Abel Ghekiere – met West-Vlaamse roots – stelt ‘Love Supreme’ voor, de eerste song uit zijn debuut-cd

Abel Ghekiere (1996) is een Belgische muzikant, die momenteel in Antwerpen is gehuisvest. Hij is de zoon van kunstenaar Joris Ghekiere (1955-2016), die in Kortrijk het levenslicht zag en opgroeide. “Voor de rest is mijn link met West-Vlaanderen voorlopig een herinnering”, zegt Abel.

Abel Ghekiere
Abel Ghekiere

Etienne Ghekiere – die uit Izegem kwam – en Paula Vos – afkomstig uit de Antwerpse Kempen – vestigden zich in Kortrijk, waar Joris in 1955 het levenslicht zag en opgroeide. Het echtpaar verhuisde later naar de Kempen, waar ze overleden. Joris Ghekiere woonde in een omgebouwde schipperschool in Klein Willebroek, waar hij overleed. Hij was docent aan de Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen en tevens een bekend kunstenaar. Hij liet een levenspartner Inge en twee kinderen Abel en Orlan na. Tot zondag 31 januari was er nog een kunsttentoonstelling met werk van Joris te bewonderen bij Emergent in Veurne. Zoon Abel keerde voor deze tentoonstelling nog meerdere keren terug naar West-Vlaanderen. “Maar voor de rest is mijn link voornamelijk een herinnering”, zegt Abel, die op vrijdag 29 januari zijn eerste single ‘Love Supreme’ releaste. Zijn unieke sound van deze Belgische muzikant komt voor uit het samenvoegen van moderne jazz, traditionele folk en field recordings . Door klassieke arrangementen en een filmische benadering van compositie vertelt de muzikant een verhaal over verdriet en de zoektocht naar troost.

‘Love Supreme’ is de eerste single van het opkomend album ‘voor het verdwijnt, en daarna verschijnt’ . Op zowel klarinet, gitaar, piano als cello gaat Abel op zoek naar resonantie aan de hand van een intuïtief en soms uitgekleed proces van muzikale expressie. De herinneringen aan zijn vader beeldend kunstenaar Joris Ghekiere vormen de basis van het gehele album, maar komen bijna letterlijk tot uiting in deze eerste introductie tot Ghekiere’s muziek. ‘Love Supreme’ kwam op vrijdag 29 januari uit op op alle platformen, gereleased bij RotKat records. Het debuutalbum: voor het verdwijnt, en daarna verschijnt is voorzien voor april 2021 met release show in DEStudio in Antwerpen. Tot slot : de werken van de Belgische kunstenaar vormen een grote inspiratie voor zowel de muziek als de bijhorende video, gemaakt door de cinematografe Camille Ghekiere. (PADI )

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.