Jacky Lafon van ‘Showtime aan zee’ in Blankenberge: “Ik wil terug mensen blij én gelukkig maken”

Jacky Lafon mét Ben Van den Keybus, én een ‘act’. © PADI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Op vrijdagavond 6 augustus beginnen Jacky Lafon, Sandrine, Patrick Onzia, het ballet, vier internationale én fantastische acts… aan de eerste van de in totaal 22 shows van ‘Showtime aan zee’ in Het Witte Paard in Blankenberge. Normaal begint men in februari al met de repetities, maar deze keer zijn die maar enkele weken geleden gestart. In een helstempo wordt de gloednieuwe show in elkaar gestoken. “Maar iedereen is zo gedreven, iedereen van de crew is zo blij dat ze terug op het podium mogen staan, zodat we er een mooie show van maken. Ik wil terug mensen blij én gelukkig maken”, zegt Jacky Lafon net na deel één van een repetitie in Het Witte Paard in Blankenberge.

Ben je heel blij dat je terug mag beginnen?

Jacky: “OVERGELUKKIG en dan spreek ik niet enkel in mijn naam, maar in naam van alle artiesten, de crew. We keken er zo naar uit. Het is voor mij ook een beetje emotioneel. Sinds de lockdown is het terug de eerste keer dat ik zal optreden. Het was een heel moeilijke periode, maar je moet dat proberen los te laten en naar de toekomst kijken. Ik ben zeker dat er nog een mooie toekomst zal volgen. Wat ik het meest heb gemist, is het contact met elkaar. Ik was zo tevreden toen mijn baas Ben (Van den Keybus, padi) belde en zei: Jacky, we gaan er terug invliegen hé? Ik zat op dat moment in Spanje en ik was zo blij, maar het moest natuurlijk heel vlug gaan. Maar alle artiesten, de mensen van het licht, de klank, de meisjes van het ballet: iedereen zette zich in een korte tijd zo hard in. Iedereen zit vol energie, is gepassioneerd. Het resultaat mag gezien worden. Ik ben hier jàren geleden ook begonnen in Het Witte Paard. Het was dus een beetje thuis komen. Toen ik terug binnen kwam, rook ik nog de geur van achttien maanden geleden (lacht). Ik ben nu nerveus, omdat we niet veel tijd hebben om te repeteren. Normaal beginnen we in februari, maar nu zijn we pas maar enkele weken geleden gestart met de repetities. Maar de regisseur is begripvol. Ben investeerde terug veel om een sterk resultaat te kunnen brengen. Ik wil nu terug doen wat ik graag doe: mensen blij én gelukkig maken. We doen een 22-tal shows. Super toch. Weet je, de led wall is prachtig. Dat vergeten de mensen wel eens, maar er komt daar zoveel bij kijken. We brengen zingen, lachen, dansen… voor elk wat wils. Het is een mengeling van het publiek van de namiddag-, met de mensen van de avondshow. De mensen van de avondshow gaan kennis maken met onze show én dat vind ik ook fantastisch. Jong, oud, klein, groot, iedereen is hier welkom. Iedereen zal zich amuseren, moet zich laten gaan. Iedereen mag de liedjes uit volle borst meezingen. Zingen maakt immers mensen gelukkig. Trouwens, Het Witte Paard (HWP) is nog het enige échte revuetheater aan de kust. Momenteel is er anders aan de kust niet veel te doen”

Je zette je eerste stappen in Het Witte Paard. Hoelang is dat geleden?

Jacky: “Dit jaar gingen we mijn 55-jarige carrière vieren en ook 85 jaar Het Witte Paard, maar de grote show houden we voor volgend jaar.”

Als ik mij niet vergis, begon je toch niet in Het Witte Paard?

Jacky: “Neen, helemaal niet. Ik zong twee jaar met een orkest in het buitenland en daarna stond ik aan de zijde van Gaston Berghmans en Leo Martin. Ik denk zo’n 53 jaar geleden in Cabaret Eden in Blankenberge, waar nu Michel Van den Brande zijn penthouse heeft. We zijn ook blij dat Ben een samenwerking regelde met Marc Coucke. Dat gaat een meerwaarde zijn voor Het Witte Paard. We zijn Marc Coucke dankbaar dat hij de cultuursector steunt op alle gebied. Veel artiesten kijken uit om in Het Witte Paard te kunnen staan.”

