Femke speelt Zoë in ‘Lisa’, maar heeft ook eigen single ‘Hoe ken jij mij?’

Femke.© Anke Verschueren
Femke.© Anke Verschueren
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Welke dubbelrol speelde ‘Zoë’ in de telenovelle ‘Lisa’ op vtm? De kijkers van de populaire tv-serie kwamen al meer te weten. Ondertussen trakteert zangeres en actrice Femke Verschueren ons allen op een opvallende videoclip rond haar nieuwe single ‘ Hoe ken jij mij? ’ Samen met een jonge student voor wie het zijn eindwerk is, maakte Femke de clip. Ze bedacht het passende scenario, waarvoor ze in een Antwerps stadspark samenwerkte met enkele tekenaars. Femke heeft drukke weken achter de rug. De actrice en zangeres kan echter nog alles probleemloos aan, zonder dat ze moet stressen. Ze heeft nog heel wat toekomstplannen. Daarover sprak ze met ons in openlucht, coronaproof, in hartje Antwerpen na een draaidag voor ‘Lisa’ in de studio’s in Boortmeerbeek.

Hoe was het om zoveel jaren geleden op het podium te staan van ‘Junior Eurosong’?

Femke : “Dat was heel, heel, heel fijn. Ik ben nog altijd heel trots dat ik dat deed. Ik bewaar er enkel leuke herinneringen aan. Dat was als elfjarige inderdaad heel leuk om dat te doen, om op een groot podium te mogen staan. ’t Was een hele belevenis.”

Wist je al van jongsaf dat je iets met muziek en acteren wou doen?

Femke : “Ik denk het wel. Ik had twee oudere zussen die altijd bezig waren met muziek. Ze gingen allebei naar de voordracht-, toneel- en muziekles. Dat zag ik als kleine zus en dat wilde ik ook doen. Toen ik negen jaar was, ging ik naar de muziek-, toneel- en voordrachtles. Maar dat ik acteren zo graag zou doen, heb ik pas nu bemerkt door mee te spelen in ‘Lisa’.”

Hoe is ‘Lisa’ op jouw pad gekomen?

Femke : “Toen ik veertien jaar was, wilde ik in iets meespelen. Dat leek heel leuk. Ik schreef mij in op de site In the picture . Ik ging op zoek naar castings, maar dat was niet gemakkelijk om te vinden. Ik deed vier à vijf audities, maar ik haalde ze net niet. Ik was heel ontgoocheld. Ik zat er soms dicht bij, maarja… Eén van de regisseurs van ‘Lisa’ had mij gezien tijdens de audities. Ik kreeg een telefoontje of ik een auditie wilde doen voor de rol van Zoë. Zo ben ik erin gerold.”

Hoe voelt het aan om met z’n sterke cast op een set te kunnen staan ?

Femke : “Het is heel leerrijk. Ik heb zelf geen acteeropleiding gehad. Ik vind het super boeiend. Ik leer enorm veel bij. Sinds juli 2020 ben ik aan het draaien. We zijn al vele maanden verder. In ’t begin was ik enorm verlegen, maar nu voel ik mij er echt thuis. Dat heeft ook te maken met de acteurs, cast, crew, regisseurs die mij op mijn gemak hebben gesteld. Het is leuk om met z’n grote namen te mogen samen spelen. Ik kijk er nog altijd naar op.”

Je komt uit een creatieve familie of toch niet?

Femke : “Mijn mama praat heel graag. De kriebel rond acteren en spelen kreeg ik wellicht mee van haar. Mijn papa is heel muzikaal en zingt zelf ook. De drummer van Clouseau is een neef van papa. In zijn familie zit er veel muzikaal talent.”

Femke op een bank voor onze babbel in Antwerpen.© PADI/Daniël
Femke op een bank voor onze babbel in Antwerpen.© PADI/Daniël

Hoe voelt het om als meisje uit de Stille Kempen in Antwerpen te studeren?

Femke : “Och, de Stille Kempen… het verschil is niet groot. Ik zit op de Campus Middelheim in Wilrijk, waar ik wiskunde studeer in een groene omgeving. We zitten maar met 25 in een klas. Het voelt dus precies aan als een middelbaar klasje omdat we met zo weinig zijn. Ik studeer graag. Ik vind het jammer dat het nu vooral online moet gebeuren omwille van corona.”

Jij combineert jouw studies met ‘Lisa’ en muziek. Is dat niet heftig en vooral heel druk?

Femke : “Vorige week had ik drie volledige opnamedagen. Mijn lessen kon ik niet volgen en dus moest ik die uren in ’t weekend inhalen. Januari was ook druk. Ik had examens, had opnames en ik was de nieuwe single aan het voorbereiden. Dat was een pittige maand. Maar het is ook wel uitdagend en dat maakt de coronatijden wel een beetje tof.”

Wat is het verhaal achter ‘Hoe ken jij mij?’

Femke : “Toen ik veertien was, begon ik te schrijven. Ik zette mij aan mijn piano en begon te schrijven. Ik schreef mijn gevoelens neer. Dat kan ook via een brief, maar bij mij gaat het best nog via een liedje. Deze single schreef ik toen ik zestien jaar was. Iedereen heeft wel eens te maken met vooroordelen. Zaken waarmee je niet akkoord gaat of iemand die een mening over je heeft die niet klopt. Kom eens eerst naar mij en leer mij kennen, dan heb je misschien wel een andere mening over mij. Als puber van zestien komt dat hard aan. Wat je hoort van iemand, wat niet positief is, komt dat hard binnen. Nu nog vind ik het niet fijn om met vooroordelen te maken te hebben. Toen schreef ik dat liedje als een soort manifest tegen dat vooroordeel.”

Uw songs zouden ook niet misstaan in een musical. Heb je daar wel al eens aan gedacht ?

Femke : “Tijdens het schrijven dacht ik daar helemaal niet aan en mijn huidige single voelt voor mij persoonlijk ook niet aan als een musicalsong, al vind ik het wel belangrijk een verhaal te vertellen met mijn muziek. Ik zou echter wel eens willen meespelen in een musical. Dat is iets waar dansen, zingen en acteren samenkomt. Dat is alweer een grote uitdaging en dat zou ik graag wel eens doen.”

Je hebt een akoestische versie van jouw nieuwe single gebracht in ‘Lisa’ als Zoë, maar hoe verschillend zijn Zoë en Femke?

Femke : “Ze zijn vrij verschillend, maar ze hebben wel gemeenschappelijke puntjes. Iets gemeenschappelijk is dat Zoë een vrije open persoonlijkheid heeft. Ze probeert op te komen voor de mensen rondom haar, zoals ze Lisa steunde in het Brouwhuis. Voor de rest is ze muzikaal, danst ze graag, iets dat bij mij alias Femke past. Ze is wel mysterieuzer. Dat is wel spannend.”

Hoe ziet het pad en de verdere carrière van Femke eruit? Wat wil jij bereiken? Wat zijn jouw dromen?

Femke : “Ik heb heel veel dromen. Ik zou het fijn vinden om in een musical te mogen meespelen. Ik wil meer eigen muziek maken en ik hoop dat mensen mijn muziek willen beluisteren. Dat zou tof zijn. Ik hoop andere rollen te mogen spelen. Ik vind het interessant om telkens een ander personage te mogen ontleden en te spelen. Bijvoorbeeld een heel gek of diepgaand personage.”

Hoe kijken Kempenaren naar West-Vlamingen?

Femke : “Heel gezellig (lacht). Ik vind het daar tof. Ik ben graag aan de zee én in Brugge. Ik vind het een heel fijne streek om er te vertoeven. De mensen zijn er gezellig, dat is het goede woord. Een nicht van mijn mama woont in Brugge, maar ik heb ook diverse vrienden wonen in West-Vlaanderen.”

Heb je nog een speciale boodschap voor onze lezers?

Femke : “Ik denk dat het voor iedereen een enorm moeilijke tijd is. Het is heel moeilijk om soms de mooie dingen te kunnen zien en te kunnen voelen, maar het is heel belangrijk om daar nog eens bij stil te staan. Daarbij is het niet erg om je eens slecht te voelen, om eens te huilen en met een serie in bed te gaan liggen om tot rust te komen.”

Hoelang hoop je dat Zoë mee gaat in de telenovelle ‘Lisa’ ?

Femke : “We zijn nu nog aan het opnemen. Zij is zéker nog lang te zien op tv.” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier