Johan Verminnen uit Hansbeke over ‘70’ : “De kiem van mijn carrière ontstond in West-Vlaanderen”

Johan Verminnen.© Universal Music
Johan Verminnen.© Universal Music
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

“Je mag niet vergeten dat West-Vlaanderen heel belangrijk is geweest in mijn carrière. Vijftig jaar geleden – bij de start van mijn carrière – waren er veel organisaties van kleinkunstavonden in West-Vlaanderen, waaronder De Harlekijn in Tielt, De Beer in Oostrozebeke… Dat waren plekken waar ik veel kwam. De kiem van mijn carrière is dus gelegd in West-Vlaanderen. Ik koester nog altijd die provincie. Ik heb ook een klein appartementje in Oostende, waar zelfs het nummer ‘Lampedusa’ tot stand kwam én natuurlijk kennen velen ongetwijfeld mijn song ‘Oostende In The Rain’”, vertelt Johan Verminnen in zijn tuin in Hansbeke. De zanger van zoveel bekende songs mag op 22 mei 70 kaarsjes uitblazen. Universal Music bracht een 4CD-box uit met zijn vele klassiekers, aangevuld met minder bekend werk dat perfect past op deze cd’s.

“In deze box zit heel mijn leven”, verklapt Johan, de laureaat in 1969 van de Ontdek De Ster-wedstrijd van de toenmalige BRT. Dat was meteen de start van zijn succesvolle zangcarrière, die al méér dan 50 jaar duurt. De CD-box ‘70’ is dan ook een uniek én compleet overzicht van één van Vlaanderens grootste liedjesschrijvers en zangers met een méér dan indrukwekkende carrière.

Je mag 70 kaarsjes uitblazen op 22 mei. Sta je daar wel eens bij stil hoe vlug het leven voorbij gaat ?

Johan : “In deze streek zeggen ze : ‘’t ga zere’ , maar het gaat ‘zere’ . Toen ik jong was, dacht ik dat het traag ging, maar als je ouder wordt, gaat het vlug. Dat is een vaststelling als je 70 jaar wordt dat het toch zo vlug gegaan is. Dat staat ook in die box met 70 liedjes. Ik herinner mij nog alle momenten waar ik die liedjes opnam. Van sommige liedjes is dat al heel lang geleden, maar toch weet ik het nog. Andere liedjes zijn dan weer actueler. Het leven ging zijn gang. In die box zit heel mijn leven.”

Op 21 oktober word ik 60 en nu al heb ik het moeilijk, omdat ik denk : amaai, ik begin straks aan de laatste fase in mijn leven. Denk jij ook aan zoiets ?

Johan : “Dat dacht ik ook toen ik 60 of 50 werd. Dat zijn mijlpalen in het leven. 70 is er zéker één. Of ik het moeilijk heb met ouder worden ? Daar kan ik niet gemakkelijk op antwoorden. Ik voel mijn beperkingen. Je krijgt kleine ‘bobokes’ , zoals sommige mensen vroeger zeiden. Vroeger zeiden we dat oude mensen altijd zaagden, maar dat is wel waar. Fysiek ga je ook achteruit. Bij het zingen voel ik dat. Op een podium staan is fysieke arbeid. Tot op heden is mij dat gelukkig nog goed gelukt.”

Als je een ruime terugblik doet op die voorbije 70 jaar : ben je een gelukkig mens ? Ben je tevreden over alles wat je bereikte en meemaakte ?

Johan : “Ik ben in het reine, ik ben sereen. Of ik alles heb bereikt, dat is niet waar. Er zijn veel dingen mislukt in mijn leven. Een voorbeeld : in 1975 won ik een wedstrijd van het Franse chanson én dacht ik een carrière in Frankrijk te maken. Ik woonde een periode in Parijs, maar dat is niet gelukt. Het leven bestaat niet alleen uit dingen die lukken, maar soms ook uit tegenslagen. Ik kan dus niet over alles tevreden zijn, maar over veel dingen ben ik wel tevreden en ik ben zelfs in het reine met die dingen.”

 © Universal Music
© Universal Music

Zijn er nog andere kansen die je liet liggen ?

Johan : “Neen ! De enige kans die ik betreur is die carrière in Frankrijk. Toen ik in Frankrijk was, had ik een collega-Franse zanger Pierre Perret. Hij zei : “Ik doe mijn tournees in Frankrijk volgens de gids Michelin. ” Dat kon ik nooit waarmaken.”

Iedere artiest wil in ’t begin van zijn carrière liedjes maken die de mensen bijblijven, die échte klassiekers worden. Jij voldeed zeker en vast aan die verwachtingen met nummers zoals ‘Brussel’, ‘Rue des Bouchers’, ‘Laat me nu toch niet alleen’, ‘Mooie dagen’, ‘Café De Reisduif’, ‘Pauline’, enz. Zorgt dat innerlijk voor grote voldoening, want ik hoop dat je nog lang leeft maar ook na dit leven zal Johan Verminnen als muzikant blijven bestaan. Juist toch ?

Johan : “Wat heel leuk is, is dat je liedjes in het geheugen van de mensen zitten. Dat heb ik met bepaalde liedjes. Zing ik ‘Mooie dagen’, dan zingen de mensen dat nummer mee. Een liedje zoals ‘Laat mij nu toch niet alleen’ zal niet vlug uit het geheugen van de mensen gaan. Een liedje over mijn dochter ‘Paulien’ is ook een mijlpaal in mijn leven, maar ook voor andere mensen. Moest je weten hoeveel kinderen in die periode de voornaam Paulien meekregen. Dat is leuk dat er iets over blijft van mij. Maar als er iets overblijft, dan ben ik er al niet meer en dus zal ik het mij niet meer aantrekken (lacht) .”

