Karin Jacobs over ‘VAPEURS 4 – OP SAFARI’: “Je kan maar beter met de miserie lachen, dan erom huilen”

Karin Jacobs © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Vanaf 21 januari 2022 kan je gaan kijken naar ‘VAPEURS 4 – OP SAFARI’ in Theater Elckerlyc in Antwerpen. Anne Mie Gils, Lulu Aertgeerts en Nele Goossens mogen als vierde dame Karin Jacobs verwelkomen. In een ‘vorig leven’ is Karin bekend van de vtm-serie Wittekerke, van heel wat theatervoorstellingen, maar ook als de mama van Jelle en Clara Cleymans. Na het persmoment sloegen we met Karin een babbel en wat blijkt: West-Vlaanderen is haar niet onbekend, want haar papa Carlo Jacobs woonde zo’n 30 jaar in…Wervik.

Je zei dat je de vorige ‘VAPEURS’-vertoningen zag. Wat vond je ervan?

Karin: “Ik vond het heel leuk, heel herkenbaar omdat het allemaal dames van dezelfde leeftijd zijn. Er zitten veel elementen in die velen gaan herkennen. Dat maakt het grappig hé. Je kan maar beter met de miserie lachen, dan erom huilen.”

Had of heb je ook last van ‘vapeurs’?

Karen: “Neen, dat is nu een heel technisch verhaal. Op vrij jonge leeftijd – ik was nog maar in de veertig – had ik endometriose en dan hebben ze mijn baarmoeder eruit gehaald. Ik kreeg van de gynaecoloog gel, hormonen die zo goed als veilig waren. Ik kende dus geen vapeurs of humeurschommelingen. Ik ben daar mijn gynaecoloog nog dankbaar voor.”

Maar is dat iets dat je als vrouw toch niet hebt ‘gemist’ in je leven?

Karin: “Ik ben heel blij dat ik zoiets niet meemaakte. Dat kan je missen als kiespijn. Als ik vaak vriendinnen hoor die bijvoorbeeld ’s nachts wakker worden… Dat is niets om naar uit te kijken.”

Maar hoe moeilijk zal het dan zijn om die rol te vertolken, terwijl jij als vrouw dat in het écht niet meemaakte? Hoe kan jij dan zoiets wel goed vertolken?

Karin: “Dat is een goede vraag. Na mijn operatie kreeg ik bepaalde medicatie, waardoor alles werd stilgelegd. En dan kwam ik toch heel even in een menopauze, toen had ik dat dus wél. Maar na één maand mocht ik die hormonen smeren en dat was dus weg. Ik weet wel wat het is, maar bij mezelf duurde het dus maar één maand. Trouwens, als je de rol van een moordenaar speelt, dan moet je ook niet eerst een moord plegen. Ik hoor wel de verhalen rond mij. Er zit ook nog iets anders in de voorstelling, dan enkel maar opvliegers. Het gaat ook over relationele problemen, over opgroeiende kinderen en kinderen die het huis uit zijn of terugkomen, over hotel mama…Er zitten zoveel andere elementen in, waar ik mij ook kan in uitleven.”

Anne Mie, Lulu, Nele en Karin alias VAPEURS!
Anne Mie, Lulu, Nele en Karin alias VAPEURS! © PADI/Daniël

Sta je liever in een theater of opteer je toch nog altijd een rol in een tv-serie?

Karin: “Geef mij maar theater! Voor de interactie met het publiek. Televisie blijft technisch. Zeg je die zin, dan moet je bijvoorbeeld even naar links gaan zodat de camera dat goed kan nemen. In een theater ben je meer vrij. Je moet je aan bepaalde dingen houden, maar je kan iedere avond blijven zoeken naar iets anders, naar een andere invalshoek. Die vrijheid vind ik wel heel fijn.”

Bob zei bij aanvang van het persmoment: “We belden Karin vorige week op en ze zei direct ja.’ Zat je door corona misschien zonder werk? Zonder aanbiedingen?

Karin: “Absoluut niet. Ik moest een beetje schipperen in mijn agenda. Ik ben bezig met de monoloog ‘Moederpijn’ rond mijn boek dat ik schreef. Als freelancer doe ik wel nog andere jobs en ik kan dus een bepaalde periode blokkeren in mijn agenda. Volgende week ga ik terug repeteren bij Loge 10, maar dat past perfect met de repetities en voorstellingen van ‘VAPEURS’.”

Heb je een bepaalde band met onze provincie West-Vlaanderen

Karin: “Mijn vader Carlo hertrouwde met iemand uit Wervik en woonde daar zo’n 30 jaar. Ik kwam dus regelmatig in West-Vlaanderen. Nu woont mijn vader, samen met zijn vrouw Nadine, in Spanje. Inderdaad, hij kwam uit Antwerpen, verhuisde naar Wervik en woont nu al vele jaren in Spanje. Wees maar gerust, ik ken West-Vlaanderen. Moesten mijn kinderen in deze provincie spelen, dan bleven ze ook wel eens overnachten in Wervik.”

Wat vind je van de West-Vlamingen?

Karin: “Je verstaat ze niet! Mijn vader woonde er zeker 30 jaar, maar hij sprak nog altijd geen letter West-Vlaams. Hij bleef plat Antwerps spreken. Hij is 20 jaar ouder dan zijn vrouw, zat vaak alleen. Ik zei: Schrijf je in bij een vereniging, zoals bijvoorbeeld Okra. Dan zei mijn vader: Maar schatteke, ik versta die mensen niet. De buurman sprong iedere dag binnen. Als ik er was, moest ik mij ook heel sterk concentreren om hem te verstaan…” (PADI)

‘VAPEURS 4 – OP SAFARI’ is een productie van Uitgezonderd.. De regie is in handen van Martin Michel en de tekst van Allard Blom. Locatie: Theater Elckerlyc in Antwerpen. Vanaf 21 januari 2022. Info en tickets: www.uitgezonderd.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.