Gewezen Oostendenaar cartoonist ZAZA lanceert deze zomer gloednieuw project ‘Babbelbos’ in Deurne

Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Cartoonist ZAZA (Klaas Storme) – geboren en getogen Oostendenaar, maar al meerdere jaren woonachtig in Deurne – lanceert deze zomer zijn gloednieuwe project ‘Babbelbos’. Dit is een buitengewone gratis buitenactiviteit voor het ganse gezin, waarin je – analoog met een boekje of digitaal via een QR-code – op zoek gaat naar de babbelende bomen, die ZAZA eigenhandig beschilderde met biologisch afbreekbare krijtverf. Het prachtige Boekenbergpark in Deurne – bijna letterlijk de voortuin van ZAZA – is van 23 juni tot en met 31 augustus het schitterende decor voor het eerste ‘Babbelbos’.

Omnavolgbaar stemacteur Luk Wyns, die zich naar eigen zeggen altijd al een boom(pje) van een vent gevonden heeft, leende zijn flexibele stembanden aan de babbelende Deurnese bomen. ZAZA en producent Happy Few hopen ‘Babbelbos’ in de toekomst uit te kunnen rollen in gans België.

Deze zomer kan je je in het Deurnese Boekenbergpark laten verrassen door de babbelende bomen van kunstenaar en cartoonist ZAZA. ZAZA (pseudoniem voor Klaas Storme), die zelf al jarenlang aan de voet van het park woont, beschilderde er 22 bomen met biologisch afbreekbare krijtverf. Zo gaf hij hen een eigen persoonlijkheid, want bomen zijn eigenlijk net als mensen: je hebt dikke bomen, dunne bomen, kromme en ja zelfs domme bomen. Je hebt boze, vriendelijke, droevige, grappige en ja ook irritante bomen. Bij je zoektocht in ZAZA’s buitengewone ‘Babbelbos’ kan je ervoor kiezen je te laten leiden door de plattegrond in een fotoboekje, waarin je de gevonden bomen kunt aankruisen en het bijhorende verhaaltje lezen, of je kiest voor de digitale optie. Daarvoor scan je de QR code aan het infobord bij de start en dan kun je de bomen horen praten (audiobestanden) en indien gewenst ook zien bewegen (animatie). Voor de ‘Babbelbos’-zoektocht in het Boekenbergpark heb je ook de digitale optie om de app izi.TRAVEL te downloaden.

Voor het eerste ‘Babbelbos’ in het Boekenbergpark wisten ZAZA en producent Happy Few niemand minder dan regisseur, scenarist en begenadigd (stem)acteur Luk Wyns te strikken. Luk, die zich naar eigen zeggen altijd al een boom(pje) van een vent gevonden heeft, twijfelde geen seconde om zijn flexibele stembanden aan de babbelende Deurnese bomen te lenen. ZAZA en producent Happy Few hopen Babbelbos’ in de toekomst in gans België te kunnen uitrollen. Naast de stem van Luk Wyns, zal er dan ook aanvullend naar plaatselijke bekendheden gezocht worden om enkele bomen van een stem te voorzien. Dit om het project telkens een lokale en eigen authenticiteit te kunnen geven.

ZAZA over ‘Babbelbos’ :

Hoe ontstond het idee voor Babbelbos?

“Ik heb pareidolie. Dat is geen besmettelijke ziekte (lacht), maar een psychisch verschijnsel waarbij iemand in alles gezichten herkent. Dat kan gaan om huizen, keukengerei, groenten,… en ook in bomen.”

Waarom koos je het Boekenbergpark als pilootproject?

“Ik woon al jaren aan de voet van het park. Als cartoonist lig ik veel in de zetel en bedenk grappen voor kranten en magazines. Als de denktank leeg is, wandel ik vaak in het park en het bezorgt me frisse ideeën. Het park heeft mij dus al veel opgebracht en ik wilde iets terugdoen.”

Het park geeft je inspiratie?

“Absoluut. Ik heb de natuur nodig om mij goed te voelen. Bij het zien van te veel grijs in het straatbeeld, heb ik de neiging om stenen uit te breken en een boom te planten (lacht).”

Terug naar jouw project. Mag dat zomaar, bomen bekladden?

Uiteraard is alles afgesproken met de groendienst van Deurne. Ik gebruik 100% biologisch afbreekbare krijtverf, die wegspoelt met de regen en die onschadelijk is voor de boomschors. Aan het einde van de zomer wordt alles netjes verwijderd. Het is dus zeker niet de bedoeling dat je zomaar bomen gaat beschilderen met echte verf of graffiti!”(PADI)

Praktisch: ‘Babbelbos’ in het Boekenbergpark te Deurne van 24 juni tot en met 31 augustus 202. Startplaats: Chinese toren in het Boekenbergpark. Fotoboekje gratis te verkrijgen in Brasserie @The Park – Unitaslaan 84, 2100 Deurne – Digitaal via app izi.TRAVEL of scan de QR code op het infobord aan het begin van de zoektocht.

Volg ZAZA op Instagram: @zaza_cartoonist

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.