Christoff praat openhartig over zijn nieuwe single, zijn nieuwe firma én de toekomstige knuffels/kussen van fans

Christoff heeft een nieuwe single.© PADI/Daniël
Christoff heeft een nieuwe single.© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Christoff had corona, was twee weken ernstig ziek en beseft dat we – zelfs na een spuitje – nog altijd dit virus kunnen overdragen. De zanger van de nieuwe single ‘Als je bij me bent’ én de medezaakvoerder – samen met zus Lindsay – van de nieuwe beginnende firma Immo vraagt zich nu al af hoe hij zal tewerk gaan van zodra de optredens terug zijn toegelaten. “Wat ik ga missen, is het ‘intieme’ contact met mijn fans. Het persoonlijk contact blijft, maar heel onze schlagerscène is groot gemaakt omdat we dicht bij de mensen staan maar straks kan dat niet meer. Geen knuffel, geen kus, geen selfie met de gsm van die fans want een gsm is een grote bacteriënverspreider. En ik zie mij niet met zo’n gezichtsmasker staan bij m’n fans, want daar hebben de fans ook niets aan. Dat is precies dan carnaval. Ik denk dat we daar heel inventief gaan moeten mee omgaan, zonder onze fans teleur te stellen. Ik weet het, ze zijn dat gewoon…”, zucht Christoff tijdens onze babbel in de gezellige taverne Loanton in Affligem.

In één jaar tijd zagen we elkaar nog maar één keer en dat was enkele weken geleden tijdens uw optreden voor JOE in het Woonzorgcentrum in Kuurne. Was je op dat moment blij dat ook jij eens ‘uit uw kot’ mocht komen?

Christoff: “De laatste tijd kon ik veel doen. We deden veel livestreams, waaronder ook in Kuurne. Het doet wel altijd deugd om eens terug buiten te mogen komen. Om mensen uit het vak te zien, om jullie terug te zien. Ik was er een tijdje van afgeschermd en na een tijd ben je daar niet meer mee bezig. Het is zo leuk om terug te kunnen doen waarvoor ik in de wieg ben gelegd.”

Hoe heb jij het voorbije jaar doorstaan?

Christoff: “De eerste twee weken heb ik ervan genoten, alhoewel dat misschien raar klinkt. Ik dacht dat dit virus van korte duur ging zijn. Die dagen was het precies vakantie. Het was mooi weer. We besloten de tuin op te kuisen, kasten uit te kuisen, enz. Dat was allemaal leuk, maar de optredens werden afgelast en het bleef maar verder duren én duren. Toen begon de omvang duidelijk te worden. Had je mij toen gezegd dat ik zolang niet zou werken, dan zou ik dat nooit hebben geloofd. Maar je moet toch het positieve uit de slechte situatie te halen. Ik legde mij erbij neer, want het was voor iedereen hetzelfde. Ik begon dan ook dingen te doen waar ik anders geen tijd voor had. Er is al zoveel negativiteit, maar je moet jezelf niet naar beneden trekken. Dat lukte voor mezelf ook niet iedere dag, maar ik bleef mijn best doen om het positieve ervan in te zien, om die tijd op een positieve manier te spenderen.”

Als artiest ben je altijd op de baan, altijd in de weer, heb je altijd deadlines. Ga je in de toekomst – tijdens drukke periodes – nu vlugger eens terugdenken aan die ‘rustige coronaperiode’? Aan even zen kunnen komen?

Christoff: “Och, voor mij was het nu té zen aan ’t worden (lacht). Ik heb die vibe nodig, ik heb die adrenaline nodig, dat gejaag. We hebben een fantastisch team waarmee ik samen werk en ik werkte net met een nieuwe band. Ik miste al die mensen. We maakten wel plannen, maar ’t waren plannen in de lucht. We wisten immers niet wanneer ze konden doorgaan. Na een tijdje gaf ik dat op. Ik hoop snel op een duidelijk perspectief.”

Johan Verminnen zei recent tegen mij: “2020, dat is een verloren jaar voor mezelf. Hoelang heb ik immers nog tegoed? En dat virus nam zoveel tijd van mij af.” Heb jij ook datzelfde gevoel? Ik moest noodgedwongen een periode stilstaan ipv vooruit geraken.

Christoff: “Neen, ik denk dat die corona voor veel mensen slecht doet, maar voor veel mensen ook goed. Ik had veel tijd om na te denken. Ik begon, samen met mijn zus, een immozaak. Dat was een droom van mij, maar we hadden nooit tijd. Ik wilde nu iets uit de grond stampen, waarmee we minder afhankelijk zijn van mijn carrière. Als dit ooit nog eens voorvalt, wil ik iets hebben waarop we kunnen terug vallen dat niets met muziek te maken heeft. Wij komen uit een bouwondernemersfamilie. Bakstenen zit dus in onze genen. We zijn bezig met ons eerste project. Dan hebben we toch iets om mee bezig te houden. Als je iedere dag doelloos opstaat, dan heb je geen doel. Ik stond op, ging naar de zetel en keerde terug. Het is een heel andere wereld, maar ik zal op die manier minder afhankelijk zijn van die carrière. Weet je, in Brussel zijn ze bezig met ons leven te bepalen en beheersen. Als wij in mei de goedkeuring krijgen, dan kan je dat niet direct doen. Dat duurt nog maanden vooraleer we iets kunnen doen qua optredens, vooral grote optredens.”

En dan kwam je recent uit met een nieuwe song, een complete make-over. Waarom die keuze?

Christoff: “Die song was al één jaar klaar. Net voor corona gingen we die uitbrengen. Ik vond het een supertof nummer en besloot het dan niet direct uit te brengen, want we konden geen videoclips plannen, we konden geen promo plannen. Nu voel je aan dat de mensen nood hebben aan een beetje zon in hun leven, een beetje vrolijke vibes en je voelt dat we vingersgekruis een beetje naar het einde van de pandemie gaan. Ik had het gevoel dat we het best nu uitbrachten.”

Maar is uw succes er niet gebleven omdat je fans jou kennen als de zanger van wondermooie schlagermuziek. Was Christoff 2.0 niet meer commercieel genoeg?

Christoff: “Neen! Door de komst van de nieuwe platenfirma en mijn nieuwe muzikanten zijn dat allemaal invloeden. Ik ben altijd al een grote fan geweest van Hélène Fisher, die is ook heel mooi geëvolueerd van de échte schlager naar de échte popschlager én dat wil ik ook doen. Dat is een evolutie waar we al heel lang mee bezig zijn. Dat is de evolutie die ik dus ook wil.”

In coronatijden is Christoff ook begonnen met een nieuwe zaak in immobiliën, samen met zijn zus Lindsay.© PADI/Daniël
In coronatijden is Christoff ook begonnen met een nieuwe zaak in immobiliën, samen met zijn zus Lindsay.© PADI/Daniël

Sommige fans zeiden ‘het is even wennen’, anderen vonden de song ‘Als je bij me bent’ al vlug ook een topper. Ik luisterde er ook enkele keren na en ik moet zeggen: na een tijdje geraak je het gewoon en begin je ook spontaan mee te zingen. En dat is precies wat je fans willen, kunnen meezingen met je? Juist toch?

Christoff: “Absoluut! Ik sta 200% achter die single. Ik vind die tof om te brengen. Ik ging die single niet zomaar on-air gooien. Ik weet niet of die single door corona een hit kan worden, maar er waait terug een frisse wind. De fans die houden van schlager worden niet ontgoocheld. Het blijft meezingen, het blijft ambiance. Het publiek wordt er door verruimd. Veel meer mensen voelen zich aangesproken omdat ik naar de pop ga. Het is voor iedereen een win-win. Voor mij is het ook een evolutie van groei. Vele jaren geleden bracht ik een nieuwe wind in de schlager met ‘Zeven Zonden’, Caroline’, ‘Een ster’… het mocht allemaal al moderner. Nu wil ik dat terug opkrikken. Ik vind dat tof. Ik wil de nieuwe Duitse trend naar hier halen.”

Tijdens de Cooke- & Verhulst-show vertelde je dat je werkt aan nieuw materiaal. Het is inderdaad al van 2016 geleden dat je met ‘Hou Me Vast’ nog eens een album uitbracht. Ik weet het, dat komt vooral door het KLUBBB3-succes, maar vijf jaar is toch wel heel lang hé.

Christoff: “Ik veranderde van platenfirma, waar ik mij totaal niet meer gelukkig bij voelde. We zaten niet meer op dezelfde golflengte. Dan kwam die corona. Ondertussen waren er gesprekken met een nieuwe platenfirma, maar door die corona lukte het niet om samen te komen. We organiseerden wel schrijverskampen om nieuw materiaal te vinden. Dat duurde wel een tijdje, maar op die manier kon ik ook nadenken wat ik precies wilde en wat ik wil naar de toekomst toe. Er zijn al zoveel polonaises, al zoveel schlagernummer. Hoe moet je je daarvan onderscheiden? Ik zeg niet dat ik polonaise niet leuk vind. Ik vind dat fantastisch, maar na een tijdje wil ik ook eens iets anders doen.”

