Zondag 5 juli, 2020

Nieuws uit De Haan

In het zaalvoetbal speelt ZVC Assebroeke voor het tweede seizoen op rij in eerste nationale, drie ploegen uit West-Vlaanderen treden aan in de Vlaamse competitie en de Vlaamse Zaalvoetbalbond West-Vlaanderen gaf bij de mannen nu ook de provinciale reeksen vrij.

Het strand van De Haan is deze zomer opgedeeld in 12 compartimenten. Om de zones te onderscheiden, kocht de gemeente de 'oude' verdwaalpalen aan met de bal, vis of het huisje. Elke zone kan apart afgesloten worden als het te druk wordt. De gemeente zet daarvoor een team van 50 jobstudenten en vast personeel in. De gemeente vraagt bezoekers ook vriendelijk om niet te roken.

Het provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten zorgen deze zomer voor uitgebreide informatie om een vakantie aan de kust te plannen. 'Welkom', 'veilig' en 'comfortabel' zijn de kernwoorden. Handig is de kustbrede informatie die de actuele situatie in de badplaatsen toont.

Tijdens de coronacrisis werd meer gepiekerd, hadden mensen meer stress en verveelden zich meer. Maar niet aan de kust, en dat is mogelijk te danken aan de nabijheid en vlotte toegang tot de zee. Dat blijkt uit een bevraging van het VLIZ, de Universiteit Gent en de KU Leuven.

In het gerestaureerde molenaarshuisje langs de Ringlaan werd vanmiddag de virtual reality-ervaring voorgesteld, die de toeristen deze zomer meeneemt naar Wenduine anno 1900. Op een ludieke manier leer je er bij over hedendaagse windmolenparken, over de traditionele molenaarsstiel én over de geschiedenis van de 'prinses der badsteden'.

De NMBS zal op haar website een link plaatsen naar de druktebarometer van Westtoer om een massa aan zee te vermijden tijdens de zomermaanden. Dat bevestigt gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. De gemeente Knokke-Heist en de gouverneur zijn ongerust omdat de NMBS nog geen duidelijk protocol zou hebben voor hoe het treinverkeer deze zomer richting kust zal worden georganiseerd. De gouverneur roept de NMBS daarom op om snel met een duidelijk plan te komen.

Voor de tweede keer in twee dagen tijd zijn bootvluchtelingen aangetroffen voor onze kust. Dit keer werden op 9 km voor De Haan drie vluchtelingen aangetroffen in een opblaasbare kajak. Ze dobberden al meerdere dagen rond.

Toch is het zeker nog lang niet business as usual voor onze logies. Tussen half maart en half mei waren er tot 90% minder boekingen dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het is pas vanaf half juni dat de boekingscijfers het niveau van 2019 opnieuw beginnen te overschrijden.

In De Haan is vandaag het startschot gegeven van het project dat stilstaat bij '25 jaar beschermd dorpsgezicht Concessie'. Op infopanelen in het parkdomein La Potinière wordt verteld hoe, na jarenlange actie en hoogoplopende discussies met projectontwikkelaars, de typische villawijk behouden bleef en uiteindelijk beschermd werd.

Met het begin van de zomervakantie start ook het innovatieve crowd management-systeem aan de kust. De voorbije dagen installeerde het Oostkampse bedrijf Citymesh de allerlaatste sensoren die tot op de kop het aantal bezoekers kunnen tellen. Opvallend: 3 van de 10 kustgemeenten doen niet mee.

Oostende blijft de Koningin der Badsteden. De West-Vlaming gaat daar immers het liefst op het strand bakken en braden, zo blijkt uit een peiling in opdracht van onze krant. Opvallend: net na Oostende volgt Nieuwpoort. Ver achter hen vervolledigt Koksijde het podium. Middelkerke en Bredene zijn het minst populair.

De gemeente Lendelede deed een beroep op de firma Expo-Line uit Tessenderlo om de voetbalvelden van lijnen te voorzien. In 25 minuten tijd heb je zo een veld belijnd, waar het anders met drie mensen meerdere uren in beslag neemt. "De gemeente De Haan heeft bij ons al een dergelijke robot gekocht", zegt Silvio Castronuovo van Expo-Line. Kostprijs 26.500 euro zonder BTW. Op de video hieronder zie je de robot ook aan het werk.

In de Kerkstraat in Wenduine gebeurde dinsdagmiddag even na 14 uur een ongeval. De bestuurder van een kleine personenwagen verloor er tegen lage snelheid de controle over haar voertuig en reed een geparkeerde bestelwagen aan, vervolgens kwam ze 20 meter verder tegen een signalisatiepaal tot stilstand.