Donderdag 6 augustus, 2020

Nieuws uit Brugge

Elke week duikt het KW/Brugsch Handelsblad in het hart van de wijken en gaat het een gesprek aan met een figuur die zijn buurt uitademt. Deze week is dat Koen Dekorte, coördinator van vzw Yot, die de Magdalenakerk en haar pastorie beter wil ontsluiten.

Elk weekend van augustus kan je terecht in de romantische cottagetuin van Jenny Daneels en Noël Verhaege in Eernegem voor een groepstentoonstelling van drie regionale kunstenaars. De tentoonstelling kadert in het cultureel programma het 'Kunstparcours 2020' dat het gemeentebestuur organiseert.

Met de voorspelde hittegolf stijgt ook terug de kans op bloei van blauwalgen in onze waterlopen. De combinatie van opgeloste stikstof en fosfor in het water met hogere watertemperaturen triggert de groei van deze blauwalgen. Blauwalgen kunnen ook voor mensen schadelijk zijn door giftige stoffen die ze aanmaken. We doen er alles aan om de bloei van blauwalgen te voorkomen en slagen daar tot nu toe ook in, zegt schepen voor leefmilieu Franky Demon.

Al voor de derde keer dit jaar werd in de Brugse binnenstad een Mariabeeld ingezegend. Dit keer kreeg het een plaats in de gevel van de vroegere Kantschool in de Timmermansstraat. De vereniging Brugge Mariastad ontfermt zich hierover.

Afgelopen zondagvoormiddag werd Jeroen Verduyn dood in zijn woning in de Nieuwe Gentweg aangetroffen. Verduyn, vooral bekend als voormalig uitbater van De Kelk, bezweek aan een hartaderbreuk. Hij werd amper 52 jaar. De verslagenheid in het Brugse uitgaansleven dat Verduyn als zijn broekzak kende, is groot. Velen zullen zich hem herinneren als een goedlachs en bijzonder sociaal persoon met een vlotte babbel.

Na een gemiste start afgelopen weekend door het te elfder ure afgelasten van geplande concerten op bevel van de stad Brugge lijkt de eventsite van de Brugse creatieve vrijhaven klaar voor twee absolute topweekends.

Omdat het nog niet zeker is of en wanneer er in België opnieuw supporters worden toegelaten in de voetbalstadions, biedt landskampioen Club Brugge zijn abonnementhouders tot het einde van het seizoen gratis live voetbal aan via de app van rechtenhouder Eleven Sports, zo maakte de club woensdag bekend.

2020 had een feestjaar moeten worden voor de Brugse Sint-Janshuismolen die precies 250 jaar oud is. De molen werd in 1770 opgericht door 26 Brugse bakkers. Vandaag staat hij nog steeds op zijn oorspronkelijke plaats en maalt hij nog steeds graan.

Percy Tau voetbalt dit seizoen voor RSC Anderlecht. De Brusselse club heeft de transfer van de Zuid-Afrikaanse aanvaller woensdag officieel bekendgemaakt. De 26-jarige Tau was vorig seizoen aan de slag bij Club Brugge.

Komende zaterdag begint de Jupiler Pro League anno 2020-2021. Na een tussenseizoen vol extrasportieve beslommeringen kan het sportieve opnieuw gaan primeren. Landskampioen Club Brugge opent de competitie met een thuiswedstrijd tegen Sporting Charleroi. Blauw-zwart is ondanks de off-day afgelopen zaterdag tijdens de bekerfinale nog steeds de topfavoriet om zichzelf op te volgen als kampioen.

Lien Henneco is verantwoordelijk voor pers en promotie bij Cactus Muziekcentrum in Brugge, dat onder meer het Cactusfestival organiseert. Dat nu ook het 'coronaproof' zomerprogramma uitZOMERlijk geannuleerd werd door de stad, is voor haar moeilijk te begrijpen. Dus kroop ze in de pen. In eigen naam, niet in naam van Cactus.

De politie is op zoek naar twee jongemannen die zaterdagnacht twee mensen overvielen langs de Gentpoortvest in Brugge. Ze bedreigden hen met een vlindermes en dwongen hen om hun geld af te geven. "Ik had amper vijf euro op zak. Pas toen ik m'n lege portefeuille toonde lieten ze me met rust", aldus een slachtoffer.

Colruyt breidt een test met leveringen aan huis via zijn online boodschappendienst Collect&Go uit naar Brugge en Gent. Dat meldt de supermarktgroep in een persbericht. Tot nu toe liep de test enkel in Halle.

Vanaf maandag 10 augustus 2020 zal De Vlaamse Waterweg nv de IJsputbrug over het kanaal Gent-Oostende renoveren in samenwerking met het agentschap Onroerend Erfgoed en de stad Brugge. Voetgangers kunnen tijdens de werken gebruikmaken van een tijdelijke brug net naast de IJsputbrug. Als alles goed gaat, kan de brug in de loop van november dit jaar weer open.