‘Goede moaten’ Jacky en Ben.
‘Goede moaten’ Jacky en Ben. © PADI

‘Showtime aan zee’, de titel kan niet duidelijker zijn. Jullie willen gezelligheid, ambiance brengen in Het Witte Paard?

Jacky: “Ik had de naam van onze nieuwe show heel vlug gekozen. Ik vond dat we het simpel moesten houden. ‘Showtime aan zee’ klinkt goed en iedereen weet wat erin zit: zingen, dansen… De capaciteit is door corona wel aangepast van 650 naar zo’n 340 mensen, maar dat doet er niet toe. Van zodra het doek zal open gaan en we zien ons publiek, dan zal het niet enkel voor mij een heel emotioneel moment zijn (moet even slikken, padi). Ik voel mij nu gelukkig. In ’t begin was het niet gemakkelijk omdat alles heel vlug moet gaan en ik ben al wat ouder, en dat heeft wat meer tijd nodig. Maarkom, ’t zal goed verlopen. We starten komende vrijdag tot zondag 19 september. Op vrijdag en zaterdag is er een avondshow, de zondag is er een namiddagshow.”

Het wordt terug een topshow, want er staan ook vier internationale acts op de affiche.

Jacky: “Inderdaad, onze baas Ben heeft een budget, maar hij ging er nu terug wel een beetje over want hij streeft opnieuw naar een topshow. Hij investeerde ook in de veiligheid, in alles wat er moet geregeld worden voor corona. Daar staan de mensen niet bij stil, maar dat kost ook geld hé. Hij vond vier internationale acts. Ook die mensen zijn blij dat ze zoveel shows na elkaar mogen geven. Onze naaister Elvira zit hier ook nu nog altijd te werken. De mensen staan daar niet bij stil, wanneer we een applaus vragen voor geluid, licht, crew, enz. maar er komt echt waar zoveel bij zo’n show kijken. Weet je, we zijn ‘SAMEN STERK’. Ik verkoop ook terug mijn bier ‘Zatte Rita’. Twee jaar geleden ging de opbrengst naar kankerpatiëntjes die op die manier naar Disneyland konden reizen. Deze keer schenk ik de opbrengst aan drie of vier gezinnen – afhankelijk van de totale opbrengst – die àlles verloren zijn door de watersnood. Je kan je dat niet voorstellen.”

De dames van het ballet, samen met Jacky Lafon.
De dames van het ballet, samen met Jacky Lafon. © PADI

We waren op de repetitie net getuige van een Franse medley. Zitten er veel van dergelijke medleys, dergelijke meezingers tussen?

Jacky: “Er zit een cowboy-, een Franse medley in… De rest is een verrassing. Toekomstgericht zit er met onze show nog iets anders in. Ben heeft goede ideeën, Marc heeft goede ideeën. Er zal nog veel op ons afkomen.”

Vloek je innerlijk niet en zeg je niet bij jezelf: was ik maar tien jaar jonger, dan kon ik nog meer het verhaal van HWP én Marc Coucke meemaken.

Jacky: “Maar ik ga dat zeker nog meemaken. Misschien niet op het podium, maar dat is niet erg. Ik weet dat ik 100 jaar zal worden (lacht). Ik heb nog geen enkel show gemist van HWP, ook als kind. Ik maakte veel mee, had een harde leerschool met Gaston en Leo, maar daaruit leerde ik veel. Wees maar gerust, voor mezelf is het nà dit jaar nog niet gedaan.”

Jacky, Patrick Onzia en Sandrine.
Jacky, Patrick Onzia en Sandrine. © PADI

Ik ken je al vele jaren. Ik weet dat je een gevoelige vrouw bent. Zal je het moeilijk hebben wanneer het doek omhoog gaat en je voor de allereerste keer – na achttien maanden – terug op het podium mag staan?

Jacky: “Mijn entree zal inderdaad moeilijk zijn. Dan zal ik al één liedje hebben gezongen, ik hoop dat dit lukt. Ik hou mijn hart vast. Het is de allereerste keer na 18 maanden dat ik terug in een grote show mag staan. Maar ik kijk er terug naar uit én iedereen kijkt ernaar uit, samen met mij. Wij zijn heel gelukkig dat we opnieuw mogen optreden en het publiek is heel gelukkig dat ze terug in de zaal mogen plaatsnemen, én mogen meegenieten van ‘Showtime aan zee’. (PADI)

Info en tickets: 050 41 11 00 of www.witte-paard.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.