Goochelaar Simon Rosseel uit Ruddervoorde had een ontmoeting met goochelaar Nicholas Arnst in Capitole Gent

Simon (links), samen met Nicholas in de Capitole in Gent. © PADI/Liese
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De 25-jarige Simon Rosseel uit Ruddervoorde is al twaalf jaar in de ban van goocheltrucs. Het begon met een cadeau, namelijk een goocheldoos. Simon begon zich erin te verdiepen en kreeg die hobby er niet meer uit. Zeven jaar geleden deed hij zijn eerste optreden voor een publiek. Momenteel komen zijn trucs niet meer uit de goocheldoos van weleer, maar wel speelt hij in op het publiek en werkt hij o.a. met kaarten, munten, enz. Simon leert graag bij en kijkt ook naar het talent van andere goochelaars, waaronder naar Nicholas Arnst, geboren in Saudië-Arabië, maar opgegroeid in Brugge. Nicholas (29) werd bekend door het tweede seizoen van Belgium’s Got Talent, waar hij tot in de halve finale geraakte. Hij kreeg ook al een eigen programma op vtm en tourt nu rond met zijn nieuwe goochelshow ‘In alle eerlijkheid’, een project van Group 24 uit Brugge.

We brachten Simon bij het bekende tv-gezicht Nicholas in de Capitole in Gent, waar laatstgenoemde de officieuze première deed van zijn nieuwe theatervoorstelling ‘In alle eerlijkheid’ en dit na zijn eerste voorstelling ‘Echt’. “Goocheltrucs met kaarten, munten, een fles, een touw, een boek en ja zelfs de gsm van een toeschouwer was zaterdagavond niet veilig tijdens de goochelvoorstelling van Nicholas. Na de voorstelling konden we de man achter deze mysteries zelf spreken”, glundert Simon nog na.

Hoe ervaarde je de show van deze avond?

Nicholas: “Dat was voor mij mijn première, nadat de officiële première eigenlijk vorige week in de luwte was in Asse. Het was de eerste keer dat ik voor een drukke grote zaal stond. Het was spannend, maar dat is altijd zo bij grote goochelshows. Ik hield er een goed gevoel aan over. Ik heb er energie van gekregen en ik ben heel blij om terug op het podium te mogen staan. Zo voel ik dat ik leef.”

Ik goochel zelf ook. Wie bewonder jij? Naar wie kijk jij op? Van waar haal je jouw inspiratie?

Nicholas: “Er zijn er zo veel en ook heel veel die niemand kent. Maar als ik er één zou moeten noemen… de meeste mensen kennen Harry Houdini of David Copperfield met naam en ik heb van hen ook al zeer veel geleerd. Sowieso dus deze grote namen. Moet ik een andere naam uitspreken, dan noem ik de Nederlandse goochelaar Tommy Wonder. Weinig mensen kennen hem, maar dit is iemand die mij zeer hard heeft ‘gefoold’ om het zo te zeggen en ik houd van dat gevoel. Ik ben hem dus hiervoor eeuwig dankbaar.”

Zag je hem ooit live aan het werk?

Nicholas: “Ja! Eén van mijn eerste optredens was voor Tommy Wonder in zijn club. Ik was doodzenuwachtig en dat was mijn grote held, echt ongelofelijk. Maar hij is helaas overleden.”

Vind je dat de jeugd door corona (bv.) meer gestart is met goochelen?

Nicholas: “Misschien een beetje meer door mijn goocheldoos die ik verkoop.

Goochelen is oefenen, dit doe je op je kamer vaak in je eentje. Daar is er in tijden van corona natuurlijk heel veel tijd voor. Dan kan je heel veel oefenen, maar goochelen blijft iets wat je moet delen met mensen, vind ik. Magie gebeurt pas als iemand anders dit waarneemt en zo ervaart. Ik weet het niet goed… Hopelijk wel, hopelijk zien we opnieuw veel jonge goochelaars verschijnen die ongelofelijke dingen doen.“

© PADI/Liese

Wat zijn jouw toekomstambities? Wat zou je bijvoorbeeld op deze wereld willen achterlaten naast jouw goocheldoos, programma en shows?

Nicholas: “Ik denk dat elke artiest probeert om in zekere zin uniek te zijn en een eigen stijl te ontwikkelen, unieke trucs in mijn geval. Ik werk daar altijd naartoe en dat is wat ik een beetje nastreef in het algemeen. Onlangs was er op Belgium Got Talent een goochelaar en ik weet nog dat hij een paar jaar geleden op één van mijn shows was. We namen toen ook een foto samen. Ik vind het dus wel leuk dat ik mensen en toekomstige goochelaars kan inspireren. Ik ben daar zeer vereerd door.”

Stel dat er tijdens jouw voorstelling iets fout loopt, hoe spring je daarmee om?

Nicholas: “Ik denk dat eender welke goochelaar die op een podium staat weet dat er altijd dingen kunnen ‘fout’ lopen, er gebeurt altijd iets onverwacht. Zoals bijvoorbeeld tijdens de voorstelling deze avond. Het was de bedoeling dat een persoon een glas zou nemen en in plaats daarvan laat ze iets vallen in dat glas. Maar vaak, en ik vond dit nu ook, brengt dit heel grappige en/of leuke situaties met zich mee. Soms is de truc ook gewoon straffer geworden, soms faalt hij volledig, dat verschilt. Maar het is ook niet een theater waar je alle lijnen kan volgen en exact dezelfde dingen doet. Je bent actief met het publiek, ik heb hen ook nodig. Elke show is dan ook anders.”

Een laatste vraag; zou je nog een aantal tips kunnen meegeven voor startende goochelaars?

Nicholas: “Als het je ambitie is om mensen te verwonderen en als je echt wil gaan optreden voor mensen is dat ‘gewoon doen’. En falen dat maakt niet uit, niet denken aan falen, het mag foutlopen. Dit is ook de enige manier om het te leren. Voor mensen goochelen leer je de belangrijkste dingen: timing, leer je mensen kennen, hoe zij naar trucs kijken, enz. Je mag geen schrik hebben dat er iets fout loopt, gewoon je trucs blijven proberen.” (PADI & Simon)

Info en tickets rond de tour van Nicholas via www.nicholasarnst.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier