Anke Verslype van jong Jazz Collectief over ‘Niobe’ : “Nu een EP, later volgt nog een album”

Anke Verslype aan het drumstel.© gf
Anke Verslype aan het drumstel.© gf
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Op vrijdag 19 maart komt de EP ‘Niobe’ van het jong Antwerps Collectief uit. Onder de naam ‘Aki – een nieuw jong jazz collectief uit Antwerpen – schrijft drumster Anke Verslype (28) haar eigen muziek en brengt ze deze naar buiten met verschillende bezettingen. Voor de nieuwste EP ‘Niobe’ werkte Anke haar muziek uit, samen met Marjolein Vernimmen (harp), Ruben De Masschalck (bas) en Willem Heylen (gitaar). Het jong Antwerps Collectief heeft een West-Vlaams tintje, want Anke Verslype zag het levenslicht én groeide ook op in Ieper. Nu woont ze in Antwerpen, maar toch komt ze nog vaak terug naar deze West-Vlaamse stad. Zus Silke (één jaar ouder) woont eveneens in Antwerpen, zus Soetkin (twee jaar jonger) woont in Ekeren en broer Robin studeert nog en zit op kot in Gent.

Als West-Vlaams weekblad zijn we natuurlijk geïnteresseerd hoelang je woonde in je geboortestad Ieper. Bewaar je er mooie herinneringen aan ? Kom je er nog vaak terug ?

Anke: “Ik woonde daar tot mijn 18 jaar. Daarna ging ik op kot in Antwerpen. Ik woonde er dan wel nog, maar dat was dan meestal en alleen tijdens het weekend en in de vakanties. Mijn ouders wonen er nog altijd. Ik ga er vanzelfsprekend nog langs. Ik bewaar veel mooie herinneringen aan mijn geboortestad. Voor mijn middelbare studies woordkunst en drama trok ik naar de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge. Ik pendelde toen – iedere dag, samen met mijn twee zussen – van Ieper naar Brugge.”

Je studeerde en woont nu ook in Antwerpen. De ene stad is toch de andere niet. Kon je je vlug aanpassen ?

Anke : “Dat viel best mee. In ‘t begin studeerde ik hier en zat ik samen met vrienden en andere studenten. Het is leuk als student om in een andere stad te vertoeven. Ik leerde toen ook mijn vriend kennen, hij is afkomstig uit de Kempen. Antwerpen was dus voor beiden de beste oplossing.”

Ben je afgestudeerd als muziekleerkracht ?

Anke : “Ik studeerde een master muzikant en deed daarna ook nog een lerarenopleiding.”

Hoelang ben je al met muziek bezig en kom je uit een muzikale familie ?

Anke: “Mijn ouders zijn geen muzikanten, maar ik ben wel van jongs af aan met mijn zus bezig geweest met muziek. We traden op met groepjes en we maakten ook wat liedjes. Muziek is er altijd geweest. Het was voor mij een moeilijke keuze om een keuze te maken in drama of muziek. Uiteindelijk koos ik toch voor muziek, maar dat gebeurde op een iets latere leeftijd. Ik was immers al 23 jaar toen ik startte aan het Conservatorium van Antwerpen.”

Waarom ben je zo laat gestart ?

Anke : “Ik twijfelde een tijdje over wat ik eigenlijk wilde doen. Het is een heuse zoektocht geweest.”

Waarom koos je voor jazz ?

Anke : “Voor deze keuze luisterde ik nooit naar jazz. Het kwam door te studeren aan de Jazz Pop Studio. Ik studeerde er pop, maar kwam ook in aanraking met jazz. Ik voelde dat dit wel meer iets voor mij ging zijn, omdat je bij jazz meer vrijheden hebt. Dat sprak mij wel aan.”

Staat voor jou jazz gelijk aan vrijheid ?

Anke : “Ja, zeker toch in mijn eigen muziek. Jazz is – naar mijn gevoel – echt op zoek gaan naar vrijheid, dat kan in alle componenten van jazz. En in mijn eigen muziek probeer ik dat zeker te creëren.”

Wat heb je op muzikaal vlak al allemaal gerealiseerd ?

Anke : “Ik heb sowieso meegespeeld in verschillende projecten. Ik speelde bij Fortress, een elektronische popband. Dat is de synthpopband van de zangeres van School Is Cool. Dankzij hen speelde ik mee in een productie van Theater Froefroe. Normaal gezien ging die productie nog lopen maar door corona…u weet het wel hé. Via school kon ik ook aan heel fijne projecten meewerken. Zo deed ik een project met Jakob Bro. Ik kreeg toen de kans voor een arrangement te schrijven voor het bigbandproject van Bert Joris. Ik heb veel kunnen doen, dankzij school. Het belangrijkste voor mij is echter de EP ‘Niobe’ die zal uitkomen.”

