Frans Bauer: “Al moet ik een astronautenpak dragen, maar ik ga naar mijn fans toe”

Frans Bauer is zo blij dat hij terug mag optreden.© PADI/Daniël
Frans Bauer is zo blij dat hij terug mag optreden.© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

“Van zodra het licht op groen staat. Van zodra we dus terug mogen optreden en de overheid zegt dat al veel is toegelaten, dan ga ik naar mijn fans toe. Als ik mijn fans niet meer mag zien, dan voel ik mij ongelukkig. Ik wil naar mijn fans toe, dat is immers het mooiste wat er is. Met of zonder mondkapje aan, al moet ik er in een astronautenpak naar toe gaan. Ik ga zeker handtekeningen uitdelen en ik ga met hen op de foto want ik heb mijn fans zo gemist. Velen staan daar niet bij stil, maar niet enkel de artiest zat anderhalf jaar thuis maar ook de fans hé”, zegt de Nederlandse zanger Frans Bauer openhartig tegen ons tijdens ons gesprek naar aanleiding van zijn nieuwe single ‘Verloren Tijd’ en ook zijn concerten eind dit jaar in Brugge, Oostende en Hasselt.

Ik ben blij je vandaag te ontmoeten en te zien dat je van corona bent verlost. Uw Nederlandse collega Tino Martin was ook besmet. Op Bevrijdingsdag gaf hij niet zijn beste optreden ooit. Later verklaarde hij dat zijn stem nog niet optimaal was na zijn coronabesmetting. Heb jij daar ook last van of is alles okee met jouw stem?

Frans: “Ik kan niet spreken over collega-artiesten. Ik had er gelukkig maar weinig last van, zelfs ook met het zingen. Maar het is voor de ene mens anders dan voor de andere.”

Ook gedacht: hoe is mij dat overkomen?

Frans: “Ik probeerde altijd zo voorzichtig mogelijk met alles om te gaan. Dat deed ik voor mezelf, maar ook voor iedereen rondom mij heen. In de voorbije maanden ging ik op reis met mijn reisprogramma en ik werd getest. Ik maakte ook een muziekprogramma en ik werd getest. Als je dan vraagt waar ik het opliep, dan moet ik je het antwoord schuldig blijven want ik weet het niet.”

Was je geschrokken dat je positief werd getest?

Frans: “Natuurlijk. Wanneer je plots positief test, dan schrik je. Vooral met mijn ervaringen uit mijn familie- en vriendenkring. Mijn schoonvader werd ooit op IC opgenomen. Hij werd enkele dagen in slaap gehouden door corona. Dan denk je wel: wat zal ik nu meemaken? Gelukkig bleef het bij mij bij een snotneus. Ik was de enige van het gezin die er last van had. Ik bleef tien dagen opgesloten in de slaapkamer. Ik mocht er niet uit of toch, enkel om naar het toilet te gaan. Mijn eten werd voor de deur gezet. Maar bon, je moet wel heel serieus met zo’n zaken omgaan. Gelukkig zijn we nu op een punt gekomen dat het prikken vlugger gaat en dat ze het onder controle hebben. Als artiest wil ik heel vlug weer de draad oppakken en optreden. Het is te hopen dat dit weer vlug begint.”

Het is al ruim één jaar dat optredens op een heel zwak pitje staan. Maar jij verveelde je blijkbaar niet. Als ik even aandachtig was, zat je niet stil, want er waren ook tv-opnames van o.a. ‘The Voice Senior’ én ‘De Bauers Bestemming Onbekend’.. Het werden dan toch drukke maanden?

Frans: “Gelukkig konden die tv-programma’s doorgaan tussen alle beperkingen in. Wat je wel mist als artiest zijn je fans, de gezelligheid, de sfeer, de mensen, de crew, de band.. Dat alles was 25 jaar normaal en nu was dat plots zo’n aparte ervaring. Ik was die dag in maart op weg naar een concert in Nijmegen. De radio stond aan. Ik hoorde dat alle optredens werden geannuleerd voor alle artiesten. Ik dacht dat dit één of twee maanden uit voorzorg zou zijn, maar intussen zit ik bijna al anderhalf jaar thuis als artiest, zonder optredens.”

Maar eerlijk, de lockdown bleef maar duren. Sloeg de verveling ten huize Bauer toch wel eens toe?

Frans: “Ik ben van nature iemand die zich niet snel verveeld. Ik nam de tijd om te werken aan mijn nieuw repertoire. Ik zat in die maanden meer in de studio dan thuis. Creatief is dat misschien één van die beste periodes geweest, omdat ik tijd had. Ik ging op een heel andere manier ermee om, omdat ik enkel maar tijd had om te produceren. Als producent van mijn eigen liedjes is dat één van de mooiste creatieve periodes, omdat ik enkel maar bezig kon zijn met het maken van nieuwe liedjes. Dit resulteert in meerdere nieuwe liedjes die in de komende maanden uitkomen. Eén ervan is mijn jongste single ‘Verloren Tijd’. We zijn de kant van de échte schlager opgegaan. Ik ben toch blij dat ik dat in die periode kon doen, het was mijn hoofdwerk. Normaal moet ik altijd werken tegen deadlines, nu was dat niet het geval. Je zal het wel zien, ’t zijn pareltjes die er zullen uitkomen.”

De muzieksector kreeg het zwaar te verduren. Veel inkomsten gingen verloren. Ik vermoed dat het voor jou niet anders is geweest. In hoeverre zal de schade voor jou beperkt blijven?

Frans: “Voor iedere artiest is het een aderlating. De meeste mensen zien maar de artiest, maar iedere artiest werkt met zoveel andere mensen die er hun broodwinning mee verdienen. Denk maar aan een geluidsman, de lichtman, een crew,.. Zelf kom ik aan 30 mensen. Nu de concerten zijn verplaatst naar het einde van ’t jaar in Vlaanderen, dan is dat nog een hele tijd voor die mensen. Ik hoop dat al die kleine zelfstandige bedrijven er na corona ook nog zijn. Onze geluidsmensen zitten ook al anderhalf jaar thuis én die vonden misschien ook al een ander baantje. We hebben straks misschien een tekort aan goede geluidsmensen en ook aan goede mensen van de belichting. Ik hoop van niet.”

Frans Bauer verveelde zich niet tijdens de lockdown. Hij nam heel wat nieuwe muziek op.© PADI/Daniël
Frans Bauer verveelde zich niet tijdens de lockdown. Hij nam heel wat nieuwe muziek op.© PADI/Daniël

Verandert corona uw levensstijl? Ga je het nà corona anders aanpakken?

Frans: “Ik ben altijd al een heel dankbaar persoon geweest voor alles wat ik al mocht bereiken in m’n leven. Ik ben nu nog dankbaarder. Wat ik doe – mijn hobby – is uniek om te mogen doen. Ik neem nu niets meer in ‘t leven als vanzelfsprekend. De zaterdag uitrijden om te gaan optreden in een feesttent of feestzaal was iets dat 25 jaar lang altijd vanzelfsprekend was. Nu kijk ik uit naar de dag dat ik een podium mag betreden, dat ik een kolkende massa zie die uit de bol gaat. Het was al bijzonder, maar ’t zal nog meer bijzonder worden. Een voorbeeld: ik reed hier op de autosnelweg en passeerde langs een grote meubelzaak in Maldegem. Twintig jaar geleden stond ik voor Radio 2 voor een gigantische massa te zingen op die parkeerplaats voor die meubelzaak. Ik kreeg heimwee. Rij ik langs het Sportpaleis, dan krijg ik tranen in mijn ogen. Ik word er emotioneel van omdat je nu meer terugdenkt aan de mooie momenten die ik al ooit beleefde. Ik denk dan aan de tijd dat ik op dat podium stond. Dat klinkt misschien gek, maar dat heeft misschien te maken omdat ik nu mijn passie niet kan uitvoeren.”

Ga je er in je hoofd blijven rekening mee houden dat we misschien volgend jaar terug met een lockdown worden geconfronteerd?

Frans: “Neen, op een bepaald moment moet je realistisch zijn. Je moet op een bepaald moment ook verder. Dan neem je de draad op en ga je door. Wat wij willen is mensen entertainen, fans blij maken. Als ik ga nadenken wat er allemaal fout kan gebeuren… Ik kan hier straks in de auto stappen en dan kan er ook iets gebeuren. Je mag er niet blijven aan denken, want dat zou je belemmeren in alles wat je nog wilt doen.”

