Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Dadizele

Maandag vierde Elisabeth Vermont, die nog steeds thuis woont, haar 104e verjaardag. Elisabeth heeft inmiddels al 21 achterkleinkinderen en twee achterachterkleinkinderen. "Spijtig genoeg kunnen zij er vandaag door corona niet bij zijn."

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Wim Dejonckheere en Ann-Sophie Vandenbussche baten tien jaar Bistro du Chêne uit. Net in dat verjaardagsjaar kreeg de horecazaak tegenover het voormalige Dadipark een complete make-over. "We zagen het in juni niet zitten om terug met een mondmasker aan open te gaan en hebben daarom nu al onze grote plannen uitgevoerd."

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

De gemeente huurt in het begin van de Roeselaarsestraat een woning om er een voorschoolse kinderopvang in te voorzien. Er zal plaats zijn voor 18 kinderen tot drie jaar. Voor de inzet van het personeel keurde de gemeenteraad de overeenkomst met de vzw Motena Kids goed. De huurprijs van de woning bedraagt 750 euro.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Tijdens een infovergadering stelde de gemeente de herziening van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) voor. Daarin komen negen aangepaste elementen in voor. Onder andere de nieuwe locatie voor het voetbal en een atletiekpiste langs de Moorsledestraat in Dadizele kwam aan bod.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.