Ben Van den Keybus én Marc Coucke maken van Het Witte Paard een ‘internationale succes’

Ben Van den Keybus (links) met Marc Coucke en tussenin een internationale act. © PADI/Gilles
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

In 2008 nam Ben Van den Keybus uit Blankenberge Het Witte Paard over van Willy Smets, de broer van zijn moeder. In de voorbije jaren bouwde Ben Het Witte Paard én ook het aanpalende Colisée uit tot een bloeiende zaak, waar vooral in de zomermaanden duizenden mensen langskomen om te genieten van revue en eveneens van talrijke shows. In het voorjaar van 2020 was er daar plots dat coronavirus, waardoor Het Witte Paard ook vorig jaar maar heel weinig kon realiseren. Ben krabde ongetwijfeld méér dan één keer in zijn karige haardos. Enkele maanden geleden kwam hij toevallig Marc Coucke tegen. Jawel, dé Marc Coucke, die in de voorbije jaren al vaak langskwam naar Het Witte Paard om met zijn contacten te genieten van de revue. Ben en Marc begonnen te praten, zaten heel vlug op dezelfde golflengte en besloten samen te werken. Momenteel heeft Marc 49 % van de aandelen van Het Witte Paard in zijn bezit. Daarvoor moest Ben wel even praten met zijn twee andere vennoten waarmee hij samenwerkte, maar deze mensen begrepen dat Ben die kans niet voorbij mocht laten gaan. De toekomst ziet er plots nog rooskleuriger uit, want dit tweetal heeft heel wat plannen, zelfs buiten onze landsgrenzen heen. De revue van Het Witte Paard wordt vast en zeker een ‘internationale succes’, met dank aan de creativiteit van Ben Van den Keybus én het extra kapitaal van Marc Coucke.

Een uitspraak die wij nooit vergeten is iets dat iemand tegen ons zei toen we nog maar enkele jaren voor Krant van West-Vlaanderen schreven: “Contacten hebben is heel belangrijk én als de juiste trein passeert, dan mag je niet aarzelen maar moet je erop springen.” Dat is precies wat Ben Van den Keybus van Het Witte Paard deed. Dat aanbod dat hij kreeg van Marc Coucke kon hij niet zomaar naast zich neerleggen. “Ik was zeker niet op zoek naar een nieuwe vennoot. Ik had immers mijn twee vennoten, waarmee ik al meerdere jaren schitterend samenwerkte. Marc kwam toevallig langs mijn pad voorbij tijdens de opnames van Jacques Vermeire in Blankenberge. Het klikte direct. Ik moest ook niet lang nadenken of we zouden samen werken. Zoals Marc zijn er immers geen vijf in België”, vertelt Ben Van den Keybus. “En zeker niet met die passie voor onze cultuursector. Ik ben ervan overtuigd dat ook ik op zakelijk vlak nog heel veel zal bijleren, vooral naar de groei in onze vijf hotels toe. Weet je, door deze samenwerking staan we financieel veel sterker. De groei die we de laatste tien jaar konden realiseren, zal enkel maar kunnen versnellen. Ik denk wel dat we met Het Witte Paard ‘On Tour’ zullen gaan. Zeker voor de dinnershows, waarin we na vijf jaar heel sterk zijn in geworden. We plannen er terug vanaf november en ook op nieuwjaarsavond 31 december. Toekomstgericht gaan we ook samenwerken met het buitenland. Voor corona had ik al contacten met o.a. Düsseldorf en die contacten ga ik nu terug contacteren.”

Marc Coucke (links) en Ben Van den Keybus.
Marc Coucke (links) en Ben Van den Keybus. © PADI/Gilles

Voor Marc Coucke was Het Witte Paard voor de samenwerking geen onbekend terrein. “Ieder jaar stond deze topdag – de revue – met stip in m’n agenda omcirkeld. Ik ging er telkens met een groep vrienden naartoe. Ik blijf het benadrukken: wat Het Witte Paard brengt, dat zijn topavonden. En compleet iets anders in de zomer. Weet je, een zomer aan de Belgische kust is voor mij maar compleet als je een avond Het Witte Paard hebt ingepland. Wat onze samenwerking betreft: dat is allemaal heel snel gegaan. Ik heb heel veel respect voor Ben en z’n ambities om als vierde generatie Het Witte Paard uit te bouwen. Zo’n ondernemerschap steunen we graag én dan nog in m’n geliefde cultuursector. Wat de toekomst brengt, zien we wel”, vertelt Marc verder. “We kregen al telefoontjes van steden en gemeenten die interesse hebben om Het Witte Paard naar hun stad of gemeente te brengen. Het is perfect mogelijk om ook een ‘Showtime aan Zee’ te brengen in Antwerpen, maar de titel zal dan anders moeten. Inhoudelijk, ook flexibel, maar steeds met eigenheid van Het Witte Paard. Dat zal ik, samen met Ben, nog eens grondig analyseren. We gaan ons nog meer focussen op diner-spektakels. Een optreden, gecombineerd met een diner, geeft een complete beleving. Wat ik zelf het liefst doe: een avond Het Witte Paard of een voetbalwedstrijd bijwonen bij Anderlecht? Het is complementair”, glimlacht Marc, die nu voor meerdere jaren investeert in Het Witte Paard en die nadien ook Het Witte Paard trouw blijft. We stelden nog een laatste vraag: wanneer bemerken we vernieuwing, bemerken we dat je investering bezig is? Is dat dus een project waarvan we al in 2022 iets bemerken? Marc hield het als afsluiter bij de woorden: Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo.” (PADI)

‘Showtime aan zee’ nog tot 19 september. Tickets www.wittte-paard.be, 050 41 11 00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.