Ludo Hoogmartens over ’40-45’: “Ik loop hier precies als een kind rond in een speelgoedfabriek”

Ludo Hoogmartens (vooraan links) © PADI/Simon
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Ludo Hoogmartens is vooral bekend als inspecteur Robert De Maegd in de politieserie Aspe, een rol die hij vijf jaar vertolkte. Nu speelt hij echter ook mee in ’40-45’. Voor Ludo is dat een nieuwe uitdaging, vooral omdat hij geen zanger is. Net voor zijn première sloegen we met Ludo een praatje.

Hoe vond je de voorstelling?

“Dat is een moeilijke vraag. Ik denk ‘cava’. Vorige zondag hadden we voor de eerste keer de doorloop, vandaag voor de eerste keer met het publiek. Ik ga straks eens horen bij de regisseur wat hij ervan vindt, maar ik denk wel positief. Dat was wel spannend om zo voor de eerste keer te moeten zingen voor een publiek. Dit is helemaal nieuw omdat ik geen zanger ben. Ik doe toneel.”

Werd je zelf opgebeld voor het project 40-45 of deed je mee aan een auditie?

“Ja, en ik heb ook auditie moeten doen. In het begin en op het einde zing ik een lied, dat moest ik thuis wat op de iPhone oefenen en repeteren. Ze stuurden de teksten door en een ingezongen versie van Peter Van De Velde. Ik ben zelf ook een grote perfectionist. Vandaag was de eerste keer dat ik zelf over mijn zingen tevreden ben. Tot vorige week heb ik met de dirigent hiervoor samen gezeten. Ik wil het eerst goed kunnen, voor ik het kan loslaten en mijn vertaling ervan kan maken. Hetzelfde over het dansen. Ik wil eerst weten hoe dit werkt, ik wil weten hoe het moet en dan er mijn eigen ding/vertaling van maken.”

Twijfelde je lang of je zou meedoen of vond je dat een grote uitdaging?

Neen, het was eerst even wat raar. Dan babbel je daar thuis over. Maar deze productie is van een totaal ander niveau. Dit project is zo gigantisch groot.

Ik loop hier als een kind in een speelgoedfabriek. Ik ben zeer trots dat ik mag deelnemen aan dit project. Je moet u dat voorstellen, dat is een machine die in gang schiet en daar ben jij dan als acteur een onderdeel van. Je moet dit goed doen of anders kom je ergens onder een tribune terecht.. Dit vergt zoveel concentratie, maar tegelijk is dit wel kicken als er 1.600 personen zitten. En dan pas besef en voel je, daarvoor doe ik het voor.”

Ludo Hoogmartens (rechts).
Ludo Hoogmartens (rechts). © PADI/Simon

Jij maakte de oorlog gelukkig niet mee. Hoe moeilijk is het dan om je in te leven in die rol?

Ik denk persoonlijk dat je dit niet kan vatten wat dat is gewoon. Je moet vanuit dat personage gaan denken om er zo een beeld rond te vormen. Je stelt jezelf de vraag van wat zou dit nu voor mij kunnen betekenen?“

Sinds wanneer ben je aan het repeteren? En wat is er ‘t moeilijkste om te doen?

“Vorig jaar in november begonnen we te repeteren. Toen kwam er een lockdown (corona) en ben ik blijven repeteren en oefenen. Toen kreeg ik ook het aanbod om in Daens mee te spelen. Een kleine rol en ook in het ensemble. Ik had zoiets: we nemen alles mee. Ik kon zes maanden niet werken door corona, waardoor ik nu zeg: ik doe alles.”

Wat vind je van uw hoofdrol als Emiel Segers?

“Ik vind die perfect, ik wil er ook mijn eigen toets aan geven. In het lied probeer ik het verhaal te vertellen. Die rol werd voor mij al gespeeld, dus er was een basis. Je begint altijd vanuit een kopie en na verloop van tijd moet je dit loslaten. Je kan er altijd op terugvallen als er iets misgaat. Je moet er je eigen ding van maken, en telkens opnieuw de rol herleven. Ook al speel je een scene 100 voorstellingen lang. Ik kan je vertellen dat ik de scene nooit 100 keer hetzelfde zal spelen. Jezelf telkens vernieuwen, heruitvinden.”

Heb je een idee hoelang jij mag meespelen in 40-45? Hoeveel voorstellingen je zal doen?

“Dat weet ik op dit moment nog niet, maar ik alterneer met Peter Van De Velde. Ik speel ook nog mee in de musical van Daens, waardoor ik mijn rol fris kan houden. Ik ben nog geen enkele keer tegen mijn zin naar hier gekomen. Voor de mensen van het ensemble is drie voorstellingen per dag soms zwaar. Dat is scènes spelen, ander uniform aantrekken, heen en weer lopen, wisselen van kostuums, … Dit is een zeer intensief proces waar je als acteur zeer veel voldoening uithaalt als je kan meespelen met deze productie. Ik probeer gelukkig te zijn en met deze productie lukt mij dat.” (PADI & Simon)

Info: 40-45.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier