Mart Hoogkamer uit Nederland : “Ik ken zélfs Koen Crucke van Samson & Gert”

Mart sprak vol enthousiasme over zijn muzikale loopbaan.© PADI/Daniël
Mart sprak vol enthousiasme over zijn muzikale loopbaan.© PADI/Daniël
Patrick Depypere

Na zijn deelname aan ‘Holland’s Got Talent’ werd het duidelijk wat Mart Hoogkamer allemaal in zijn mars heeft. Ook zijn bijdrage aan ‘Toppers Gezocht’ werd hartelijk ontvangen, wat vele deuren voor hem opende. Na een muzikaal Engelstalig uitstapje met het live stream concert ‘Sweet Memories’ en de vooral lovende reacties op zijn vertolking van ‘Unchained Melody’ keert Mart terug naar zijn Nederlandse roots. Zijn nieuwe single ‘Waarom zal ik nog zeggen’ is een leuk levenslied dat van hem de nieuwe hoop van het genre maakt. Hans Aalbers (de man achter alle grote hits van Christoff) en Tom Peters laten Mart muzikaal stralen in deze ballade. Ook in Vlaanderen blijft hij niet onopgemerkt. Een ideaal moment voor ons om Mart even te spreken en daarvoor konden we terecht bij RTV in Westerlo, waar Mart speciaal vanuit Leiden in Nederland even was afgezakt voor een interview en waar hij ons ook heel enthousiast te woord stond.

In 2016 nam je deel aan Hollands Got Talent. Ik keek naar een YouTube-filmpje toen je de eerste keer optrad en ‘Zij gelooft in mij’ van André Hazes zong. Jij was toen zelfs wat ziekjes toen je moest optreden voor de jury. En toch nog van de jury zo’n super mooie respons krijgen. Dat moet je wel een stevige boost hebben gegeven ?

Mart : “Natuurlijk, je moet steeds in jezelf geloven, ook al ben je ziek. Ik had een dubbele longontsteking en de mensen geloofden het niet. Maar ik ben dan terug naar de dokter geweest. De dokter werd op staande voet ontslagen, omdat ik heel zwaar ziek was en ik in feite nooit had mogen optreden. Maar ik heb het gelukkig gedaan, anders was het zo niet gelopen. Ik ben blij dat dit nu wel zo is verlopen.”

Je eindigde tweede met een lied van Willy Alberti. Was dat dan even balen ? Op de valreep op een tweede plaats eindigen. Moest je toen even slikken om die tweede plaats ?

Mart : “Achteraf had ik willen winnen, want dat is het allerbelangrijkste maar dat ging niet zo. Dat vind ik wel jammer. Nu lach ik erom. Ik ben tevreden met die tweede plek. En wie toen nummer één werd, van die hoor ik niets meer. Nu lach ik het hardst omdat het rond die persoon zo stil is ( lacht hevig ).”

In hetzelfde jaar zong je met Willeke Alberti als eerbetoon aan haar vader Willy. Vind je die samenwerking – die niet eenmalig is – een absolute uitschieter in wat je al allemaal meemaakte ?

Mart : “Ik ben trots dat ik dat met Willeke mocht meemaken. Die vrouw is één van de grootste Nederlandstalige artiesten die we al ooit hebben gehad. Het is een lieve vrouw. Ik zie Willeke als mijn oma en ik koester dat, nog steeds. Op cd heb ik één liedje ‘Lachen, Beetje huilen’ uitgebracht, samen met Willeke. Maar ik zong veel duetten met Willeke. Samen met haar deed ik meerdere theatershows. Dat blijven mooie herinneringen. Ik zing nog wel eens met Willeke. Gaan we met Willeke uit eten of ben ik op bezoek bij haar, dan zingen we ook samen. Dat is zo tof.”

Ga je een cd met haar uitbrengen ?

Mart : “Daar werd nog niet over gesproken. Willeke bewandelt nu haar eigen pad en ze zei tegen mij dat ik haar nu niet meer nodig heb, maar ik sluit zelf niet uit dat ik in de toekomst ooit nog eens een lied uitbreng, samen met die lieve zangeres Willeke.”

Je populariteit steeg nog meer door de internet hit ‘Unchained Melody’. Een filmpje dat werd online gezet door een vriend en ’t was bingo. Wat is er vanaf dat moment nog meer veranderd in uw carrière ? Gingen ook internationale deuren open ?

Mart : “Er gingen heel veel internationale deuren open. Ik kreeg aanvragen uit Amerika, Polen, Brazilië… en vooral om daar in een film te spelen. Maar ik ben nog altijd een Nederlandstalige zanger, die geen Engels kan spreken. Ik schaam mij daar totaal niet veel. Er zijn zoveel aanvragen door dat liedje dat mij nog meer bekendheid bezorgde. Of ik ooit in een film meespeel ? Er was sprake van een film in Amerika en we zouden in gesprek gaan, maar door corona ging dat voorlopig niet door.”

Bij MENT TV in Mariakerke (Gent) kwam Mart al eens Koen Crucke uit De Haan en Herbert Verhaeghe uit Kuurne tegen.© gf
Bij MENT TV in Mariakerke (Gent) kwam Mart al eens Koen Crucke uit De Haan en Herbert Verhaeghe uit Kuurne tegen.© gf

Ooit liet onze West-Vlaamse artiest en acteur Koen Crucke in Gert Late Night weten dat hij een grote fan van je is. Onlangs verscheen op Koen zijn Instagram dat jullie elkaar bij Ment hadden gezien. Hoe verliep die ontmoeting of was het eerder toevallig dat jullie bij elkaar kwamen ?

Mart : “De ontmoeting verliep goed. Ik ken immers Koen van tv, van ‘Samson & Gert’. Koen is een heel lieve, spontane man, heel positief naar mij toe. Hij zei dat hij fan is van mij. Ik zeg niet dat ik iedere dag naar Samson & Gert keek, maar ik weet wel wie Koen is. Ik was vooral grote fan van ‘Bassie & Adriaan’. Logisch toch, ’t is een Nederlands product en daar keek ik altijd naar. Of naar ‘Pipi Langkous’ (lacht) ’.

We kunnen er niet omheen, maar heb jij ook veel moeten uitstellen door de coronapandemie ?

Mart : “Er zijn heel veel plannen, heel veel boekingen opgeschoven. We zouden een theatertour doen door Nederland, maar die is ook verplaatst. Dat is heel jammer, maarja… we moeten ons allemaal aan de wet houden hé. En wij volgen de wet.”

Je nieuwe single heet ‘Waarom zal ik nog zeggen’. Hoe kwam die tot stand ? Ik beluisterde dat lied en je doet inderdaad wat de jury van Hollands Got Talent je ooit adviseerde : Zing niets van die andere artiesten, maar zing iets van Mart Hoogkamer. Juist hé ! Nu heb je uw eigen songs ?

Mart : “Het is een liedje dat iedereen al meemaakte. Het is een song uit het leven gegrepen. Iemand die werd verlaten door iemand anders. Liefdesverdriet hé. Dat heeft iedereen wel eens meegemaakt. Ik maakte daarover een liedje. Ik ben bij dat het mijn nieuwe single is geworden.”

We zitten hier nu samen in Westerlo (Vlaanderen). Is er ook al veel vraag vanuit ons land naar uw persoon toe ? Wat voorzie je allemaal om ook Vlaanderen te veroveren ?

Mart : “Natuurlijk wil ik in Vlaanderen optreden, maar door corona kan dat niet. Vlamingen zijn heel gezellige, spontane mensen. Ik hoop nog hier vaak te mogen komen. Normaal treed ik op woensdag 28 april op in Blankenberge. Voorlopig staat dat optreden nog in mijn agenda, maar zoals het er nu naar uitziet, zal dit optreden wellicht worden gecanceld (is inderdaad gecanceld, padi) .”

Wanneer zal je carrière toekomstgericht geslaagd zijn ? Wat is je opzet als artiest ?

Mart : “Als ik in mijn eentje de Arena heb gevuld, dan ben ik tevreden. Euh, ’t mag ook meerdere keren zijn, maar met één keer ben ik al tevreden. Ik ben niet zo bezig met de Arena. Ik zei altijd : ik wil geschiedenis schrijven en ik wil een groot artiest worden. Ik heb dat beloofd aan mijn opa als kleine jongen. Dat is altijd mijn droom geweest. Ik wilde vroeger al altijd de nieuwe André Hazes zijn. Ik zeg niet dat ik André Hazes kan worden, er is immers maar één André Hazes. Maar je kan maar aan de top komen net zoals Gerard Joling, Frans Bauer, René Froger. Die top en ik denk dat iedere artiest dat wil.”

Ben je al lang bezig met muziek ?

Mart : “Ik was een jongen die niet graag studeerde (lacht) . Ik had een hekel aan school. Ik luisterde nooit naar iedereen. Het enige wat ik wilde doen was zingen. Ik was heel eigenwijs op school, maar nu nog (lacht). Ik heb maar één droom en die mag ik waar maken, dat is zingen. Gelukkig steunden mijn ouders mij vroeger en ook nu nog voor 100% in.”

Mart heeft een nieuwe Nederlandstalige single.© PADI/Daniël
Mart heeft een nieuwe Nederlandstalige single.© PADI/Daniël

En nu een heel moeilijke vraag : we zijn van de provincie West-Vlaanderen, bekend van zijn Noordzee, bekend van zijn pittoreske stad Brugge. Was je al te gast in deze provincie in Vlaanderen ?

Mart : “Ik deed al enkele optredens in België, maar niet in West-Vlaanderen. Het is voor mezelf allemaal nieuw. Ik hoop in de toekomst die plekjes te leren kennen.”

Dat hopen wij ook voor u en zeker in de toekomst welkom in West-Vlaanderen.

Mart : “Dankjewel !” (PADI)

Op woensdag 28 april zou Mart Hoogkamer in Blankenberge optreden, maar die show is wegens corona geannuleerd. Dit optreden is – onder voorbehoud – verplaatst naar 7 juli 2021. In mei staat hij ook nog op het podium bij Vander Valk in Nazareth. Op maandag 25 oktober 2021 is er een Herfstgala in Salons Mantovani in Oudenaarde met Sandré Kim, Herbert Verhaeghe en Mart Hoogkamer. Prijs : 25 euro, 59 (VIP, met aperitief en drie gangenmenu). Info en tickets : 0470 34 90 75 (VG Events).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.