Dinsdag 7 april, 2020

Nieuws uit De Haan

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) lanceerde in De Zondag een oproep aan de kustburgemeesters. "Geef de tweedeverblijvers een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruithelpen", klonk het. Aan de kust is er echter weinig animo.

Dit seizoen worden er geen kampioenstitels toegekend in het Belgische volleybal. De geplande hervorming voor de competitie 2020-2021 wordt wel doorgevoerd. En dat brengt een aantal verschuivingen met zich mee. Een overzicht, met meteen ook al de nieuwe namen van de reeksen erbij.

Zeventigers Lucrèce Mattens en Freddy Baert herstellen thuis samen van het coronavirus. Het koppel legt de nodige zelfrelativering aan de dag, maar wil toch ook graag nog eens waarschuwen dat corona géén lachertje is. "Het is een heftig beestje waarvan we de gevolgen op lange termijn nog niet kennen."

Dit weekend start normaal de paasvakantie, in andere jaren het eerste grote toeristische rendez-vous aan de kust. Maar dit jaar wordt de paasvakantie een toeristische flop." Burgemeester Léopold Lippens van Knokke-Heist schrapte meteen alle evenementen voor het hele jaar, toerismebedrijf Westtoer wil zo ver niet gaan.

'Blijf in uw kot': het zijn inmiddels gevleugelde woorden. Maar hoe gaat het er tussen vier muren aan toe als je een kroostrijk gezin hebt? Voor Nathan Vandeputte en Kelly De Loose, die met hun elf (!) kinderen al vaker in onze krant kwamen, is het schipperen tussen ongebreidelde gezinsvreugde en momenten van pure wanhoop. "Ik zal toch blij zijn als ik weer mag gaan werken", knipoogt Nathan.

Nora en Nina uit Passendale, Jitske uit De Haan, Victor uit Kuurne en Mauro uit Sint-Eloois-Winkel keken er al maanden naar uit. Toch zullen ze nog wat langer geduld moeten hebben vooraleer ze hun eerste communie, vormsel of lentefeest zullen kunnen vieren. De kleren zullen wellicht niet meer passen. Op de cadeautjes wordt het nog even wachten. Er is de ontgoocheling, maar nog meer het gemis van de vriendjes