Helena over ‘Hologram’ : “Ik weet niet wat ik zou doen zonder muziek in mijn leven”

Helena in haar kamer, waar ook de clip werd opgenomen.© PADI
Helena in haar kamer, waar ook de clip werd opgenomen.© PADI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Na haar deelnames aan ‘Belgium’s Got Talent’ en ‘The Voice Kids’, bracht de 14-jarige Helena uit het Vlaams-Brabantse Tielt-Winge zopas haar debuutsingle ‘Hologram’ uit. In het nummer verwijst ze naar de impact die de sociale media hebben op jongeren. De tekst werd geschreven door Stefaan Fernande (‘Nobelprijs’, ‘Vechter’). Dirk Miers van De Studio zorgde voor de productie, samen met co-producent Bram Van Den Berghe. Jawel dé Bram uit Ninove die recent ook zijn eerste single ‘Als ik bij jou ben’ uitbracht. De single-release wordt ondersteund door een videoclip die Helena, net als Billie Eilish, opnam in haar slaapkamer. Ondertussen duikt ‘Hologram’ van Helena op in heel wat Spotify-lijstjes en heeft de single vlotjes de weg gevonden naar de playlist van Radio 2 en nog een rits regionale radiostations. Hoog tijd voor ons om in onze wagen te stappen en richting Tielt-Winge te rijden, waar we ten huize familie Van der Auwera hartelijk werden ontvangen.

Hoe ben je er achter gekomen dat je muziek leuk vindt?

Helena: “Ik vond muziek al altijd leuk. Toen ik nog een kleuter was, zong ik al mee. Mijn ouders luisteren ook altijd naar muziek. Bij ons thuis staat de radio altijd aan. Nu ook, maar zachtjes als achtergrond. Ik zong al heel lang allerlei liedjes.”

Papa Gunter: “Toen ze nog een kleutertje was, zong ze zelf al een song van Johny Cash. Ze kon ook al vroeg heel goed praten en sindsdien heeft ze niet meer gezwegen. Of ik muzikaal ben ? Zelf speel ik gitaar en ik zing ook een beetje, maar vooral in familieverband.”

Je nam met jouw papa deel aan ‘Belgium’s Got Talent’. Hoe kwam dat tot stand ?

Helena: “Mijn nonkel zette filmpjes van ons op YouTube, wanneer we samen zongen. Ik denk dat ‘Belgium’s Got Talent’ dat bemerkte. Zij stuurden zelf een mail. Mijn papa las die mail en vroeg aan mij of ik dat zag zitten. Natuurlijk zag ik dat zitten. Dat was een mooie ervaring. Ik stond voor de eerste keer, samen met papa, op een podium en het was ook de eerste keer dat ik voor een groot publiek mocht zingen. Dat was super spannend.”

Je nam ook deel aan ‘The Voice Kids’. Hoelang is dat geleden én was dat een groot verschil in vergelijking met ‘Belgium’s Got Talent’? Nu stond je wel alleen op het podium hé.

Helena: “Dat was een groot verschil, want ik besefte dat meer. Ik was toen elf jaar, had al een zangcoach en leerde veel bij, vooral podiumervaring. Ik leerde ook veel nieuwe mensen kennen. Bij ‘The Voice’ kon ik doorstoten naar een volgende ronde. Ik kreeg te horen in welke camera ik op een bepaald moment moest kijken. Ik leerde daar dus veel bij.”

Hoe blij en verrast was je toen er in ‘The Voice Kids’ voor jou werd gedraaid?

Helena: “Heel blij ! De eerste persoon die draaide was Gers Pardoel en dit al na twee zinnen. Het hele lied zat Gers naar mij te kijken. Ik hoopte stiekem dat er nog iemand ging draaien. Ik was mijn laatste zin aan het zingen en er draaiden nog twee juryleden. Ik had inderdaad schrik dat er niemand ging draaien. Gelukkig draaiden er drie. Draaide er niemand, dan was dat jammer geweest maar gelukkig draaide het anders uit.”

Je eerste muziekopnames waren kinderliedjes. Hoe ben je met Dirk Miers van ‘De Studio’ in contact gekomen?

Helena: “Sony Music had kinderliedjes nodig voor Spotify. Dirk Miers is bevriend met Jeroen Swinnen, bekend van ‘Liefde voor Muziek’. Jeroen was hulpcoach in The Voice. Ik had voor Sean Dhondt gekozen. Om te oefenen was Jeroen er vaak bij. Hij gaf mij ook tips. Jeroen verwees mij door naar Dirk.”

Hoe is jouw debuutsingle ‘Hologram’ ontstaan?

Helena: “Dirk was heel tevreden over onze samenwerking rond de kinderliedjes. Dirk besloot van iets terug te doen. Hij ging een liedje opnemen met mij. Stefaan Fernande schreef het liedje. Stefaan is een bekende songschrijver.”

Papa Gunter: “We kregen de tekst doorgestuurd. We konden erover e-mailen en feedback erover geven, maar de eerste versie was al bijna perfect.”

Sta je er achter dat je dochter in de muziek hogerop wilt geraken ?

Gunter: “Mijn vrouw en ik staan er achter, maar haar school komt op de eerste plaats. Wij begeleiden haar daar goed in en laten ons omringen door een heel fijn team. Die geven haar de vrijheid, waardoor zij niets moet doen waar wij of zij zelf niet achterstaat.”

Hoe is de respons in uw school ?

Helena: “Allemaal positief. Ik denk niet dat mijn vriendinnen het zouden zeggen wanneer ze het niet mooi vinden. Ik laat ook altijd aan mijn vrienden en vriendinnen van de Chiro weten wanneer ik iets nieuws uitbreng. Zij mogen het dan als eerste beluisteren.”

Helena én haar gitaar. Ze speelt er vaak op.© PADI
Helena én haar gitaar. Ze speelt er vaak op.© PADI

Net als Billie Eilish nam je de videoclip van jouw debuutsingle ‘Hologram’ op in jouw slaapkamer? Waarom die keuze?

Helena: “Ik zit veel in m’n slaapkamer, de ideale plek waar ik droom en kijk naar de wereld. Ik vond het een tof idee om hier de clip te draaien. Al het creatieve wat ik doe, wordt immers in mijn slaapkamer gedaan, zoals muziek, tekenen.”

Gunter: “Het is symbolisch voor het creatieve proces. Ze schrijft, maakt poëzie, speelt gitaar, ze tekent… Ze won zelfs enkele jaren geleden een tekenwedstrijd. Dat speelt zich altijd af in haar slaapkamer. In dat opzicht is het een beetje symbolisch.”

Van welke muziek en artiesten hou je zelf?

Helena: “Ik heb een lijst op Spotify waar veel artiesten op staan. Ik luister graag naar Alec Benjamin, die schrijft ook alles in zijn slaapkamer. Ik luister ook graag naar Katy Perry. Toen ik jong was, had ik al van haar ceedeetjes. Ik ging ook naar haar optreden, samen met mijn peter. Billie Eilish spreekt mij ook aan.”

Wat doet het met jou nu jouw eerste single zo goed wordt onthaald en gedraaid op de radio?

Helena : “Twee jaar geleden had ik zoiets nooit gedacht. Het liedje is nu uit en het wordt zelfs goed onthaald op de radio’s en de clip wordt gedraaid op de televisie. Dat is toch speciaal.”

Hoe belangrijk is voor jou muziek maken?

Helena: “Heel belangrijk. Ik weet niet wat ik zou doen zonder muziek in mijn leven. Ik doe ook theater en teken, maar zingen en gitaar spelen stonden al altijd centraal.”

Gunter: “Van kindsaf aan zat ze bij het Regenboogkoor in Tielt-Winge. Daarna groeide ze uit naar Scaletta van Scala, waar ze nu nog in zingt. Ze heeft dus altijd gezongen. Bij het Regenboogkoor mocht ze ook altijd de solo’s doen.”

De school is belangrijk. Je krijgt zelfs les van jouw papa. Is dat fijn ? Is het een strenge leerkacht?

Helena: “In ’t begin dacht ik dat dit vreemd zou zijn, maar dat valt mee. Papa is geen strenge leerkracht. Of ik voorsprong heb ? Helemaal niet, ik krijg van papa twee uren les per week. Geschiedenis in ’t Engels. Wat handig is wanneer mijn vriendinnen iets niet weten. Ze vragen dat dan en ik kan dat thuis vragen aan mijn papa. Dat is dus een voordeel.”

En eerlijk, krijg je de examenvragen vooraf te zien?

Helena : “Neen, neen hoor !”

Kijk je uit naar optredens?

Helena: “Ik stond al vaak op een podium. Op school is er een voorstelling waar ik mag zingen, maar die ging vorig jaar niet door. Dit jaar is het met een filmpje maar dat is anders. Bij Scaletta gaat het ook niet door. Met woord, drama sta ik ook niet op het podium. Jammer, maar we blijven hoopvol uitkijken naar het vervolg.”

Al die interviews en aandacht voor jou en je liedje ‘Hologram’, vind je dat fijn?

Helena : “Ja, waarom niet. Dat is zo speciaal. Ik deed nog nooit zoveel interviews als deze week. Dat is super.”

En nu een moeilijke vraag, een heel moeilijke voor een meisje van 14 jaar: Je woont in Tielt-Winge. Wat heb jij met West-Vlaanderen? En weet je dat wij in onze provincie een stad hebben die Tielt heet en daarnaast ligt de gemeente Wingene… Wist je dat?

Helena : “Dat wist ik niet. Met school ging ik ooit naar de IJzertoren in Diksmuide. Er was ook een boottocht. Dat vond ik tof. Tijdens de zomervakantie gaan we met de familie naar Koksijde, maar niet ieder jaar. Dat wisselt wel eens af. Soms de zee, soms naar de Ardennen. Ieper en Flanders Fields is heel indrukwekkend. De geschiedenis van vroeger, daar word je even stil van.”

Wat brengt de toekomst? Weet je al wat je later wilt worden?

Helena: “Iets met muziek, iets creatief. Ik zou ook wel iets willen doen met musical. Ik zing graag, ik dans graag… Wat precies weet ik nog niet, maar ik denk wel dat ik zeker en vast in de muziek zal blijven en verder zal zingen.” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier