Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Brugge

Het bekende Brugse vegan restaurant Hashtag Food haalde de voorbije weken en maanden behoorlijk veel geld op met hun 'wall of fame' actie om het pand waarin ze gehuisvest zijn zelf aan te kopen nu het te koop staat. "Maar jammer genoeg niet voldoende, we stranden op nauwelijks vier procent van de vraagprijs", zegt uitbater Dave Ruysschaert. "Gelukkig zijn we toch tot 2025 'beschermd' in het horecapand op het gelijkvloers."

In de Brugse woonwijk in aanbouw, Blauwe Torenpoort, hebben de eerste gezinnen hun nieuwe, duurzame woning betrokken. Voor hen, maar ook voor IVBO is dit een primeur, want voor het eerst sluit IVBO ook particuliere woningen aan op haar warmtenet om die fossielvrij van warmte te voorzien.

Kan kunst de wereld redden? Rond deze vraag zouden kinderen tijdens het Krikrakfestival op zaterdag 7 en zondag 8 november spelen, dromen en experimenteren. Door de verstrengde coronamaatregelen gaat het familiefestival niet door. De cultuurhuizen zorgen wel voor een gratis alternatief programma voor de kinderen met leuke en interactieve doe-, kijk- en luisteropdrachten om thuis aan de slag te gaan. In de herfstvakantie maken we de opdrachten bekend via de website www.krikrak.be en op social media.

Nog vier jaar Donald Trump of toch ouwe getrouwe Joe Biden als nieuwe president? Op dinsdag 3 november trekken de Amerikanen naar de stembus voor de 59ste presidentsverkiezingen in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Een diep verdeeld land, enorm getroffen door corona en onder zware druk. Wij spraken met twee West-Vlamingen die wonen en werken in de States. Over wie en over waarom.

Voormalig priester Pieter Delanoy, bekend in Vlaanderen sinds hij De Mol was in de populaire tv-serie, laat samen met zijn leerlingen van het Brugse Sint-Lodewijkscollege gepersonaliseerde mondmaskers vervaardigen. Ze zijn ietwat aan de dure kant, maar de opbrengst gaat naar een goed doel: de aankoop van leerlingenmateriaal voor tijdens de speeltijd...

Dat onze maatschappij al sinds de eeuwwisseling een enorme digitale en technologische transitie ervaart, hoeft niemand te verbazen. Expert customer service Steven Van Belleghem goot al zijn kennis in een roman, die de naam 'Eternal' kreeg.

De Brugse schepen voor Personeel en Welzijn Martine Matthys heeft corona. Dat laat zij weten op haar facebook-pagina. Burgemeester Dirk De fauw ziet geen reden voor het schepencollege om in quarantaine te gaan: "Het laatste nauw contact met Martine dateert van twee weken geleden."

Zou er in Brugge iets in het water zitten? Waarschijnlijk niet, maar opvallend is wel dat enkele van Belgiës beste roeiers er wonen. Niels Van Zandweghe is momenteel de bekendste naam. Begin oktober behaalde de 24-jarige roeier nog een bronzen medaille op het EK in de lichte dubbeltwee, samen met Gentenaar Tim Brys.

Neen, hij is Andrea Pirlo niet, maar toch: dat de prestaties van Mats Rits veel minder aandacht krijgen dan die van veel van zijn ploegmaats, blijkt almaar meer onterecht. Net als vorige week tegen Zenit Sint-Petersburg, was Rits namelijk ook tegen Lazio Roma een sleutelspeler in het spel van Club Brugge. Een buiging voor de ontwikkeling van het kindsterretje van weleer.

Een 'knip' dient om sluipverkeer uit Brugse woonbuurten te bannen, maar de maatregel roept tegenkanting en haat op in de aanpalende straten. Voor- en tegenstanders zijn verwikkeld in vijandige discussies. Na de Sparrenstraat wordt de knip in de Doornstraat gecontesteerd. De plannen voor de Vijversdreef zijn dan weer opgeborgen.