Edmée Daenen: “Ik haal die ‘full glam’ look van stal om opgedost achter mijn laptop te zitten”

Edmée Daenen.© PADI/Daniël
Edmée Daenen.© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

De 36-jarige West-Vlaamse Edmée is één van de vier Belgen die ooit in de Amerikaanse Top 10 (Billboard Hot 100) heeft gestaan. Samen met de groep DHT featuring Edmée veroverde ze in 2005 wereldwijd de charts met haar Roxette cover en ballade ‘Listen to your Heart’. Edmée trad live op voor een miljoenenpubliek in de populaire Amerikaanse talkshow ‘Live with Regis & Kelly’ en ze stond daarnaast ook in het voorprogramma van Rihanna, The Pussycat Dolls én haar jeugdidolen de Backstreet Boys. We sloegen met haar een babbel bij MENT TV.

In 2016 werd er bij Edmée borstkanker vastgesteld. De zangeres bleek net zoals Angelina Jolie belast met het BRCA-1 borstkankergen en besloot – na haar chemobehandeling – net zoals de actrice preventief te handelen. Eenmaal hersteld besloot Edmée het over een andere boeg te gooien en ging ze marketingcommunicatie studeren aan hogeschool VIVES. Ze studeert binnenkort af als marketeer, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want Edmée heeft ondertussen opnieuw muzikale plannen. In januari was ze nog te gast tijdens de Canvas Popnacht.

Als we samen terugblikken op jouw carrière en waar je momenteel staat, hoe zou je dat zelf omschrijven?

“Na een lange radiostilte ben ik er eindelijk weer klaar voor om opnieuw wat met muziek te gaan doen. In 2016 werd ik ernstig ziek, er werd toen borstkanker bij mij vastgesteld waardoor ik me noodgedwongen uit de muziekwereld terugtrok om op mijn behandeling en herstel te focussen. Ik ben tijdens mijn ziekte wel blijven schrijven, dat was toen echt een uitlaatklep. Na heel wat “soul searching” besloot ik dat ik toen even toe was aan iets helemaal anders en daarom ging ik opnieuw studeren. Na vijf jaar is het nu tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Ik mistte het muziek maken toch wel eerlijk gezegd en het begon opnieuw te kriebelen. Mijn eerste studiodag is al voorbij, ik genoot ervan. Het voelde alsof ik nooit ben weggeweest.”

Wat waren voor jou de hoogte- en dieptepunten de voorbije jaren op professioneel vlak?

“De absolute hoogtepunten beleefde ik met de ganse ‘Listen to your heart’-periode. Samen met DHT featuring Edmée releasede ik nadien nog enkele singles en een album en was ik non-stop op tour in Amerika. Ik heb dankzij die wereldhit toen heel wat landen afgereisd, waar ik mocht optreden. Ik bewaar prachtige herinneringen aan optredens in o.a. Namibië en Trinidad. Herinneringen waar ik nog steeds op teer en heel erg dankbaar ben dat ik het allemaal heb mogen meemaken. Maar ik heb nadien ook de schaduwkant van de industrie gezien. Als artiest is het erg belangrijk dat je omringd wordt met de juiste mensen, die het goed met je voor hebben en je als artiest helpen groeien. Er is ontzettend veel talent te vinden in de muziekindustrie, maar jammer genoeg zijn er ook mensen die deze talenten misbruiken om er zelf beter van te worden. Als je pad kruist met zo iemand, dan zijn de gevolgen hiervan meestal ook de dieptepunten in een carrière. Maar ook dat zijn grootse lessen.”

Waar ben je momenteel mee bezig?

“Ik heb het nog een aantal weken heel erg druk met mijn studies marketingcommunicatie aan hogeschool VIVES in Kortrijk. Ik sta op het punt mijn bachelorproef af te ronden (en daarmee ook de vele slapeloze nachten haha). Ik ben ook met mijn afstudeerstage gestart. Ondertussen ben ik ook weer in de studio gedoken om aan een nieuw nummer te werken. Mijn dagen en avonden zitten momenteel dus helemaal propvol. Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost, maar ik ben zo trots op mezelf dat ik na drie pittige jaren binnenkort afstudeer. Ik ben er bijna. En dat er dan ein-de-lijk ook weer tijd vrijkomt om met muziek bezig te zijn, want het kriebelt enorm om na jaren weer te zingen en op een podium te staan.”

Zijn er dingen waar jij van droomt of heb je nog een toffe primeur die je met ons en de lezers wil delen?

Dromen zat! Momenteel droom ik van een diploma, een nieuwe single, een solo album en een duet met een bepaalde Vlaamse artiest… Maar wat sinds kindsaf aan een hele grote droom van mij is, is om ooit eens op het podium van het Sportpaleis te mogen staan. Tijdens concerten sta ik de helft van de show meestal met mijn rug naar het podium, en dan kijk ik naar al die de mensen in de zaal. Ik kan daar zo van genieten.”

“Ik heb in het verleden tijdens Amerikaanse tours zelf heel wat optredens in dergelijke zalen mogen doen, maar ik heb nog nooit in eigen land voor zoveel mensen mogen optreden. Ik zou het dan ook ontzettend tof vinden om dat ook eens in mijn thuisland mee te maken.”

Hoe diep hebben corona en de maatregelen er bij jou ingehakt?

“Voor mij betekende de start van corona heel veel thuis zitten. Al mijn lessen gingen plots online door, waardoor ik nu al meer dan een jaar dag in dag uit in mijn bureau achter mijn laptop zit. Ik kan dus beamen dat dit ook voor studenten allesbehalve een makkelijke periode is. Mijn dagen en weken lopen gewoon door elkaar en ik heb eerlijk gezegd sinds september amper een vrij weekend gehad. Dat hakt er op een gegeven moment echt wel in. Ik snap dat veel studenten op hun tandvlees zitten, dat gevoel heb ik zelf ook, maar ik denk dat dat sowieso ook voor de rest van de bevolking geldt. Daarnaast voel ik ook enorm mee met alle artiesten en mensen uit de eventsector die al een jaar thuis zitten. Ik weet maar al te goed hoe het voelt om het podium te moeten missen en financieel plots geen enkele zekerheid meer te hebben.”

Edmée Daenen in de make-up stoel.© PADI/Daniël
Edmée Daenen in de make-up stoel.© PADI/Daniël

Je hebt meegewerkt aan de make-up sessie van Cent Pur Cent-onderneemster Caroline Rigo. Vond je dat fijn?

“Absoluut! Het was heel erg tof om Caroline te ontmoeten. Ik heb zoveel bewondering voor haar als ondernemer. Ik hou ook echt van make-up, maar ik had de laatste jaren vaak niet echt de tijd of de fut om me super uitgebreid te make-uppen. Nu we al zo lang nergens naartoe kunnen, had ik daardoor ook veel minder behoefte om mij helemaal “full glam” te schminken. Het voelde voor mij toch maar raar om alleen thuis helemaal opgedost achter mijn laptop te zitten haha.”

Hoe voelde het om zonder make-up in de tv-studio te zitten?

“Natuurlijk even wennen, zeker omdat ik er momenteel door alle drukte ook best moe uitzie. Als je dan je wallen tentoon mag stellen voor gans Vlaanderen dan is dat wel even slikken… Maar gelukkig toverde Caroline die in no time helemaal weg, en zo kunnen mensen ook gelijk zien wat voor mooi en natuurlijk resultaat Caroline’s make-up geeft. Ik ben alvast fan en ik heb ondertussen al heel wat van de producten van Cent Pur Cent op mijn verlanglijstje staan.”

Wat heeft Caroline precies gedaan met jouw gezicht?

Ze heeft een minerale poeder gebruikt die heel licht en natuurlijk aanvoelde op mijn huid. Daarnaast een olijfkleurige oogschaduw en de ‘Juicy’ highlighter van de Glow Getter make-up box. Ik kreeg een mooie blush en vond het resultaat echt geslaagd. Het is dat je niet mag slapen met make-up, iets wat ik zeker ook nooit doe maar anders had ik het gewoon opgehouden tot de dag erna.”

Wat vind je van de ‘Ment Glow Getter’ make-up box en de producten van Cent Pur Cent? Ben je daarmee vertrouwd?

Ik kende het merk, maar gebruikte het zelf nog niet. Daar komt nu dus zeker verandering in. Ik ben helemaal fan van Cent Pur Cent én nog meer van Caroline zelf. Ik heb heel wat tips van haar gekregen tijdens de MENT TV special die ik nu zelf ook ga toepassen. En die “full glam” look, ik denk dat ik die binnenkort toch maar eens van stal gaan halen. Ook al is het dan maar om alleen thuis helemaal opgedost achter mijn laptop te zitten.” (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.