Maandag 27 januari, 2020

Nieuws uit Damme

Damse Belangen is met gemeenteraadsleden Kelly De Sutter en Caroline Debbaut, beiden ex CD&V, één jaar actief met een eigen fractie in de gemeenteraad. "Wij gaan voor echte inspraak van de burgers en geen schijninspraak zoals bij de huidige meerderheid", zegt voorzitster Kelly Desutter.

"CD&V moet als partij dichtbij de mensen staan en werk maken van een politiek die niet staart naar de eigen navel, maar luistert met het hart én naar de mensen." Dat heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens zaterdag gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak in 't Bau-Huis in Sint-Niklaas. Over de federale formatie hield Coens zich grotendeels op de vlakte.

Johan Mortier en zijn dochter Valerie, spelend lid van toneelclub Het Open Deurtje in Brugge, staan voor een raadsel. De oude werkbank van Johan, die conciërge en onderhoudsman is in het gebouw van de toneelvereniging, is spoorloos verdwenen. "We dachten eerst dat die per abuis naar het containerpark in Moerkerke gebracht werd maar ik heb aanwijzingen dat de werkbank daar nooit is toegekomen én dat die zou doorverkocht zijn", zegt Valerie Mortier.

Het gemeentelijke basisschooltje in Damme centrum, De Ooievaar, is gered. De ene extra kleuter die nodig was om ook volgend jaar nog onderwijs te mogen inrichten, werd gevonden. In kleuterschool De Lisblomme in Zwankendamme is er nog altijd geen zicht op twee extra kleuters en de sluiting is nabij...

Joachim Coens van Damme is voorzitter, Hilde Crevits van Torhout first lady en Benjamin Dalle, ook van Damme, hét opkomend talent. Met andere woorden: de West-Vlaamse machtsgreep op CD&V is totaal. Zeg dat echter niet te luid, want ze horen dat niet graag in de Wetstraat 89, het hoofdkwartier van de christendemocraten. Wij hebben een diepgaand gesprek over roots, politiek en media met de 37-jarige Benjamin Dalle, de benjamin van de Vlaamse regeringsploeg van Jan Jambon.

Uit onderzoek van De Krant van West-Vlaanderen blijkt dat de pakkans voor wie rijdt met een glaasje te veel op, heel klein is. Eén op de drie West-Vlamingen heeft nog nooit moeten blazen. Pal in het midden van het Weekend Zonder Alcohol ging onze reporter mee met de politie op een nachtelijke alcoholcontrole.

Dinsdagavond hebben de politiediensten opnieuw een bestuurlijke actie uitgevoerd rond de haven van Zeebrugge in het kader van de transmigratie. Daarbij werden controles uitgevoerd door de scheepvaartpolitie, de lokale politiezones van Brugge, Damme/Knokke-Heist en Blankenberge. Ze werden bijgestaan door het interventiekorps van de federale politie, een mobiel afhandelingsteam en de dienst Vreemdelingenzaken.

Twee weken voor de officiële telling op 1 februari moet het basisschooltje in Damme op zoek naar één nieuwe leerling en het kleuterschooltje in Zwankendamme naar twee extra kleuters. Als ze die niet vinden wordt de schoolpoort eind juni definitief gesloten. "In Damme hebben we wel goede hoop op de komst van enkele kleuters maar we zijn maar zeker bij een echte inschrijving", klinkt het.