Laat de Amerikaanse superster Usher iéts weten over de single ‘Badaboem’ aan BlitZ?

Jens (links) en Pieterjan op het speelplein in Meulebeke. © PADI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Vrijdag 18 april 2008: in ons weekblad De Weekbode/Krant van West-Vlaanderen pakten we zowel op de voorpagina als regionaal groot uit met hét nieuws ‘Badaboem is een wereldhit’. Inderdaad, de kidspopsong die Pieterjan Beheydt en Jens Declerck – beiden woonden toen nog in Meulebeke – uitbrachten, stond plots (inter)nationaal in de belangstelling. BlitZ bracht die single in de zomer van 2007 uit, Usher bracht ‘Make Love In This Club’ in het voorjaar van 2008 uit. De sample en de melodie van zijn hit geleek heel veel op het nummer van ‘Badaboem’. BlitZ hoopte ooit een reactie te verkrijgen van Usher, maar sociale media was toen nog niet zo in. Lukt dat wél in 2022?

“Het is ons niet te doen of die single van Usher nu al dan niet plagiaat is. Helemaal niet”, zegt Pieterjan Beheydt uit Otegem, jeugdconsulent in Avelgem. “Je kan immers muziek maken met verschillende muziekprogramma’s. Misschien gebruikte het team van Usher precies hetzelfde programma zoals wij dat met BlitZ deden. Dat is best mogelijk, waardoor bepaalde muziekfragmenten dus precies hetzelfde lijken. Wij gaan alvast nergens klagen dat het misschien plagiaat is. Maar moest Usher dat toevallig te weten komen en eens onze ‘Badaboem’-single willen beluisteren om daarna iéts te laten weten, dan zou dat toch super zijn. We nemen dus Usher helemaal niets kwalijk, maar een teken van leven zou voor een kidspopduo als BlitZ zo’n deugd doen én hét hoogtepunt zijn in onze carrière.”

Pieterjan en Jens – leerkracht en IT-verantwoordelijke in de Marialoopschool in Meulebeke – zijn al 20 jaar goede vrienden. Ze leerden elkaar kennen op de speelpleinwerking ’t Ravotterke in Meulebeke. Van zodra ze meer verantwoordelijkheid kregen, begonnen ze optredens te verzorgen op het speelplein. En daar werd dan hun allereerste single ‘Badaboem’ voorgesteld. Voor Pieterjan en Jens was dat de start van een muzikaal duo, gespecialiseerd in kindersongs. Ze lanceerden hun liedjes onder de naam P&J, later werd dat BlitZ. Ook in 2022 staan ze nog altijd op het podium. Hun traject was er een – zoals bij velen – van vallen en opstaan, maar vooral van veel bijleren én ook van een (h)echte vriendschap in goede en kwade dagen.

Vorige vrijdag lanceerden ze hun nieuwe single ‘Badaboem’. Euh, nieuw… dezelfde titel, hetzelfde liedje zoals vijftien jaar geleden, maar nu in een modernere versie en met een sterke tekst. “Toen was de kwaliteit niet zo goed, omdat we ook de middelen niet hadden om die op te nemen”, verklapt Jens. “Nu zijn we zo trots op onze ‘tweede Badaboem’. Pieterjan en ik twijfelen er niet aan dat deze single een meezinger wordt voor alle kinderen. Hopelijk luistert Usher nu eens naar dit nummer. Moeilijk? Helemaal niet, onze single én clip zijn via alle grote én bekende streamingplatformen te beluisteren en te bekijken, dit wereldwijd, ook waar Usher woont!” (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.