Zaterdag 24 oktober, 2020

Nieuws uit Damme

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

De Stad Damme en afvalintercommunale IVBO zijn een proefproject gestart met GFT-ophaling en een betaling per opgehaald gewicht. Door dit proefproject wordt het huisvuil in Damme voortaan opgehaald in containers. "Hiermee ligt de klemtoon nog meer op het principe van de vervuiler betaalt", zegt Dams schepen van Milieu Bart Desutter (CD&V).

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Een vijftal uit Damme schreef dit weekend de '12 uur van Zolder' op zijn naam. Niet met een ronkende bolide zoals je op het circuit van Zolder mag verwachten, maar wel met hun koersfiets. De Damse Wielerhelden, zoals hun groepsnaam klinkt, reden in het etmaal liefst 130 ronden of 520 kilometer bijeen.

Rechercheur Luc Verstraete (60) gaat na 42 jaar met pensioen bij de lokale politie Damme/Knokke-Heist. Na acht jaar rijkswacht in Gent en vier jaar in Drongen, kwam Verstraete in 1992 terecht bij de rijkswacht van Knokke-Heist. Daar ontpopte hij zich tot een van de grondleggers van de dienst Lokale Recherche. Nu hangt hij zijn kepie voorgoed aan de haak. "Mensen helpen is altijd de drijfveer geweest in mijn job."

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

De lokale politie Damme/Knokke-Heist waarschuwt opnieuw voor cybercriminelen. "De voorbije week deden zeventien inwoners aangifte bij ons politieteam met een gezamenlijk nadeel van minstens 565.000 euro", aldus communicatieverantwoordelijke Isolde Van Eenooghe.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Met een indrukwekkende wake in de tuin van het Kasteel van Moerkerke werd woensdagavond afscheid genomen van Dré, het mindervalide, maar steeds vrolijke zoontje van Leen Snauwaert en Stijn Vergauwe dat bij alle Moerkerkenaars bekend en geliefd was. "We zijn ongelooflijk ontroerd dat onze Dré zoveel mensen raakt en geraakt heeft", lieten de ouders optekenen.

De Damse fotograaf Jurgen de Witte met fotostudio Wit in Lissewege, waarvan de grote opening niet kon doorgaan omwille van corona, is het voorbije weekend in Nederland in de prijzen gevallen op de Groene Camera wedstrijd.