Davy Gilles scoort solo met ‘Door al m’n tranen heen’, maar blijft ook De Romeo’s én vrouw Sasha muzikaal trouw

Davy Gilles kwam bij MENT TV praten over zijn solo-project.© PADI/Daniël
Davy Gilles kwam bij MENT TV praten over zijn solo-project.© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Net zoals alle andere artiesten had Davy Gilles nooit gedacht dat hij thuis werkloos zou zitten. De zanger bij De Romeo’s, de zanger bij Sasha & Davy maakte van de lockdown gebruik om ook even aan zichzelf te denken. Davy schreef ‘Door al m’n tranen heen’. Een sterk liedje dat maar blijft stijgen in menig hitparade. Davy is zo fier als een gieter met de vele reacties. Hij gaat ook vaak live op Facebook, want ‘Ik ben een volksmens. Ik moet zien hoe mensen reageren op mijn muziek”, zegt hij.

Davy was uitgenodigd bij MENT TV om te vertellen over zijn nieuwe single. Ook wij werden gevraagd en zetten ons na de opnames aan tafel om met de joviale artiest uit Westerlo een praatje te slaan.

Hoe voelt het aan om opnieuw een solonummer uit te brengen ?

Davy: “Ik moet toegeven : dat kriebelde al lang. Ik zat al heel lang met het gevoel van: ‘Goh, ik wil ooit nog iets alleen doen. ’ De corona heeft alleen maar die gedachten versterkt. Ik zocht de laatste maanden heel vaak op YouTube wat ik in ‘t verleden allemaal deed. Keek ik naar de start van mijn carrière, dan zong ik liedjes van Danny De Munk. Dat was mijn idool. Ik hoorde al altijd graag het levenslied. Ik merk ook als ik liedjes beluister op Spotify dat ik snel grijp naar wijlen André Hazes, Danny De Munk, René Froger… Liedjes met een lach en een traan en uit het leven gegrepen. Ik dacht: ‘Ik wil zoiets schrijven voor mezelf.’ In oktober had ik een melodie in mijn hoofd. Ik pakte mijn gitaar erbij en ik begon te componeren. Als heel snel dacht ik dat ik een liedje moest maken over iets waaraan iedereen steun heeft. Een lied voor iedereen die het moeilijk heeft en ook voor mezelf, want ik had het best ook moeilijk. In december namen we de song op en één maand later kwam hij uit.”

Heb je het lastig om thuis te zijn ? Want je bent dat niet gewoon hé.

Davy: “Dat is het, ik was het niet gewoon om thuis te zitten. Ik ben al 17 jaar dag en nacht op de baan. Soms wel tussen de 200 à 300 dagen per jaar, omdat ik natuurlijk veel optreedt met De Romeo’s, met m’n vrouw Sasha en af en toe ook nog eens solo. Het was echt afkicken voor mij. De mensen die mij volgen op mijn sociale media zullen wel gemerkt hebben dat ik ook héél veel live ging om gewoon die binding met het publiek te bewaren en interactie te maken met de volgers, want ik hecht daar heel veel waarde aan. Ik merk dat ik graag tussen de mensen ben. Ik zing graag voor de mensen en dat wordt afgenomen. Ik leef nu een beetje in onzekerheid, maar ik ben heel blij dat die single er gekomen is want daardoor kan ik weer tussen de mensen komen en coronaproof promo maken. Ik moet toegeven dat ik nu wel ook meer geniet van thuis te zijn. Corona heeft dus ook positieve dingen. Ik bemerk dat mijn jongste dochter Noa meer en meer naar mij toegroeit, want nu kan ik ze ’s ochtends naar school brengen, kan ik ze terug ophalen, kan ik ze in bed steken. Ik kan er mee kleuren, ik kan ermee huiswerk maken… Dat zijn dingen waar ik vroeger geen tijd voor had.”

Heb je je wel eens verveeld ?

Davy: “Ik verveel me eigenlijk nooit, ik hou me altijd creatief bezig. De eerste periode had ik geen zin om liedjes te schrijven, maar erna ben ik er wel ingevlogen. Ik maakte op korte tijd 10 tot 15 nummers, waarvoor er enkele voor De Romeo’s zouden kunnen dienen, een aantal voor Sasha & Davy en een aantal voor mezelf. Ik zat weer in die flow en had vooral in die koude winterdagen toch weer inspiratie. Als het snel donker is en Sasha gaat vroeg naar bed dan keek ik af en toe nog wat langer televisie. De inspiratie kwam dan meestal wel vanzelf om een liedje te schrijven.”

‘Door al m’n tranen heen’ is dat een nieuw muziekgenre of toch niet ?

Davy: “De mensen vergelijken het met het muziekgenre van André Hazes. Het is een stijl die we hier in Vlaanderen niet veel horen. Dat komt meer voor in Nederland met Tino Martin, Danny De Munk, … Hier in België kennen we dat alleen maar een beetje van André Hazes. Daarom dat het voor veel mensen vernieuwend klinkt. Als je naar de Ultratop luistert, merk je ook dat er niets van zo’n genre in staat. Dat doet me ook ergens een plezier want daardoor valt het op. Het is nu toevallig iets wat ik heel graag hoor en doe.”

Zijn je solo-singles de voorbode van een nieuw solo-album ?

Davy: “Dat weet ik niet, je hoopt als je een liedje maakt dat het in de smaak valt bij het grote publiek en dat valt ook in de smaak. Het smaakt dus naar meer, dat geef ik toe. Maar ik vind het ook heerlijk om met Sasha en met de Romeo’s op een podium te staan. Ik hoop dat ik er later een mooie combinatie van kan maken. Het ideale zou zijn om af en toe iets uit te brengen met Sasha, met De Romeo’s en eens iets voor mezelf. Nu is het wel zo dat dit nummer heel dicht bij mij ligt, heel dicht bij mijn hart. Ik voel dat langs alle kanten. Het is echt Davy ! Dat voelen de mensen ook. Met Sasha breng ik duo-pop. Ik doe dat ook heel graag, maar ik moet ook rekening houden met haar wensen. Bij De Romeo’s moet ik weer rekening houden met Chris & Gunther.”

Wat zegt jouw vrouw Sasha over jouw solo-single ?

Davy: “Ik denk dat Sasha wist dat mijn hart daar ligt en dat ik dat al heel lang wou doen. Dat vind ik zo bijzonder aan haar. Ze steunt mij. Ze weet dat ik mijn eigenheid kwijt moet. Ze vond de melodie ook wel leuk, maar dit is niet wat Sasha wil doen. Ik denk dat zij meer pop-gerichter denkt.”

Ik heb me laten vertellen dat zelfs jouw schoonouders heel enthousiast zijn over die nieuwe singles. Dat zijn toch Nederlanders ?

Davy: “Mijn schoonfamilie woont inderdaad in Nederland. Het is natuurlijk een genre die daar veel voorbijkomt. Dat ze zo enthousiast zouden zijn, had Sasha niet verwacht. Wij namen samen ook al redelijk wat nummers op en we hoopten steeds om op die nummers veel positieve berichten te krijgen. We kregen er wel maar niet zo extreem, zoals nu. “

Je haalde aan dat je meerdere nummers hebt geschreven. Ligt er al een opvolger klaar ?

Davy: “Ik heb nog enkele nummers geschreven. Er is daar ééntje bij waarvan ik denk dat het een hele leuke opvolger zou kunnen zijn. Eerst komt er een single uit tegen de zomer met Sasha en De Romeo’s. Maar ik heb wel al een opvolger voor mezelf.”

Davy Gilles : “Ik ben een volksmens.”© PADI/Daniël
Davy Gilles : “Ik ben een volksmens.”© PADI/Daniël

Hoe erg mis je de optredens en het publiek ?

Davy: “Ik denk dat iedereen weet dat ik dat enorm mis. Ik ben een volksmens. Ik moet mijn eigen altijd oppeppen als de dag begint, want ik heb weinig perspectief. We krijgen ook geen perspectief. Mijn hoop is gevestigd op de zomer. Ik kan niet wachten. Daarom ga ik graag live op Instagram en Facebook om de reactie van de mensen te zien.”

Hoe erg mis je West-Vlaanderen ?

Davy: “Ik mis West-Vlaanderen, ook onze zomertour. Al 16 jaar touren we rond alle badsteden, van Knokke tot in Nieuwpoort. Dat was altijd holiday in eigen land. Ik had dat vakantiegevoel ook thuis, maar dat is niet hetzelfde. 60 % van onze optredens zijn in West-Vlaanderen. In deze provincie wordt er heel veel gefeest. Ik vind de dorpspleinen heel gezellig. Van kermissen tot prachtige theaters. Het zou gemakkelijker geweest zijn moest ik in West-Vlaanderen wonen, want ik moet altijd die Antwerpse ring over.”

Maar met de opbrengst van De Romeo’s kan je toch al een mooi appartementsblok kopen in Knokke ?

Davy (lacht) : “Er is misschien veel mogelijk maar het is te zien waar je prioriteiten liggen hé. Ik woon graag in De Kempen. Ik hecht niet veel waarde aan grote luxe en ben nogal snel tevreden. Als ik terug thuis kom in de Kempen van een avondje optreden in West-Vlaanderen – ik ben het toch al gewoon om al die kilometers te rijden – dan vind ik dat zalig en een buitenverblijf kost gewoon veel geld.”

Je zong al een tijdje niet meer met De Romeo’s. Kan je nog alle liedjes uit je hoofd ?

Davy : “Ik deed al een paar livestreams. Viva De Romeo’s heb ik met De Romeo’s al 100.000 keren gezongen en ik moest plots beginnen nadenken. Je zit niet meer in die gewoonte hé. Als ik in de auto zit, overloop ik de nummers. Het zingen onderhoud ik want om de twee weken volg ik twee uur zangles. Dat blijf ik doen. Dat is goed voor mijn stem. Ik moet dan telkens één uur rijden naar mijn stemcoach en één uur terug, maar dat heb ik ervoor over.” (PADI)

De nieuwe single vind je terug op alle grote streamingsplatforms.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.