Is er al veel nieuw materiaal klaar voor een volgende cd?

Christoff: “We hebben al vier nummers. Er zit ook een rustig nummer ‘Duizend wegen’ bij. We zitten met een volledig Nederlands team, het team van André Hazes. Ik had een vriend Bart Foubert meegenomen naar dat schrijverskamp en hij schreef mee aan ‘Als je bij me bent’. Dat doet mij plezier. Er zit dus een Vlaamse invloed in die song. Die Nederlanders zorgden wel voor nieuwe ideeën. Er zijn al een paar liedjes afgewerkt, maar nog niet genoeg om dit jaar al met een nieuw album uit te pakken. We gaan dus nog een nieuw schrijverskamp organiseren met andere mensen uit Vlaanderen. Als we een nieuw album uitbrengen, moeten we voldoende promo kunnen doen.”

Maar in september terug shows met duizenden mensen. Zie je dat terug zitten?

Christoff: “Dat hoop ik natuurlijk, want Willy Sommers en ik staan in de Lotto Arena. Tijdens corona deed ik ook enkele tv-optredens en werkte ik mee aan een nieuw vtm-programma, waaruit er ook een leuk nummer zal uitkomen. Maar meer kan ik daarover nog niets zeggen. Als wij van Brussel geen toekomstperspectief krijgen, dan hebben wij ons zelf een gegeven. Wij hadden dat sprankeltje hoop nodig. Gaat het door? Is dat fout? Neen, iedereen moet in zijn leven hoop koesteren.”

Hoe moeilijk zal het zijn om na corona het verhaal KLUBBB3 terug op de rails te plaatsen?

Christoff : “Moeilijk niet, want – net zoals met Christoff – is de basis al gelegd. De fans zijn er en die blijven – net als ik – op hun honger zitten. Ik kan niet optreden en zij kunnen niet komen, maar dat gaat niet weg. De liefde voor mijn fans blijft en de liefde van de fans naar mij toe, dat gaat eveneens niet weg. Dat staat nu enkel een beetje op pauze. In Duitsland zijn die zalen veel groter. Er was een tournee bezig zonder KLUBBB3. Die moet nog worden ingehaald. Pas dan kunnen we praten van een nieuwe tournee en dat zal al snel in 2023 zijn.”

Christoff denkt nu al na hoe hij na corona zal omgaan met de fans. Zonder kussen? Zonder knuffels? Zonder selfies?© PADI/Daniël
Christoff denkt nu al na hoe hij na corona zal omgaan met de fans. Zonder kussen? Zonder knuffels? Zonder selfies?© PADI/Daniël

Zullen fans nog meer gaan houden van de artiesten? Vorige week had ik een babbel met de Nederlandse artiest Rolf Sanchez, die al eens kon proeven van optredens. Volgens Rolf luistert het publiek meer en tonen ze meer waardering voor de artiest. Ze halen geen drank, zitten niet op hun gsm te tokkelen, babbelen niet tijdens het optreden, maar genieten meer van een optreden.

Christoff: “Dat denk ik ook. Ik zag dat ook tijdens mijn optreden in september. In augustus deed ik twee keren de Ghelamco Arena in Gent. De mensen zijn zo dankbaar dat je naar buiten kan komen en die genieten daar nu zo van. Mag je ieder weekend op restaurant gaan, dan ga je op restaurant. Maar na zoveel tijd mogen we nu weer op restaurant gaan en dan ga je nu zoveel meer genieten van dat glas wijntje, dat etentje. Ik ga nu eens iets persoonlijk zeggen. Vroeger zei ik: een interview, weer naar de studio, och neen, alweer… Maar nu ben ik zo blij dat ik eens onder de mensen mag komen. De sleur is eruit. We hebben terug nieuwe energie. Moe gaan we niet zijn. We zijn nu moe van niets te doen (lacht). Recent zat ik bij een tv-opname en ik vond het jammer dat ik al naar huis moest gaan. Een toffe babbel, daar geniet ik nu zo van. Doe ik in één weekend vijf of zes optredens, dan is dat niet zo speciaal. Maar nu is dat zo anders. Ook ik draaide vroeger wel eens op automatische piloot. Wat ik ga missen, is het ‘intieme’ contact met mijn fans. Het persoonlijk contact blijft er, maar heel onze schlagerscène is groot gemaakt omdat we dicht bij de mensen staan maar nu kan dat niet meer. Geen knuffel, geen kus, geen selfie met de gsm van die fans want een gsm is een grote bacteriënverspreider. En ik zie mij niet met zo’n gezichtsmasker staan bij m’n fans, want daar hebben de fans ook niets aan. Dat is precies dan carnaval. Ik denk dat we daar heel inventief gaan moeten mee omgaan, zonder onze fans teleur te stellen. Ik weet het, ze zijn dat gewoon. Voor corona bouwde ik dat al even af om het toch iets specialer te maken. We gaven nog foto’s enkel na grote concerten. Dan maakte dat weer zo specialer. Na mijn hartfalen kon ik dat ook niet meer doen met mijn gezondheid. De mensen vonden het evident dat dit gebeurde, terwijl we dat niet verplicht zijn. Dat was een toegift naar onze fans toe. Na mijn hartoperatie besloten we het anders aan te pakken en na middernacht in een tent geen foto’s meer te geven in luide muziek en voor zatte mensen, sorry…Nogmaals, ik kijk uit om mijn fans terug te zien, maar hoe gaan we dat inventief oplossen? Ik denk dat de mensen hun gezond verstand zullen moeten gebruiken. Ik kom duizenden mensen tegen. Akkoord, velen zullen al een spuitje hebben gekregen, maar we kunnen corona nog altijd over zetten en dus moeten we voorzichtig blijven.”

Maakte je al op dat gebied iets negatief mee?

Christoff: “We deden de Ghelamco Arena in Gent midden de crisis, maar dan staken mensen spontaan hun hoofd in de wagen, omdat mijn ruit open stond en ik eens zwaaide. Ik was geschrokken. We moeten toch opletten. Ik had een buitenoptreden in september, maar dan kwamen er toch mensen om een foto vragen. Ze trokken zich daar niets van aan. Dat kan toch niet. We moeten ons gezond verstand blijven gebruiken. Willy Sommers zit bij de risicopatiënten, ik ook. We zijn er nog niet uit hoe we dat gaan verder doen. Weet je, ik was heel erg ontgoocheld in een organisator. Het was een optreden op kleine schaal. Dat was net nadat ik corona had meegemaakt. Ook ik was toen nog bang. Ik trad op en die organisator vroeg waar ik nadien handtekeningen ging geven. Ik zei dat dit niet aan de orde was. Ik was blij dat ik mocht optreden, deed al qua prijs een toegift, maar dan verplichtte die organisator mij nog om een handtekening te geven. Dan zei die organisator op het podium dat ik geen handtekeningen ging geven. Dat was een dolksteek in mijn hart. Er stond duidelijk dat niemand mocht rechtstaan, dat er mondmaskers gedragen moesten worden, maar na m’n optreden zou ik dan wel in de gevarenzone moeten staan handtekeningen geven. Dat kan toch niet. De organisator zei dat ik een gezichtsmasker moest opzetten. Ik zei: wat hebben mijn fans aan zo’n belachelijke foto? Ik ben net uit quarantaine. Ik ben net genezen van corona .”

Had je er veel last van?

Christoff: “Ik ben toch twee weken serieus ziek geweest. Ik wilde dus al optreden, maar waar zat bij die organisator het gezond verstand? Dat raakte mij enorm. Ik vond dat heel jammer. Vooral omdat we op ieders begrip moeten rekenen, terwijl er net voor mijn optreden een hele reeks van maatregelen werden afgeroepen. Maar ik zou moeten foto’s uitdelen. Kom zeg…”

Hoe zie je de heropstart van de optredens?

Christoff: “Als optredens weer mogen, dan zal dat een bom zijn. Iedereen wil genieten en zich uitleven. Als artiest moet ik qua mijn stem wel opletten. Dat is zoals een sporter die één jaar niets deed. Na een optreden voel ik mij nu hees, maar dat zal wel terug in orde komen hoor. We lagen méér dan één jaar stil, met uitzondering van enkele optredens na die eerste lockdown. Ik zeg nogmaals: ’t zal nooit meer hetzelfde zijn. Uit een negatieve periode moet je het positieve halen. Maar het is nu wel hoog tijd dat ons normale leven terug komt.” (PADI)

Donderdag 8 juli om 19 uur, Belgium Pier, Zeedijk 261 in Blankenberge: optreden van Christoff, met driegangendiner. Prijs: 69 euro. Reserveren: 0470 34 90 75.Vrijdag 12 november in de Lotto Arena, ‘Sing Off’ met Willy Sommers en Christoff. – www.christoff.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier