Frans Bauer over ‘Waar m’n vrienden zijn’: “Ik heb in mijn leven maar één of twee échte vrienden die mijn lach en traan delen”

Frans Bauer kijkt uit naar het vervolg van zijn tournee. © PADI/Jens
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Op vrijdagavond 3 december staat Frans Bauer met zijn uitgestelde tour ‘Live in Concert’ in Kursaal Oostende. Op zondag 19 december is Frans met hetzelfde optreden te gast in het Concertgebouw van Brugge. Fans die er nog niet genoeg van krijgen zijn welkom op zijn optreden op zaterdag 15 januari 2022 in Trixxo Theater in Hasselt. De sympathieke Nederlandse zanger sluit zijn tour af op zondag 7 februari in de Stadsschouwburg in Antwerpen. In het voorjaar van 2022 komt er ook een nieuwe cd uit, maar recent bracht Frans ook een nieuwe song ‘Waar m’n vrienden zijn’ uit, een nummer van Jan Dulles van de 3J’s.

In Holiday Expo in Sint-Denys-Westrem sloegen we een babbel met Frans over niet enkel de voorbije coronaperiode, maar ook over zijn nieuwe single en toekomstplannen.

‘Waar m’n vrienden zijn’, heet je nieuwe single. Heb je meer dan ooit in coronatijden beseft hoe belangrijk vrienden wel zijn?

Frans: “Zeker weten. Normaal gezien denk je niet na over afspreken met elkaar. Met corona moet je echter met alles rekenschap houden. Ik kon niet zomaar op café, op restaurant of naar vrienden gaan. Ik moest telkens een corona-app nachecken, enz. Iedereen verlangt naar de tijd dat je zonder nadenken kan afspreken met elkaar. Daarover gaat het liedje, over vrienden in de puurste zin van het woord. Het liedje ontstond op een bijzondere manier. In Nederland heb ik een tv-programma ‘Tour de Frans’, waarmee ik met artiesten rondreis in een bus. Eén van de artiesten was Jan Dulles van de 3J’s. Natuurlijk kende ik Jan al als artiest, maar verder dan dat gingen onze gesprekken nooit. Tijdens de opnames ontstond er een vriendschap. We hadden diepgaande gesprekken over het leven, geluk en wat de mensen bezig hield. Tijdens het voorbije jaar had Jan een heel slecht jaar. Hij verloor zijn dochtertje. Na de opnames krijg ik een belletje van Jan met de vraag of ik even kon luisteren naar een liedje dat hij had geschreven. Ik vond het super dat er iemand iets schreef voor mij zonder dat het werd gevraagd en dat het dan ook nog een liedje werd met een belangrijke betekenis. We zitten allemaal in een periode die verwarrend is. Als artiest willen we vrij zijn, fans omarmen, fans laten meezingen, met een orkest op pad gaan… Daarnaast willen we ook met vrienden afspreken. Dit liedje bevat zoveel gevoelens die ik in het voorbije jaar meemaakte, waarvan ik hoop dat die gevoelens weer normaal worden.”

Zit je met angst dat corona terug negatief zal evolueren?

Frans: “Angstig niet. Ik heb al een aantal optredens achter de rug. Dat is heel fijn dat ik mijn passie voor de muziek, mijn liefde voor de muziek mag laten horen. Maar we moeten blijven roeien met de riemen die we hebben. In december begin ik met mijn tournee met start in Oostende. Ik hoop dat alles kan doorgaan.”

Heb je veel échte vrienden?

Frans: “Je hebt in het leven heel veel vriendschappen, maar je hebt in het leven maar één of twee échte vrienden. Dat zijn mensen die er altijd voor je zijn, in voor -en tegenspoed. Die bij je lopen als er een feest is, maar die ook bij je lopen als er een traan is. Daar heb ik er niet veel van. Dat kan ook niet, want ik kan ook niet alles met iedereen delen. In mijn leven heb ik goéde vrienden, maar daar ben ik zuinig op. Ik heb wel veel goede vriendschappen en dat vind ik belangrijk. Maar echte vrienden, die weten werkelijk alles van je. Die betrek je in beslissingen, in gevoelens, enz. Daar heb ik er niet veel van.”