In de voorbije jaren bracht je al eens een verzamelaar uit met je werk. Wat is er nu specialer aan die 4CD-box die uitkomt ?

Johan : “Het speciale is dat het aantal liedjes werd gekozen in functie van mijn verjaardagsdatum. 70 liedjes bij elkaar, in functie van mijn carrière. Dat is het speciale eraan. Andere verschenen verzamelaars waren vooral ‘De grote successen’, maar nu zijn het niet de grootste successen. Er staan ook liedjes op die minder succes hadden, maar die ermee te maken hebben. Liedjes die successen hebben gesteund. Het is eigenlijk mijn hele muzikale leven dat in deze CD-box zit. Ik nam 450 liedjes op en we kozen er 70 uit. De keuze was moeilijk. De selectie gebeurde door Jean Kluger, die het meeste van mijn liedjes in zijn uitgeverij uitbracht. Daarna zat ik bij BMG en nu maak ik platen met Team For Action. Die heb ik allemaal gemengd en opgebouwd zoals ik een optreden zou opbouwen, zodanig dat ze bij elkaar horen. Ze vertellen echt mijn leven.”

Er staan ook nummers op die niet zo bekend zijn. Is het een bewuste keuze om ook zo’n songs op je verzamelaar te plaatsen ?

Johan : “Het lied ‘Lampedusa ‘ schreef ik over de vluchtelingen, die aanspoelden op het eiland Lampedusa in Italië. Ik doe dat bewust, omdat dit ook mijn verhaal is. Op de cd staat dat nummer na het liedje ‘Bar Tropical. Je voelt die verbondenheid van die thema’s. Dat doe ik ook op de verzameling. Ik zing probleemloos over thema’s. Bij mij gaat het niet over ‘De donkere en de klaren en ik je ze geiren.’ Het gaat over ‘Ik zie je graag’, maar over brede problemen, zoals problemen van vluchtelingen, enz. Daar zing ik over omdat ik een zanger ben in de traditie van de middeleeuwse zangers, de troubadours, die een verslag brachten van het leven. Dat zit ook in mijn liedjes.”

Als je een verslag maakt over het leven, dan zal je ook een liedje moeten maken over het actuele thema corona.

Johan : “Dat trekt mij niet aan om daarover een song te schrijven. Corona steelt één jaar van mijn carrière én van mijn leven. Daar ben ik boos om. Dat is een gestolen jaar. De pandemie heeft gestolen. De toekomst na corona ? Die pandemie zal in zijn huidige vorm naar beneden gaan, maar het virus zal – denk ik – altijd blijven bestaan. We gaan ermee moeten leren leven, zoals we dat doen met de griep en een griepprik krijgen. Mijn toekomst is er één van een ouder wordende zanger, die moet genieten van al wat hem nog rest in dit leven. En dat ben ik van plan.”

Ben je bang om Covid te hebben ?

Johan : “Covid kan je overal krijgen, iedere dag. Je moet geluk hebben in ’t leven. Gelukkig verloor ik in mijn directe omgeving niemand aan corona. Ik ken wel mensen uit mijn naaste omgeving die ziek zijn geweest, maar gelukkig niemand van mijn familie.”

Veel organisatoren zaten al één jaar zonder inkomsten. Zullen er in de toekomst minder optredens worden gehouden ?

Johan : “In het najaar zal het heel druk worden, want veel organisatoren hebben al hun optredens verschoven naar deze periode. Het zal werken geblazen zijn, tenminste als we terug mogen hé. Ik kijk er wel naar uit.”

Van de 70 liedjes die erop staan, welke song is voor je dé topper, dé belangrijkste uit je muzikale leven ?

Johan : “Dat is één van de moeilijkste vragen die je mij kan stellen. Dat is hetzelfde zoals aan een moeder vragen welk kind ze het liefst ziet. Als je een liedje zoals ‘Bar Tropical’ hoort, dan ben ik daar enorm fier op. Als je een liedje zoals ‘Tussen een glimlach en een traan’ hoort, dan ben ik daar fier op. Als je een liedje als ‘Mooie dagen’ hoort, dan ben ik daar eveneens fier op. Als je een liedje zoals ‘Kom Jeanine’ hoort, dan ben ik daar ook zo fier op want dat verwijst naar een periode in een leven waar ik zo gelukkig was. Op ieder liedje dat erop staan, ben ik fier. Er konden er veel meer worden opgezet, maar het project was ‘70 liedjes voor mijn 70ste verjaardag’. Op 14 mei verschijnt er een boek ‘Mooie dagen’, geschreven door journalist Karel Michiels.”

Plan je een tournee rond je 70ste verjaardag én 50 jaar op het podium?

Johan : “In september treed ik op in zalen zoals Kursaal Oostende, de Roma in Borgerhout, AB in Brussel… Laten we hopen dat we tegen dan al een ‘picure’ in onze arm hebben gekregen en dat zoiets mag én kan doorgaan.”

We zijn een West-Vlaams weekblad. Bewaar je mooie herinneringen aan onze provincie ?

Johan : “Natuurlijk. Sinds De Groote Post in Oostende bestaat, treed ik er op. Ik bezit ook een klein appartement in Oostende. Ik ben nauw verbonden met deze badstad. Ik trek naar mijn appartement om o.a. liedjes te schrijven. ‘Lampedusa’ zag daar het levenslicht. Ik heb ook een liedje ‘Oostende in The Rain’. Oostende in de zon is leuk en mooi, maar Oostende in de regen heeft ook iets.” (PADI)

De CD-box ‘70’ is te verkrijgen in alle platenzaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier