MENT TV-presentator Herbert Verhaeghe : “De mensen kwijnen weg.”

Herbert Verhaeghe uit Kuurne mocht als MENT TV-presentator twee blokken van de opnames voor de Loftrompetten en Eindejaarsshow voor zijn rekening nemen. Net na zijn inbreng sloegen we een korte babbel met hem.

Herbert Verhaeghe met zijn echtgenote Elke.© PADI/Daniël
Herbert Verhaeghe met zijn echtgenote Elke.© PADI/Daniël

Zanger én ook Radio 2-presentator Herbert wil 2020 zo vlug mogelijk vergeten of toch niet ? “Ja en nee. Het is een dubbel gevoel. Gaat het over mijn familie, dan maakten we mee dat mijn oudste dochter corona kreeg. Dat zorgde ervoor dat we met het gezin in quarantaine zaten. Door al die onlinelessen bij ons thuis zorgde dat er eveneens voor dat we heel vaak samen thuis waren. Ik vond het een goeie zaak, want dit bracht het gezin weer wat dichter bij elkaar. Niet dat het slecht ging maar toch, ’t is anders. Je hebt meer aan elkaar en je kan ook niet anders. Je moet er samen door. Op muzikaal vlak is het helemaal anders. Ik mocht niet opstaan en kijken naar mijn agenda en beseffen van normaal gezien stond ik daar op een podium… Je mag er nu nog niet teveel aan denken, want dan kom je waarschijnlijk depressief. Al die mooie optredens die werden gecanceld. Ik ben er wel van overtuigd, als we weer mogen optreden, dat het dan druk zal zijn.”

Dacht je bij jezelf: ‘Wat een geluk dat ik nog bij Radio 2 werk.’ Je hebt immers een vast inkomen. Want ja, met drie kinderen en een vrouw die misschien veel kost.

Herbert ( lacht ): “Mijn vrouw Elke werkt al 25 jaar in de zorg en gelukkig heb ik inderdaad ook nog mijn vaste job bij Radio 2. Ik heb dus financieel een bepaalde zekerheid. Ik werk immers voor 80 % bij Radio 2. Ik had veel verlof aangevraagd bij Radio 2 om op te treden en vooral dan wanneer ik heel ver zou moeten optreden, zoals in Limburg of Antwerpen. Maar ik ben vooral heel veel thuis geweest. Ik heb veel andere dingen gedaan. Ik schreef o.a. nieuwe teksten voor collega-zangers. Ik probeerde ook om de vrijgekomen tijd zo goed mogelijk in te vullen, maar je loopt wel wat onrustig rond. Eén van mijn kinderen zei dat hij een stuk van zijn jeugd zag verdampen. Ik moet hem gelijk geven. Maar het is nu eenmaal zo en we moeten vooral positief blijven.”

Je kijkt dus volop uit naar 2021 en vooral dan naar jouw verjaardagsconcerten ?

Herbert : “Ja ! We hebben een volledig andere versie uitgewerkt. We geven er nu twee op zaterdag 27 maart in Salons Mantovani in Oudenaarde. Het is een middag – en – avondshow voor telkens 200 mensen aan tafels van vier personen. Op vandaag de dag weten we nog niet of dat zou kunnen doorgaan, maar goed… Ik begin toch al met de reclame en de kaartenverkoop. De fans weten ondertussen al dat als het niet doorgaat ze onmiddellijk hun geld terug krijgen. Ik blijf volop plannen maken, maar zit in mijn achterhoofd wel met het idee dat het misschien niet zal kunnen doorgaan.”

Euh, gaat het niet door : toch onmiddellijk terug betalen en niet verplaatsen ?

Herbert : “Neen, als het volgend jaar niet kan doorgaan, dan is het voor het jaar erop. In Salons Mantovani staan er immers al zoveel data’s vast van uitgestelde feesten, zodat het moeilijk is van het verjaardagsconcert te verplaatsen naar een andere datum in 2021.”

Zal dat dan de eerste keer zijn dat je terug op een podium staat voor een publiek ?

Herbert : “Had je mij dat vorige week gevraagd, dan was mijn antwoord misschien anders geweest omdat de cijfers aan het dalen waren. Misschien zitten we dan wel aan de 800 besmettingen per dag en kunnen we al weer klein en intiem optreden. Maar nu dat de cijfers weer slechter worden, ook in de buurlanden, weet niemand hoe het hier zal aflopen.”

Herbert presenteerde twee blokken van de MENT TV-Eindejaarsavondshow én de Loftrompetten.© PADI/Daniël
Herbert presenteerde twee blokken van de MENT TV-Eindejaarsavondshow én de Loftrompetten.© PADI/Daniël

Krijg je signalen van fans dat ze het beu worden ? Dat ze terug artiesten willen zien optreden ?

Herbert : “Meer dan ooit, zowel bij collega’s als publiek, merk ik op hoe krachtig de mensen zijn om dit vol te houden. Ze spraken een tijdje geleden over corona moeheid, maar nu is die corona moeheid een feit. De mensen kwijnen weg. Het is zeer belangrijk dat ze een manier vinden, zodat we de mensen weer samen kunnen krijgen. Ik merk het genoeg bij mijn fans. Ik ben heel veel bezig met te antwoorden op privé-berichtjes, met het sturen van kaartjes, met mensen bemoedigende woordjes in te spreken…” (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.