Je ligt zelf aan de basis van de EP die eraan komt. Hoe kwam die tot stand ?

Anke : “Dat was mijn afstudeer project. Ik doe al een paar jaar als eindexamen mijn eigen muziek. Nu wilde ik echter dat het volledig mijn eigen muziek zou zijn met mijn geluid en vorm. Zo is het idee beginnen rollen. Ik vond wel dat het niet enkel een afstudeer project mocht zijn, maar dat het een geheel moet zijn. Ik ken veel studenten die zoiets doen voor hun afstudeer project. Ik heb al een idee om ermee verder te doen. De volgende stap is een album rond dit project uit te brengen.”

Wat prijkt er precies op die EP ? Hoeveel nummers ? Hoe kwamen ze tot stand ?

Anke : “Er staan zes nummers op : Niobe, Ver, Lang geleden, Tokyo, Over de zee, Hoog in de lucht. Ik heb die geschreven en uiteindelijk die zes geselecteerd omdat ze bij elkaar pasten, vond ik. Daarna zocht ik de muzikanten. Ik zocht ook mensen die bij elkaar pasten. Zo kwamen Marjolein, Ruben en Willem erbij. We zijn dan beginnen repeteren en zo kwamen we tot een geheel. Ik heb ook veel te danken aan mijn muzikanten. Chapeau wat ze doen !”

Is jazz ondergewaardeerd ?

Anke: “Dat weet ik niet…. Ik heb dat toch nog niet ervaren. Het is misschien een beperktere groep die naar jazzmuziek luistert, maar of het echt minder gewaardeerd is zou ik niet durven zeggen. Radiogericht is het wel moeilijker.”

Is jazz moeilijker om te componeren ?

Anke: “Amaai, dat zijn moeilijke vragen (lacht). Ik denk dat het voor mij makkelijker is om jazz te schrijven. Daarom koos ik er ook voor. Het hangt af welke stijl het dicht bij een bepaalde persoon ligt. Bij mij lag dit het dichtst bij mijn eigen persoon.”

Leerde je uw muzikanten kennen op school ?

Anke : “Ik leerde ze inderdaad kennen op school, maar ik ken ze wel al een tijdje. Met de meeste heb ik samen gestudeerd. Marjolein kwam uit de klassieke richting. Willem en Ruben zaten wel al een paar jaar hoger dan mij. Ik ken die wel, maar natuurlijk nog niet gans mijn leven.”

Ga je ook touren met dit nieuwe project ? In West-Vlaanderen ?

Anke: “Dat hangt er vanaf hoeveel aanbod er op ons afkomt, maar ik zou niets liever willen. Er is nu wel een streamingsconcert gepland op zaterdag 10 april. We hopen in de zomer om veel te kunnen spelen.”

Hoelang is het geleden dat je optrad in West-Vlaanderen

Anke : “Vorige zomer. Eind augustus/begin september speelde ik met een andere band Roxie Horse in Ieper.”

Staan er nog bepaalde projecten op je planning voor 2021 ?

Anke : ““Er staat nog één concert voor Big Band. Ik ben nu wel afgestudeerd maar dat is een opdracht voor school. Ik mocht toen een arrangement schrijven voor bigband voor een stuk van Chris Potter. Hij is een internationale artiest. Dat zou doorgaan in De Roma in Borgerhout, maar ook in Harelbeke. Maar of het door corona zal doorgaan, weet ik nog niet.”

Naar wie kijk jij op in jouw muziekgenre ?

Anke : “De Amerikaanse jazzdrummer Paul Motian is wel een inspiratiebron. Ook de Amerikaanse jazzdrummer Brain Blade vind ik eveneens geweldig. Muzikaal ben ik altijd een fan geweest van de Deense gitarist en componist Jakob Bro. Hij heeft een grote invloed op mij gehad.”

Bestaan er in de wereld veel drummers die zélf ook muziek schrijven of ben jij een zeldzaamheid ?

Anke ( lacht ) : “Ik ken nog andere drummers die dat doen. Naar het grote publiek toe is dat wel wat minder. Maar een zeldzaamheid, helemaal niet.” (PADI)

Vanaf vrijdag 19 maart is de EP ‘Niobe’ te verkrijgen via alle grote streamingsplatforms. De EP is ook op cd te verkrijgen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.