Jacky Lafon maakt iédereen van De Strandjutter in Blankenberge met kerstcadeau zo gelukkig

Jacky Lafon met één van de geschenkmandjes.© André Cocquyt
Jacky Lafon met één van de geschenkmandjes.© André Cocquyt
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Met de opbrengst van de verkoop van haar bier tijdens haar show in Het Witte Paard in de zomer van 2019 besloot Jacky Lafon mensen gelukkig te maken. Dat deed ze in De Strandjutter in Blankenberge, waar de bewoners, het personeel en de talrijke vrijwilligers een wondermooi kerstcadeau kregen aangeboden. Meteen voor ons een gelegenheid om even met Jacky te praten over Covid-19, haar mooi initiatief en ook over een nieuwe show in de zomer van 2021 in Het Witte Paard in Blankenberge.

Ik las dat je tijdens deze Covid-periode je ook eenzaam voelt. Klopt dat ?

Jacky : “Inderdaad, alleen zijn vind ik niet zo erg. Ik heb het nu wel zelf ondervonden, maar alleen zijn zorgt toch voor een apart gevoel. Ik wist niet dat dit zo op je systeem kan werken. Mentaal en fysisch, dat is niet simpel. Mijn zus ligt op intensieve met Covid-19. Ik ken ook mensen die al Covid kregen. Dan denk ik : Jacky, zaag en klaag niet, maar maak van iedere dag een mooie dag. En dat probeer ik ook te doen. Het is voor iedereen hetzelfde. We maken het allemaal mee en we staan er allemaal voor, we moeten er allemaal door. Maar dat vaccin, dat is hoopgevend. Ik ga mij niet direct laten vaccineren, maar ik vind het een stap vooruit. 2021 zal heel tof worden. Weet je, die eerste lockdown, ’t was goed weer en we konden buiten. Die december-maand is een rare maand. Het is vlug donker, die lichtjes, de versiering, slecht weer… De kerstversiering is een heel mooie maand. Ik doe ieder jaar veel moeite. Ik kan daar van genieten. Maar ik heb vooral de zon nodig en ook mensen rond mij.”

Zit je misschien met angst om je vlug te laten vaccineren ?

Jacky : “Absoluut niet. Ze gaan dat vaccin niet geven aan ons als het niet goed is, alhoewel ze nog niet alle nevenwerkingen weten. Nu spreken ze al van méér dan 90 % zekerheid dat het vaccin goed is. Wanneer het moment daar is, dan zal ik zeker vooraan in de rij staan om een spuitje te krijgen.”

Je verblijft regelmatig in Blankenberge. Maak je dan niet om de eenzaamheid te verdrijven een wandeling langs de ruisende zee ?

Jacky : “Schatteke toch, dat doe ik altijd. Daar kan ik echt van genieten en dan kan ik ook eens goed wenen. Eens alles los laten. Er is nu weinig volk aan de kust. Dat heb ik dus al enkele keren gedaan en dat doet mij heel veel deugd.”

Jacky, samen met leden van het animatieteam.© André Cocquyt
Jacky, samen met leden van het animatieteam.© André Cocquyt

Waar en wanneer is het idee ontstaan om een actie te organiseren voor het personeel en de bewoners van De Strandjutter in Blankenberge ?

Jacky : “Ik had de opbrengst van mijn bierverkoop uit 2019. We deden ook een lachstreaming van HD&D, onze moppenshow met Jef De Smedt, Luc Caals, Baziel en mezelf. De mensen mochten iets geven. Die opbrengst ging ik wegschenken. Ik had dat beloofd aan het wzc in Blankenberge. Ik ben een vrouw van mijn woord. Ik besloot de winst van mij bier en de lachstreaming te investeren voor een project voor De Strandjutter. Het Fruitpaleis uit Blankenberge zorgde voor àl het fruit. Het is dus een tof fruitmandje geworden dat we mooi hebben ingepakt voor al de bewoners van De Strandjutter. Ik maakte de tekst van de kaartjes, met een tekst voor eenzame mensen : Eenzaam hoef je u niet te voelen, want er wordt voortdurend aan je gedacht. Door mensen die het goed bedoelen, misschien geeft dit idee je kracht. Ook op de keerzijde staat er een boodschap. Belangrijk is ook de tekst : Wees vooral lief voor elkaar, dan wordt 2021 een supertof jaar. Naast Het Fruitpaleis zorgde Café Au Lait voor heel wat animatiemateriaal, zoals kerstmutsen voor al de bewoners en het zorgpersoneel alsook wat lekkers om te snoepen. Drukwerk.com leverde de mooie kerstkaarten en VMVS zorgde voor al het geluid ter plaatse. Iedereen deed dit gratis en met een groot hart.”

Heb ik het goed gehoord : 140 geschenkmandjes voor de bewoners én 130 cadeaupakjes voor ’t zorgpersoneel van De Strandjutter in Blankenberge ?

Jacky : “Inderdaad. Donderdagmorgen werd dat allemaal gemaakt met een beperkt aantal mensen en met respect voor de coronamaatregelen. Het zorgpersoneel kreeg o.a. een doos MERCI chocolaadjes. We verpakten die ook met een kaart. Kortom, niet enkel voor de zorg en bewoners, maar ook voor alle vrijwilligers van De Strandjutter. Dat is toch een prachtig kerstcadeau. Dat betekent heel veel voor mij. Ik voel mij daar superblij mee. Ik ben die mensen die meehielpen allemaal dankbaar. En we bezorgden dat allemaal op een emotioneel wijze. De mensen waren super enthousiast. Er zijn veel traantje gerold.”

Jacky in het bijzijn van schepen Annie De Pauw.© André Cocquyt
Jacky in het bijzijn van schepen Annie De Pauw.© André Cocquyt

Wat zijn je plannen tijdens de komende feestdagen ?

Jacky : “Ik hou mij aan de regels. Mijn dochter en schoonzoon komen. Als alleenstaande mag ik twee knuffels ontvangen. Ik geef ze zéker een knuffel, want ik ben een knuffelbeest. Ik heb er behoefte aan.”

Mogen we tijdens de zomer in 2021 opnieuw een zomershow van je verwachten in Het Witte Paard ?

Jacky : “In 2021 sta ik 35 jaar in ’t vak. Ja, ja én nog eens ja ! Een show met Laura Lynn, Frank Van Erum, Patrick Onzia, enz.. We maken er iets moois van. Ik kijk er naar uit. Ik wens iedereen alvast een fantastische gezondheid toe. Het klinkt cliché, onze gezondheid, maar dat is onze grootste rijkdom.” (PADI)

Jacky is fier op de gulle sponsors.© André Cocquyt
Jacky is fier op de gulle sponsors.© André Cocquyt
Twee personen die zich keihard inzetten voor dit project, namelijk Jacky Lafon en Dirk Coryn.© André Cocquyt
Twee personen die zich keihard inzetten voor dit project, namelijk Jacky Lafon en Dirk Coryn.© André Cocquyt

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.