Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Damme

CD&V-voorzitter Joachim Coens, Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gaan door met hun poging om een federale regering op de been te brengen. Dat zeggen de 'drie koningen' in een mededeling na onderling overleg vrijdagmorgen. CD&V-voorzitter Coens had de formatieopdracht 'on hold' gezet na discussie over versoepeling van de abortuswet.

Het coronavirus heeft Campo Solar, het populaire festival tussen de maïs, dan toch niet klein gekregen. Campo Solar wordt van een twee dagen durend massa-evenement omgevormd tot een reeks sfeervolle optredens in een indrukwekkend houten amfitheater. "De Grieken en Romeinen wisten al dat de akoestiek in een amfitheater erg goed is."

Commissaris Carolien Tuypens (28) en inspecteurs Arne De Blauwe (27), Shannon Verpoorter (30), Jan De Backer (37) en Sophie Rotsaert (32) legden gisteren de eed af in handen van de voorzitter van het politiecollege, burgemeester Joachim Coens.

Woensdagnamiddag werd op het meetpunt in Moerkerke bij Damme een te hoge ozonconcentratie gemeten. Om 17 uur piekte die met 184 micogram per kubieke meter boven de Europese drempel. Ook donderdag en vrijdag worden nog hoge ozonconcentraties verwacht.

Een psycholoog uit Damme zal zich in de correctionele rechtbank moeten verantwoorden omdat hij zijn beroepsgeheim schond. Hij zou in het dossier van de kasteelmoord verslagen hebben doorgespeeld aan de advocaat van opdrachtgever André Gyselbrecht. De psycholoog zelf stelt dat er geen sprake is van het schenden van zijn beroepsgeheim.

Woensdag 24 juni om 10.30 uur vindt de uitvaartdienst voor de Izegemse oud-burgemeester Gerda Mylle plaats. Daarvoor zal de rouwstoet voor het Izegemse stadhuis passeren en zullen de personeelsleden een erehaag vormen. Op de plechtigheid zelf mogen slechts 100 personen aanwezig zijn. Die ontvingen allemaal een persoonlijke uitnodiging. Het grote publiek kan tussen 10 en 10.30 uur nog een laatste groet brengen.

De Vlaamse regering draagt Frederik Delaplace uit Oostrozebeke voor als nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VRT. Later op de dag wordt Delaplace aangesteld door de Algemene Vergadering. Delaplace, de huidige ceo van Mediafin, volgt daarmee Leo Hellemans op, die eerder dit jaar werd aangesteld als gedelegeerd bestuurder ad interim.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

In de Molenstraat in Sijsele-Damme gebeurde vrijdagmorgen even voor 8 uur een ongeval. Een kleine personenwagen reed in op een snelheidsremmer, ramde daarbij twee houten paaltjes en kwam op zijn zij terecht.

Het al jaren leegstaande kasteel Ryckevelde, in het gelijknamige bosdomein tussen Sijsele en Sint-Kruis, opent vanaf half juli de deuren als horecagelegenheid met restaurant, feestzaal en zes vakantieflats. "We zijn al vier à vijf jaar bezig met dit project en kijken dus enorm uit naar de opening", zegt Vera Vandevelde, die samen met haar echtgenoot ook reeds de restaurants Tom Pouce en Brugge die Scone in Brugge exploiteert.