Vrijdag 3 april, 2020

Nieuws uit Brugge

De gerenommeerde Brugse cocktailbar Groot Vlaenderen levert enkele klassieke populaire cocktails sinds kort aan huis of via take-away aan. Op die manier willen de uitbaters in coronatijden toch een service blijven bieden aan hun klanten.

In haar ogen wordt 'Het sluipend gif van Congo' dan misschien wel geen bestseller, toch is de vraag naar het boek, dat ze lanceerde naar aanleiding van de verjaardag van haar ma, de laatste dagen heel erg groot. 24 jaar na datum schreef Griet Callebert, die als juffrouw Griet, nog steeds verbonden is aan GBS De Linde in Zarren, haar verhaal over haar verblijf in Congo ten tijde van de burgeroorlog, van zich af.

Geert Hoste Quarantaine. Het zou zomaar de titel van een nieuwe eindejaarsconference kunnen zijn. Het is daarentegen de realiteit waar ook de godfather van de Vlaamse stand-upcomedy zich in bevindt. "Ik heb besloten om helemaal niet buiten te komen en ik volg de instructies van de overheid voor honderd procent. Ik ga zelfs niet winkelen", aldus de geboren Bruggeling.

Als sidekick in een grappig actualiteitsprogramma weet Sarah Vandeursen als geen ander hoe al dan niet te lachen met coronanieuws. Een gemakkelijke oefening is dat niet altijd. "We beginnen het zelf onder collega's wat zwaar te krijgen. Hoe lang kunnen wij en de kijkers er nog mee lachen? Dat houdt ons bezig", zegt de geboren Brugse.

"We zijn niet meer zo hard voor elkaar", merk ik. David Galle, die straks twintig jaar op de planken staat, ziet ook positieve zaken in deze coronacrisis. De Bruggeling heeft momenteel zijn handen vol en verveelt zich naar eigen zeggen allerminst. Zo is hij volop bezig aan een nieuwe zaalshow, naar aanleiding van zijn veertigste verjaardag. Daarin staat zelfreflectie centraal. "Veel mensen kunnen dat nu gebruiken in deze periode."

Louise Daenekindt vertrok begin 2017 met een sportbeurs naar de Verenigde Staten om wedstrijden te roeien voor de universiteit van West Virginia in combinatie met het volgen van een universitaire opleiding. Door het coronavirus keerde ze naar huis terug om haar semester verder online af te maken.

Het debat over welke technieken geoorloofd zijn om de maatregelen in de strijd tegen coronabesmetting te doen handhaven, komt op gang. Brugs schepen en CD&V-Kamerlid Franky Demon spreekt zich alvast uit tegen kliklijnen. "Kliklijnen doen het wantrouwen tussen mensen toenemen en dat is het laatste wat we nu nodig hebben", stelt Demon.

Als het van de Pro League afhangt, zal er na 29 speeldagen een streep getrokken worden onder de Jupiler Pro League. Tot die conclusie kwam de raad van bestuur donderdag. Als de aanbeveling door de algemene vergadering bevestigd wordt, mag Club Brugge zich kampioen noemen en bestaat 1A volgend seizoen uit 18 ploegen - inclusief OH Leuven en Beerschot.

Sommigen zouden het 'levensgevaarlijk' noemen, zelf verkiest hij de term 'bere'. De 31-jarige 'Flor' Expeels trok richting Parijs en vond er in de catacomben een unieke setting voor een stunt. Dertig meter onder de grond, omgeven door beenderen, gaf hij er een heuse vuurshow. Onze Man vergezelde deze waaghals tijdens zijn knotsgekke avontuur.