knusheid van een zaal. Mijn nieuwe single heet ‘Ik ga naar de zon’. Het lied heeft een Spaanstalige tint, zoals ook De Toreador dat was. Die dag wordt ook de AperoLanzo voorgesteld, gemaakt door de zaak Hoornaert uit Roeselare. In de nieuwe single komt een verwijzing voor naar AperoLanzo.”

Michael bij één van de nieuwe ingekaderde foto's, die binnen in de zaal te bewonderen zijn.© PADI/Daniël
Michael bij één van de nieuwe ingekaderde foto’s, die binnen in de zaal te bewonderen zijn.© PADI/Daniël

In de komende weken en zelfs maanden staan er diverse shows van artiesten op de affiche van Den Toerist in Meulebeke. Wordt Den Toerist de Place-To-Be van ’t Vlaams talent? “Voor sommige artiesten is het soms moeilijk om een geschikte locatie te vinden om op te treden. Kan ik collega-artiesten helpen, dan doe ik dat heel graag. Ze kunnen terecht in Den Toerist. Ze zijn zelfs niet verplicht om ook mij op de affiche te zetten, maar ’t is wel leuk wanneer ook ik dan op die affiche mag staan”, knipoogt Michael, die het terug helemaal ziet zitten. En wat als we bijvoorbeeld in oktober opnieuw worden geconfronteerd met een lockdown? “Op dat vlak probeer ik redelijk optimistisch te zijn. Ik heb kameraden die dokter en professor zijn. Ik legde al eens mijn oor te luisteren. Ze zijn nu volop aan het vaccineren. Zitten we binnen vijf maanden weer in een lockdown, dan wilt dat toch zeggen dat het vaccin niet werkt. Ze zeggen dat een pandemie ongeveer drie jaar duurt. We zitten er nu al anderhalf jaar in. Maar bij velen zal die angst erin blijven zitten. Weet je, veel mensen hebben die knuffels en begroetingen gemist. Ik ook, maar ik probeer daar toch nog wat mee te wachten alhoewel ik mij ook al betrapte dat ik een goede vriend of vriendin wilde knuffelen terwijl we dat nog niet mogen doen. Ik denk dat veel mensen daar behoefte aan hebben. Een hand geven… nu geeft iedereen een vuistje of een ellenboog. Ik vind dat vreemd. Ik denk dat fans daar ook enorm naar uitkijken om dat terug te mogen doen. Bij bepaalde artiesten zal die schrik erin zitten. We staan inderdaad soms tussen een massa publiek en weten niet wat de mensen met zich meedragen. Maar we mogen geen smetvrees krijgen en we mogen ons niet afzonderen als artiest. Ik zal even eerlijk zijn: weet je wat de virologen vergaten, ’t leven! Ze gaven ons precies het gevoel dat ons leven voorbij was, maar dat is het niet. We moeten nog altijd mogen én kunnen genieten van elkaar, van iedereen, van ’t zonnetje, enz.. Dat zijn misschien kleine dingen, maar wel zo belangrijk in ons leven.”

Michael in de vernieuwde zaal Den Toerist in Meulebeke.© PADI/Daniël
Michael in de vernieuwde zaal Den Toerist in Meulebeke.© PADI/Daniël

De toekomst ziet er voor Michael terug rooskleurig uit, want er komen opnieuw boekingen binnen. Weldra mag hij terug met zijn witte Peugeot 5008 met gepersonaliseerde nummerplaat heel het land doorkruisen om zijn mooie songs te zingen. “Ik kan niet in een glazen bol kijken, maar ik denk dat we in september/oktober al een veel normaler leven zullen hebben. En de start van dat ‘normale leven’ begint al op woensdag 9 juni, want dan mag de horeca ook binnen terug mensen verwelkomen.” (PADI)

Muziekcafé Den Toerist, Brugsesteenweg in Meulebeke: enkel gesloten op maandag en dinsdag (wél die dagen open als autobussen Madeliefje een bezoek brengen.) www.michaellanzo.be .

Michael bij meerdere van zijn kruisbeelden uit zijn verzameling.© PADI/Daniël
Michael bij meerdere van zijn kruisbeelden uit zijn verzameling.© PADI/Daniël

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.