Frans Bauer: “Ik heb niet veel échte vrienden, wel veel vriendschappen.”
Frans Bauer: “Ik heb niet veel échte vrienden, wel veel vriendschappen.” © PADI/Jens

Moet jij vooral selecteren in vriendschappen omdat jij een bekend persoon bent?

Frans: “Je mag op die manier niet kijken naar vriendschappen. Mensen komen op je pad en vervullen een belangrijke plek. Zo heeft iedereen zijn eigen invulling. Als je iedere dag bezig bent met zoiets, is het niet goed. Je moet mensen vertrouwen geven, nooit vooraf denken dat het niet zal werken.”

Speel je tijdens je clip biljart met échte vrienden of gelegenheidsgasten voor deze clip?

Frans: “Dat zijn gelegenheidsgasten. De opnames vonden plaats in een kroeg bij Appeldoorn. Deze mensen waren familieleden/kennissen van de uitbater.”

Klopt het wat je zingt: ‘Ik ben een heel gelukkig mens..’. Juist?

Frans: “Ik ben heel gelukkig, dat ben ik écht. Ik weet waar ik de mosterd haal. Als je gezond mag zijn, als het goed gaat met je kinderen, als je met je passie mag bezig blijven, dan mag je oprecht zeggen dat je een gelukkig mens bent. Ieder mens heeft zijn tranen, zijn verdriet, maar ik kan met mijn hand op m’n hart zeggen dat ik nu heel gelukkig ben.”

Deze single is de voorloper van een nieuw album. Wanneer komt dat uit? Voorjaar 2022? Is de single ‘Waar m’n vrienden zijn’ een nummer waarmee je aantoont welke richting je inslaat. Geef toe, wat jij met die single brengt, kan je niet omschrijven als schlagermuziek. Het is méér dan schlagermuziek, met een sterke tekst, een mooie melodie.

Frans: “Dat is inderdaad géén schlagermuziek. Het is een eerbetoon aan de vriendschap die ik kreeg met Jan Dulles, maar ook aan de vriendschap in het algemeen. Ik zong het omdat het écht voor mij werd gemaakt door iemand die ik enorm waardeer en respecteer. Ik respecteer Jan als mens, als artiest. Jan maakte zoveel mee in het leven, waardoor ik het eer vind dat hij zomaar een liedje voor mij maakte. Ook onze beide sounds zijn met elkaar verweven: de Bauer-sound én de Paling-sound. Jan is van Volendam en dat heet daar de Paling-sound. We hebben beide stijlen samengesmolten. Dit liedje is niet de leidraad van het nieuwe album. In het voorjaar komt er nieuwe muziek uit, die ik zelf schreef. Dat is echt de Bauer-sound die de fans van mij verwachten. Soms met je echter als artiest een liedje aangrijpen dat je goed aanvoelt. Dit nummer wordt heel ruim opgenomen. Zelfs Radio 2 draait het en de fans vinden het een mooi liedje.”

Hoeveel liedjes komen er op het nieuwe album?

Frans: “Veertien songs over het leven, die wel heel verrassend zullen zijn. Als je anderhalf jaar als artiest niets kan doen – met uitzondering van mijn tv-programma’s – dan kon ik enkel maar dat doen: nieuwe liedjes produceren, want er waren geen optredens. Dat resulteert in heel mooie, bijzondere liedjes, waarvan ik oprecht kan zeggen: dat is de beste wijn ooit. Het schrijven van liedjes, het mooi maken ervan. Ik breng feest-, luisterliedjes… Als je anderhalf jaar bezig bent met je liedjes, dan krijg je er een andere kijk op. De teksten zijn diepgaander. Ik denk dat dit album één van de verrassende albums is die ik ooit heb gemaakt. Dit album dat ik weldra uitbreng is een album zonder compromis, het is gewoon Frans. Het is heel puur. Het ontstond uit de periode waar ik niets anders deed.”

Je blijft bij onze noorderburen ook sterk in trek op tv, waaronder met ‘Tour de Frans’; ‘De Bauers’… Hoe leuk is het om aan dergelijke programma’s mee te werken.

Frans: “Ik vind het heel leuk om als presentator dingen te mogen doen. Dat groeide in de voorbije jaren uit tot meerdere programma’s. Dat is een ontwikkeling die ik ook doorging en met beide handen aangreep. Als de mensen het dan nog leuk vinden, is dat een compliment. Programma’s maken vind ik leuk. Ze kwamen op mijn pad, maar zingen is hét leukste. Dat zit nog meer in de genen. In die coronaperiode heb ik dat enorm gemist, dat optreden. Het zingen op zich miste ik, maar ook de kleine dingen, zoals het moment dat ik opkom in een zaal vol enthousiaste mensen, enz. Vorige week had ik een optreden in België. Dat was geweldig. Zo’n ontvangst met zoveel liefde, dat was zo bizar (Frans haalt zijn iPhone uit en toont een opname van het optreden op Belgische bodem, padi). Jong en oud doet mee. Ik ben 47 jaar en daar zie ik kinderen van 17/18 jaar uitzinnig meezingen. Ik heb dus die jonge generatie mee. Zo’n gevoel kan ik niet uitleggen. Dan rij ik zo blij als een kind naar huis. Dat is precies alsof ik dan in een speelgoedwinkel rond loop.”

Op 3 december begin je met uw nieuwe tour in Kursaal Oostende. Wat brengt je nieuwe tour qua muzikale pareltjes? Een bepaald thema? Een bepaalde verjaardag te vieren?

Frans: ‘Anderhalf jaar geleden begonnen we met deze tour. Eind maart 2020 kregen we op de radio te horen dat alle optredens werden afgelast wegens corona. Ik dacht voor enkele weken, maar neen… De tour werd al eens verzet, maar eindelijk mogen we terug beginnen. Het is mijn theatercomeback van de showbizz. We mogen weer met iedereen op de baan, ook met de mensen achter de schermen hé. Ik heb een kleine 30 man mee: van de vrachtwagenchauffeur tot de mensen van het geluid en belichting… Deze tour is anders dan al die andere tours. Ik ben zo dankbaar dat we dit verder mogen brengen. En wat krijgen mijn fans? Natuurlijk passeren al mijn grootste hits de revue. Ze zullen muzikanten zien die zo gedreven zijn. Ze krijgen een extra stukje aan ‘liefde voor muziek’ erbij. Iedereen kan niet wachten. We zijn precies een stelletje renpaarden die opgesloten zijn geweest en die nu de beentjes mogen laten gaan. Dat is wat de fans krijgen, een onvergetelijke show.”

Is optreden in Vlaanderen voor jezelf helemaal anders dan optreden in Nederland?

Frans: “Neen, ik zie dat niet als een verschil. Ik ben hier al bijna 30 jaar artiest en ik word hier ook altijd omarmd. Ik ben hier geen Hollander die over de grens een paar liedjes komt zingen. Maar ik stak er ook tijd in hé. Ik bleef afkomen om promotie te voeren, om naar de fans te komen, om naar de radio’s te gaan…”

Wil je muzikaal nog iets bewijzen?

Frans: “Eigenlijk moet je jezelf altijd bewijzen. Met mijn nieuwe liedje wil ik mezelf terug overtreffen. Het is een verrassend effect. Met mijn eigen genre, het echte levenslied, wil ik maar één ding: dat de fans mijn liedjeq tijdloos vinden. Dat ze een traantje laten of er zelfs dronken op worden. Dat is suq telkens opnieuw iets uitvinden, het beste in jezelf naar boven halen. Soms komen andere dingen op je pad en dat kan je aangrijpen. Wij zijn echter artiest en ik wil vooral mensen entertainen. Met ‘Waar m’n vrienden zijn’ toon ik dat ook duidelijk aan.”(PADI)

Info optredens en tickets: www.concertevents.bewww.ticketkopen.eu

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.