Een hele tijd terug liet jij jouw fans meegenieten van Frans Bauer en familie op de YouTube-vlogs. Na een tijdje dat te hebben gedaan, stopte je met dat soort contact. Nu en dan zien we jouw zoon Christiaan Bauer passeren op TikTok, maar wanneer zien we jou nu eens op TikTok?

Frans ( lacht) : “Ik heb een druk bestaan, ook met mijn reis- en muziekprogramma’s. Als je dingen doet, moet je er voor gaan en je moet het goed doen. Vloggen is hartstikke leuk, maar je bent altijd bezig met die camera. Als je thuis bent, dan maak je een filmpje van je koffie. Als je onderweg bent, dan maak je een filmpje met de mensen waarbij je op dat moment bent. Dan moet dat nog geknipt en geplakt worden. Dat is bijna een voltijdse job, naast je ander werk. Je moet dus voldoende tijd over hebben. Is het enkel je dagbesteding, dan is dat leuk. Maar als je zoveel andere dingen te doen hebt, dan kom je daar niet aan toe. Met TikTok is dat hetzelfde verhaal. Mijn zoon heeft ook zo’n TikTok-account. Die is de hele dag bezig met filmpjes te maken. Dat gaat van hen zo snel, dat kan je niet vatten. We kunnen wel nog mee, maar je moet je eigen erop focussen en ik heb nog zoveel andere dingen te doen.”

‘Verloren Tijd’: eerst dacht ik dat dit nummer ging over inderdaad corona én over de verloren tijd waarmee mensen worden geconfronteerd, maar dat is het niet… want als ik goed luisterde naar de tekst gaat het over een gebroken liefde… Juist toch?

Frans: “In coronatijden denk je meer na bij het maken van je liedjes. In mijn artiestenbestaan gaan er veel dingen immers naast je heen. Ik zat thuis en bemerkte dat er veel mensen in mijn omgeving uit elkaar groeiden en dat resulteerde in een aantal scheidingen. Bij ons gingen er zelfs ook artiesten uit elkaar. Ik besloot van dat thema te gebruiken in een lied ‘Verloren Tijd’, waarin het uit elkaar groeien centraal staat. Maar ook dat men realiseert dat die relatie achter de rug is. Dan krijgen mensen vaak berouw van gemaakte keuzes. Dan zien ze pas hoe mooi die periode wel was. Daar gaat het liedje over. Enerzijds over het afscheid nemen, anderzijds denken over die tijd die toch bijzonder mooi was.”

Eind dit jaar wil je een nieuw album uitbrengen. Zijn er al veel nummers ingeblikt? Dezelfde stijl als ‘Verloren Tijd’?

Frans: “Eind dit jaar of begin volgend jaar komt het album uit, met schlagerliedjes, maar ook met andere liedjes van Frans Bauer met een nieuwe saus erom heen. Het wordt een afwisseling album. Doorheen de jaren heen kwam ik in allerlei fasen terecht. Nieuwe geluiden ontstonden. Als ik nu ‘Sterren aan de hemel’ zou opnemen, dan zou dat nummer nu anders klinken dan 25 jaar geleden. Ik wil meegroeien. Mijn publiek is ook doorheen de jaren gegroeid, breder geworden, met veel jonge mensen die in de feesttent staan. Ik wil mee, zonder mijn eigenheid te verliezen. Het wordt dus een verrassend Frans Bauer-album met heel eigentijdse klanken’.

Is het nu gemakkelijker geworden om liedjes te maken, omdat de technologie ook is geëvolueerd?

Frans : “Ik denk dat het eerder moeilijker is geworden. Je wilt je onderscheiden, je wilt de beste zijn. Dat resulteert dat je maandenlang in de studio zit en aan het puzzelen bent hoe een liedje moet klinken. Het moet kloppen: de melodielijn, het koor dat de stem ondersteunt, enz… Al die facetjes moeten een plek hebben en dat is een soort bevalling, soms een moeilijke bevalling. Het gaat om perfectie binnen het liedje. Het gaat niet dat je een toeter uit een doosje kan halen, het gaat erom wat die toeter gaat én kan doen…”

Eind dit jaar staan er drie grote Vlaamse optredens in uw agenda, waaronder ook in Oostende én Brugge in onze provincie West-Vlaanderen. Welke show zal het worden?

Frans : “Vorig jaar moest ik stoppen met mijn theatertour. Deze tour werd verplaatst. Het wordt een ‘Frans Bauer Concert Tour’, waar ik mijn grootste hits zing, nieuw werk en verrassende dingen breng, maar wel met mijn eigen band. Ik breng een one-man-show. Natuurlijk zal er nieuw materiaal in zitten, maar de bedoeling is om mij te laten zien als artiest op allerlei vlakken. Ik draag het levenslied een warm hart toe, maar ik vind het belangrijk dat mijn fans met een goed gevoel naar huis gaan omdat ze iets nieuws ontdekten van de artiest zelf. Als artiest wil ik hen een goed gevoel meegeven. Ik zorg voor een gigantische lichtshow, live orkest, beste muzikanten, live koor, liedjes die speciaal voor de show zijn gemaakt, een videowall, enz.”

Hoe raar zal het zijn om terug te kunnen optreden?

Frans: “Ik zing thuis iedere dag. Ik heb een hele repetitieset. Iedere dag in die anderhalve jaar bleef ik zingen, dat is geen probleem. Ik zing soms twee keer één uur op een dag. Dan komen allerlei liedjes langs, ook van 100 jaar geleden. Als fans naar een liedje vragen, dan moet ik dat liedje toch kennen en dan moet het ook zo gezongen worden zoals de echte artiest dat zingt. Ik neem dat liedje op, beluister het, probeer het beste ervan te maken. Ik ben altijd bezig gebleven in de studio en in mijn garage. Maar wanneer ik straks op het podium sta, dan zal het wel een emotioneel weerzien worden met m’n fans. Ik heb die echt gemist.”

Ga je nog dichtbij de fans komen?

Frans: “Als ik mijn fans niet meer mag zien, dan ben ik liever dood. Ik wil naar mijn fans toe, dat is het mooiste wat er is. Met of zonder mondkapje, al moet ik er in een astronautenpak naar toe. Dat is toch waar het om draait. Anderhalf jaar lang zit ik mij al te verheugen dat ik mijn fans terug zal zien. Dan wil je toch in zo’n hall je fans terug zien én natuurlijk handtekeningen uitdelen. Dat ga ik zéker doen, maar hoe? Dat zullen we dan nog wel zien. Ik mag er niet aan denken dat ik straks mijn fans geen handtekening kan geven. Luister, we moeten ook vertrouwen hebben in alle maatregelen. Als de regering straks ons laat werken onder bepaalde voorwaarden, dan moeten we zo werken. Op het moment dat de virologen zeggen dat het veilig is, dat we een handtekening mogen geven, waarom zouden we dat niet doen? Als het mag? Als we straks optreden én we mogen handtekeningen geven, waarom zou ik dat dan niet doen? Ik zie mijn fans niet als fans, dat weet jij ook na al die jaren. Er is weinig afstand tussen mij en de fans, ik mag er dus niet aan denken dat ze niet dichtbij mogen komen. Mijn fans zijn immers mijn familie.”

Tijdens uw shows komen er meestal fans op het podium om een cadeau af te geven of je zingt met één fan samen een liedje. Dat is typisch Frans Bauer. Juist toch?

Frans: “Inderdaad, maar sommige dingen gebeuren ook spontaan. Het is niet altijd evident dat dit kan, maar bij mij moet ik ambiance hebben in de zaal. Ga jij morgen naar het Schlagerfestival in Hasselt, dan heb je daar een verwachting bij. Dan zie je daar zingende en zwaaiende mensen. Ik denk dat het terug zal worden, zoals het ooit was. Mensen willen terug dingen meemaken, willen zich uitleven. Wij zitten niet alleen thuis, maar onze fans zitten ook thuis hé. Als het twee dagen zonneschijn is, dan zitten stranden en terrassen bomvol. De mensen willen genieten, willen naar buiten, willen zich terug uitleven.” (PADI)

De nieuwe single ‘Verloren Tijd’ kan je downloaden op alle grote streamingsplatforms. De show ‘Frans Bauer Concert Tour’ op 3 december 2021 in Kursaal Oostende, op 19 december 2021 in Concertgebouw Brugge en op 15 januari 2022 in Ethias Theater in Hasselt. Tickets: www.concertevents.be – Info: www.fransbauer.nl .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten