Donderdag 22 oktober, 2020

Nieuws uit De Haan

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Vanmorgen kondigde Cinéstar Waregem aan dat ze de boeken toe doen. Het is geen geheim dat kleine buurtbioscopen het lastig hebben. Wij legden ons oor te luister bij Ronny Maheur van Cinema Rio in De Haan. "Je zou de moed gaan verliezen."

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De gemeenteraad van De Haan heeft een mobiliteitsplan goedgekeurd waarin is opgenomen hoe de gemeente de komende jaren zal ontwikkelen. Een van de aandachtspunten in de Nieuwe Rijksweg. De gemeente wil laten onderzoeken of het haalbaar is om deze te ondertunnelen ter hoogte van het tramhuisje om zo meer plaats te creëren voor fietsers en voetgangers.

Een 28-jarige jongeman uit Lendelede moet van de Kortrijkse strafrechter vijf jaar de cel in voor verkrachting van zijn zusje en twee nichtjes. Het misbruik vond in De Haan en Gullegem (Wevelgem) plaats en startte toen hij zelf maar 16 à 17 jaar oud was.

Junior Jaro Debruyne profiteerde van de coronacrisis door eens stevig aan de conditie te werken. "Ik heb in die periode eigenlijk bijna geen rust genomen. Ik deed iets langere trainingen en soms ook wat korte, intensieve trainingen. Mijn conditie is goed of zelfs heel goed. Ik ben wel tevreden op dit moment."

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

We hebben de voorbije maanden al heel wat straffe coronastoten zien passeren. Ultraloper Jack Desille uit De Panne overtreft ze echter allemaal, want hij liep en wandelde de voorbije twee weken tien keer van zijn woonplaats naar Knokke-Heist en terug. Hij wil daarbij geld inzamelen voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson.