Ayla Dunes: “Mijn carrière is een sprong in het onbekende”

Ayla Dunes is even aan het wegdromen over haar toekomst.© PADI/Daniël
Ayla Dunes is even aan het wegdromen over haar toekomst.© PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Ayla Dunes is afkomstig van Mechelen, maar ze woont nu in Waarloos, een deelgemeente van Kontich. Ze kwam langs bij MENT TV om te praten over haar nieuwe single ‘No Ordinary Woman’ en de bijhorende videoclip, die ze opnam in het Brusselse nachtleven. Ayla praat over hoe muziek stroomt doorheen haar leven en welke rol het speelt. Denkt ze niet aan haar eigen muziek, dan geeft ze muziekles.

Voor onze lezers even een terugblik: Hoelang ben je al bezig met muziek?

Ayla : “Ik ben al bezig met muziek sinds ik héél jong was. Ik denk dat ik acht jaar was toen mijn vader voor het eerst een digitale piano voor me kocht. Ik leerde toen klassiek piano spelen. Op een bepaald moment liet ik de piano even links liggen. Ik tekende heel veel en volgde tekenacademie. In tekenen ging ik echt all the way en de muziek schoof ik wat opzij. Op mijn 23ste – zo’n 10 jaar geleden – deed ik mijn eerste optreden, samen met mijn neef in de bluegrass/blues band BASH. Dat was een lokale band waarmee ik occasioneel een paar nummertjes mocht zingen. Ik had dit nog nooit gedaan en al zeker niet voor een publiek. Dit kleine optreden was een ware openbaring voor mij. Door deze ene performance was ik volledig verkocht. Dit wilde ik meer doen! Ik kreeg vaak de vraag of ik al vaker op een podium had gestaan, maar neen. Helemaal niet… Ik werkte, na mijn opleiding grafische vormgeving, toen in een koffiewinkeltje in Mechelen. Vanaf dat moment ben ik heel hard gaan nadenken, want ik was helemaal gebeten door zingen en optreden. Ik gaf uiteindelijk mijn job op om muziek te gaan studeren. Ik volgde een opleiding jazz zang aan de Jazz-Popstudio in Antwerpen ter voorbereiding op een opleiding aan het Conservatorium van Antwerpen. In de zomervakantie deed ik veel zelfstudie en kocht ik massaal veel boeken om toch maar door het ingangsexamen te geraken, wat me uiteindelijk ook gelukt is.”

Vond je jouw muzikale weg hobbelig?

Ayla : ‘Cho, dat viel goed mee. Alles is organisch gegroeid. Na dat optreden ging ik op zoek naar muzikanten om een bandje mee te vormen. Ik begon zelf initiatieven te zoeken om toch maar te kunnen zingen. Ik speelde in lokale pubs, concertzaaltjes en raakte betrokken in verschillende muzikale projecten. Op de duur kwam er ook meer vraag om te zingen op huwelijken en events. De muziekwereld is moeilijk, want Vlaanderen is klein. Ik denk dat iedere muzikant/zanger zijn weg daarin moet zoeken.”

Wanneer kwam jouw eerste single uit?

Ayla : ‘Vlak na ‘The Voice’ in 2014.’

Ayla Dunes.© PADI/Daniël
Ayla Dunes.© PADI/Daniël

Is het als een sneltrein verder gegaan of kwam er plots een stilte ?

Ayla: ‘Ja, een stilte… Je komt uit die wedstrijd en er is een enorme druk om muziek uit te brengen. Iedereen trekt aan je mouw om samen te werken. Ik wist op die moment helemaal niet waar ik muzikaal naartoe wilde en vergeet niet dat ik toen nog maar in mijn eerste jaar aan het Conservatorium zat. Ik had bitter weinig ervaring en nog geen eigen nummers klaar. Ik had één nummer geschreven voor mijn halfbroer, die toen nog niet zolang overleden was, spijtig genoeg… Dat nummer was een spontane uiting van hoe ik mij toen voelde. Het was echt in het moment en ik bracht het uit, zonder het idee om er een ‘hit’ van te maken. Daarna nam ik letterlijk mijn tijd om na te denken wat ik wou. Ik was er nog niet klaar voor om na ‘The Voice’ direct eigen werk uit te brengen. Ik wou geen ééndagsvlieg zijn.’

Vond je vlug een team?

Ayla : ‘Neen eigenlijk niet… Ik stond er alleen voor. Met producers Emile Ryckebusch en Erik Rico werkte ik aan enkele eigen geschreven nummers. Ik had wel mensen rond mij, maar geen promo-team of een label. Ik bracht mijn eerste single ‘Lovelife’ uit in eigen beheer en heb hier bijzonder veel uit geleerd; Daarna kwam ik in contact met House of Entertainment. Ze zagen potentieel in mij en het leidde tot een toffe samenwerking.”

Hoe kwam de nieuwe single tot stand?

Ayla: ‘Ik vind het erg belangrijk om zelf muziek/tekst te schrijven. Dan komt het écht vanuit mezelf. De nieuwe single ‘No Ordinary Woman’ ontstond tijdens een spontane songwriting sessie met een mede songschrijver en producer. De meeste andere ideeën ontstaan gek genoeg in de auto. Ik kom tijdens het rijden op héél veel inspiratie. De beste ideeën werk ik verder uit aan de piano.”

Hoe belangrijk is muziek in jouw leven ?

Ayla : ‘Het klinkt héél cliché maar muziek is alles voor mij. Ik sta ermee op en ga ermee slapen. Mijn hoofdberoep is ook muziek: ik ben leerkracht zang pop/jazz & vocal coach in drie scholen. Ik vind het heerlijk om mijn passie voor muziek en zang te delen en over te brengen. Als ik geen zangles geef ben ik voornamelijk bezig met mijn eigen solo project Ayla Dunes of werk ik mee aan andere muzikale projecten bv. FRANKLIN. – Ode To Aretha . Dat is een tribute project samen met twee andere zangeressen aan Aretha Franklin; the Queen of Soul.”

Je koos voor de opnames van je videoclip voor het Brusselse nachtleven. Waarom?

Ayla : “De song ‘Ordinary Woman’ is een empowering song. Ik draag het nummer op aan iedereen die schaamteloos zichzelf durft te zijn ongeacht maatschappelijke standaarden of verwachtingen. Religie, kleur, gender, looks, … Het maakt allemaal niet uit: durf je ding doen en te schitteren in your own unique way. Vanuit mijn eigen standpunt bezing ik ‘het vrouw zijn’ en de trots zelf achter het stuur te zitten van mijn leven. Op die manier is ‘No Ordinary woman’ een ode aan vrouwen die weten wat ze willen, die een doel, eigen mening hebben en voor zichzelf durven opkomen. Het Brusselse nachtleven? Een excentriek, fun nachtje uit vond ik heel goed passen bij de vibe van het nummer. Als ik een song schrijf, kan ik vaak het visuele plaatje erbij inbeelden. Ik heb het heel hard gemist om nog eens te dansen, maar op voorhand moesten we wel allemaal een negatieve coronatest afleggen, uiteraard.”

Ayla Dunes.© PADI/Daniël
Ayla Dunes.© PADI/Daniël

Hoe denk je dat jouw carrière zal evolueren ?

Ayla : “Dit is voor elke beginnende artiest moeilijk te voorspellen. Het is niet gemakkelijk, een sprong in het onbekende. Bovendien zijn er door corona minder speelkansen of manieren om jezelf toonbaar te maken. Deze zomer ligt mijn focus vooral op het schrijven van nieuw materiaal en het afwerken van nummers die ik heb liggen. Het is belangrijk om veel te schrijven en hierin ervaring op te doen, ook samen te schrijven met andere creatievelingen en timmeren aan de weg. Het is de droom om uiteindelijk met Ayla Dunes concerten te spelen en te gaan toeren. Dat zou ik helemaal te gek vinden! De connectie en de interactie met het publiek, het live performen: er is slechts weinig dat me meer voldoening geeft.” (PADI)

De nieuwe single ‘No Ordinary Woman’ van Ayla Dunes vind je terug op alle grote streamingplatforms. Ayla Dunes on socials: Facebook: @ayladunes – Instagram: @ayladunes – www.ayladunes.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.