Dinsdag 7 juli, 2020

Nieuws uit Dadizele

Na achtendertig jaar in de vrije basisschool 't Brugske in Dadizele geniet juf Lieve Ghekiere sinds kort van haar welverdiende pensioen. In de voorlaatste week van het schooljaar verraste de school de kleuterjuf door haar met een treintje op te halen aan haar woning in Slypskapelle.

De Moorsleedse cultuurdienst heeft haar programma voor het cultuurseizoen 2020-2021 helemaal klaar. "Ondanks de moeilijke periode waarin we nu leven, is het de dienst gelukt om een heel mooi programma samen te stellen", aldus een tevreden cultuurschepen Nessim Ben Driss.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Hoewel het coronavirus een stokje voor de start van het toeristische seizoen stak en alle culturele activiteiten en evenementen werden afgelast, zaten de cultuurdienst en toeristische dienst niet stil. De gemeente stelde deze week haar coronaproof cultureel en toeristisch programma voor.

Het blijft voorlopig wachten op de herinrichting van het gevaarlijke kruispunt aan de Kezelberg met de Ieperstraat op de grens van Wevelgem met Dadizele. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Björn Rzoska (Groen) over een lijst met aan te pakken zwarte punten. "Voor de realisatie van het project zijn nog onteigeningen nodig", klinkt het.

Nu alle gemeentelijke sportaccommodatie stil ligt, trekken de medewerkers van de sportdienst de baan op om zwerfvuil te ruimen. Inmiddels werd er al een grote container met afval gevuld. "Het is echt veel leuker dan we hadden verwacht."

De Deizelse Veloclub besliste gisteren om af te zien van hun traditioneel tweedaags wielerevenement medio augustus. Die twee wielerwedstrijden vormen zoveel als de prelude naar de Pompeschittersfeestmarkt van halfoogst.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.