Champions League-droom Club spat uiteen op deklat

De gelijkmaker van Hans Vanaken gaf Club nog even een sprankeltje hoop.©ALBERTO LINGRIA REUTERS

Twee centimeter scheidde Club van een enorme stunt op het veld van Lazio Roma. De vroege tegengoal van Correa werd door Vormer weggewist. Een domme strafschopfout van Mata en een overbodige rode kaart nog voor de rust van Sobol brachten blauw-zwart in de problemen. Na de onverwachte gelijkmaker van Vanaken in het slotkwartier spatte de winning goal van De Ketelaere uiteen op de lat. Doodjammer, maar Club krijgt na nieuwjaar een herkansing in de Europa League.

Club Brugge stond op 90 minuten van een afspraak met de geschiedenisboeken. Sportief gezien zou het bereiken van de tweede ronde van de Champions League een ongeziene prestatie zijn. Maar ook financieel zou het Club Brugge steeds verder buiten het bereik van de andere Belgische ploegen plaatsen.

Met een zege zou Brugge in totaal zo’n 50 miljoen euro opstrijken in deze campagne. Dat is meer dan het volledige budget van Anderlecht, duizelingwekkende cijfers dus. Maar goed, financiën zijn voornamelijk voor bankiers, supporters willen vooral prestaties op het veld zien. Clement koos voor Ricca centraal achterin aangezien Deli nog onvoldoende fit was. Diatta nam de plaats in van Dennis.

Snelle gelijkmaker na tegengoal

Club Brugge begon niet al te aanvallend aan de wedstrijd. Op zich geen zo’n slecht plan. Lazio is een ploeg die graag countert en met een vroege tegengoal mochten de boeken helemaal dicht. Na welgeteld twaalf minuten was het van dat. Kossounou stapte verkeerd uit waardoor Luis Alberto alleen voor Mignolet verscheen.

De doelman kon zijn schot nog pareren maar Correa was als eerste bij de afvallende bal en trapte binnen. Brugge speelde in het oranje vanavond en het waren de jongens van Oranje die Brugge al snel terug in de wedstrijd brachten. Reina kon een knal van Lang onvoldoende stoppen en Vormer stelde orde op zaken.

Defensief geblunder

De bezoekers groeiden in de wedstrijd en kwamen zelfs bijna op voorsprong. Een snoeiharde trap van De Ketelaere zoefde maar centimeters naast, Reina stond aan de grond genageld. Halverwege de tweede helft kreeg Brugge voor de tweede keer een opdoffer te verwerken. Een zeldzame misser van Mata, nochtans bezig aan een vrij solide Champions League-campagne.

Zijn tackle op Immobile was iets te wild en vooral onnodig. Strafschop voor de thuisploeg, Immobile mist dergelijke cadeautjes niet. Meer nog: hij scoorde nu voor de negende opeenvolgende wedstrijd voor Lazio. Vorig seizoen 36 treffers in de Serie A. Een goalgetter pur sang, iets wat Club Brugge niet in zijn rangen heeft.

Ook de andere back ging de mist in. Sobol kreeg al na twee minuten een gele kaart, weliswaar licht. Een domme tackle na 35 minuten moest altijd zijn tweede geel opleveren maar de scheids had nog medelijden, die lichte eerste gele kaart indachtig. Drie minuten later ging hij echter weer in de fout en nog voor de rust stond Club met zijn tienen een goal in het krijt. Spijtig want Club speelde een degelijk eerste helft.

Net geen mirakel

In de tweede helft onderging Club Brugge de wet van de sterkste. De thuisploeg kwam er op de gepaste momenten uit. Correa was dicht bij zijn tweede en ook Marusic had een mooie gelegenheid om de score uit te diepen. Zelfs Immobile liet een zeldzame misser optekenen. Club kon daar weinig tegenover zetten, De Ketelaere stond vooraan op een eiland en werd nog nauwelijks in het spel betrokken.

Lazio dacht zijn schaapjes op het droge te hebben en een kwartier voor tijd volgde zelfs een driedubbele wissel. Nog geen minuut later kopte Vanaken uit het niets op voorzet van Vormer de gelijkmaker binnen. Met de moed der wanhoop probeerde Club nog de volle buit te pakken.

In blessuretijd knalde De Ketelaere de goal van de overwinning op de onderkant van de lat. Zo dicht bij een onwaarschijnlijke comeback maar het mocht niet baten. Lazio al bibberend verder in de Champions League. (JT)

Opstelling Lazio : Reina, Acerbi, Hoedt (46’ Radu), Luiz Felipe, Marusic, Luis Alberto (75’ Akpa Akpro), Lucas Leiva (75’ Escalante), Milinkovic-Savic, Lazzari, Immobile (75’ Caicedo), Correa (86’ Perreira).

Opstelling Club Brugge : Mignolet, Sobol, Ricca, Kossounou, Mata (84’ Van der Brempt), Balanta (77’ Rits), Vormer, Vanaken, Lang (42’ Deli), De Ketelaere, Diatta (84’ Okereke).

Gele kaarten : 2’ Sobol, 36’ Hoedt, 90’ Marusic.

Rode kaarten : 39’ Sobol (2x geel).

Doelpunten : 12’ 1-0 Correa, 15’ 1-1 Vormer, 27’ 2-1 Immobile (pen), 77’ 2-2 Vanaken.