Evelyne Delameillieure schittert met haar showballet in ‘Showtime Aan Zee’ in Blankenberge

Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Niet enkel Jacky Lafon, Sandrine en Patrick Onzia staan op het podium van ‘Showtime Aan Zee’ in Blankenberge, maar ook Evelyne Delameillieure van D-Dance Productions uit Lichtervelde is er ieder weekend present, samen met haar showballet: dansers uit West-, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Volgens Evelyne studeerde het showballet 50 minuten choreografie in en staan ze achttien maal op het podium.

De coronamaatregelen en de lockdown troffen ook Evelyne en haar showballet. “Ik deed wel af en toe iets kleins toen de regering wat meer toeliet, maar shows zoals in Het Witte Paard in Blankenberge zijn geleden sinds de zomer van 2019”, vertelt Evelyne, die inderdaad al méér dan één keer te zien was in Het Witte Paard. “Ik heb bij Jacky gedanst tijdens haar tour in 2017. Toen leerde ik Jacky beter kennen. Tijdens de kerstperiode van 2017 was ik ook danser in Het Witte Paard. Tijdens ‘Cruise Nostalgie’ in 2018 in het Colisée in Blankenberge zorgde ik voor de choreografie en was ik danser. Eén jaar later was ik eveneens danser en assistent-choreograaf bij Jacky tijdens ‘Ambiance Aan Zee’. Nu ben ik danser en choreograaf bij ‘Showtime aan Zee’.”

Jij staat niet alleen op de bühne. Wie zijn de andere danseressen?

Evelyne: “Dat zijn Jolien Gunst, Ashley Van Eesbeek, Elke Van Wanghe, Melissa Van Hauwermeiren en Silke Lowet. Hun woonplaatsen hou ik privé, maar ze wonen in West-, Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant. Het zijn stuk voor stuk goede dansers, waar ik in het verleden al mee samenwerkte en waarop ik kan rekenen. Via mijn bedrijf D-Dance Productions werden ze al vaak ingezet als danser bij verschillende events. Omdat we pas laat wisten dat de shows gingen doorgaan, moest ik op zoek naar dansers die beschikbaar waren. De regering had immers geen goede zomer voorspeld voor onze sector, zodat niet alle dansers nog beschikbaar waren. We zijn nu in totaal met zes dansers. We wisselen elkaar af, zodat er steeds vier dansers op het podium staan.”

Het showballet in actie.
Het showballet in actie. © PADI/Gilles

Hoe stressy waren de voorbereidingen?

Evelyne: “Goh ja, stressy. Het was allemaal wel last minute natuurlijk. Normaal beginnen de voorbereidingen en repetities al in maart-april. Nu wisten we pas eind mei dat we een show mochten doen. Alles moest dus heel vlug worden voorbereid. Ik moest eerst dansers contacteren en een planningen samenstellen. Ik heb ettelijke uurtjes gespendeerd in mijn danszaal om alles te choreograferen en alvast door te sturen naar de dansers. Soms tot in de vroege ochtenduren. Alles moest natuurlijk zo snel mogelijk af zijn. Tegelijkertijd oefende ik met de zangers. Ik was dus heel intensief met de show bezig. Van choreo’s maken, naar planning samenstellen, naar kostuums verzamelen, enz. Gelukkig had ik al veel kostuums voor de dansers en zangers, maar ik moest natuurlijk ook nog extra stuks schoenen, accessoires, etc. zoeken en bestellen. Ik ben blij dat we erin geslaagd zijn om alles op tijd af te werken.”

En dan begon het repeteren?

Evelyne: “De repetities in Het Witte Paard – twee weken voor de première – waren heem intensief. We werkten lange dagen. De dansrepetities – die normaal gespreid worden – werden nu in drie dagen ingeoefend. Dat waren dagen van 10 tot 12 uur per dag. Het was even wennen na zo lang stil te zitten door corona, maar met een enthousiast en leuk team ging het als vanzelf. Ik ben mijn dansers heel dankbaar voor hun harde werk en inzet. Zo’n lange dagen zijn fysiek heel intensief, maar ze stonden er steeds met de volle energie. Het is een plezier om met zo’n team te kunnen werken. Ook de zangers waren heel gedreven om de choreo’s onder de knie te krijgen. Als choreograaf is dat natuurlijk een groot cadeau.”

© PADI/Gilles

Hoeveel keren komt het ballet aan bod in de show van Jacky?

Evelyne: “Het ballet komt heel vaak aan bod. In totaal hebben we ongeveer 50 minuten choreografie ingestudeerd. Het ballet staat bij achttien nummers op het podium. Het omkleden van de ene naar de andere act is ook een hele uitdaging. Soms is er bijzonder weinig tijd tussen de acts.”

Is dit een lastige show voor het showballet?

Evelyne: “Fysiek gezien is het zeker een zware show. Niet alleen op het podium, maar ernaast is een goeie conditie vereist. Dit wordt vaak onderschat, maar het snelle omkleden eist ook conditie en concentratie. We zijn eigenlijk de hele show in de weer. Er zijn weinig momenten waarop we rust hebben. We staan of op het podium of we zijn ons aan het omkleden of staan al terug snel klaar voor de volgende act. Het kan er backstage soms heel hectisch aan toe gaan.”

En dan heb jij nog tijd om, samen met Jacky, een Dolly Pardon-sketch te spelen?

Evelyne (lacht): “Inderdaad, dat klopt. Ik speel Dolly Parton. Het is superleuk om dat te doen. Zeker ook omdat ik samen met Jacky mag spelen. Het is een hele eer om met zo’n grote madam op het podium te mogen staan. En het is ook een grappige sketch. Ik mag niet teveel naar het publiek kijken of ik schiet in de lach, en dat mag natuurlijk niet gebeuren.”

© PADI/Gilles

Wanneer komen jullie toe voor een voorstelling? En hoe verloopt dat dan?

Evelyne: “De dansers komen ten laatste een uur voor de voorstelling aan in de kleedkamer. Dan hebben we nog een uur om onze make-up en haar in orde te brengen, om zich om te kleden en op te warmen. Heel vaak komen we al in full make up en haar aan, waardoor er meer tijd is voor opwarming en een babbeltje met elkaar en de andere artiesten. De sfeer moet natuurlijk ook goed zitten. We zijn immers een hele zomer intensief bij elkaar. Maar dat is met dit geweldige team geen probleem. De dansers, acts, zangers, techniekers zijn een hecht team. Iedereen is een beetje onze ‘zomerfamilie’.” (PADI)

‘Showtime Aan Zee’ in Het Witte Paard in Blankenberge tot en met zondag 19 september, iedere vrijdag- en zaterdagavond om 20.30 uur, op zondag om 14.30 uur. Info en tickets: 050 41 11 00 – www.witte-paard.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.