Zondag 12 juli, 2020

Nieuws uit Brugge

KV Kortrijk heeft zaterdag ook zijn derde oefenduel ter voorbereiding op het nieuwe seizoen niet kunnen winnen. De Kerels verloren in een leeg Guldensporenstadion met 0-1 van Cercle Brugge, dat zijn eerste wedstrijd speelde onder nieuwe coach Paul Clement. Aanvaller Guy Mbenza zorgde na een halfuur voor het enige doelpunt van de partij.

In het belevingsmuseum Historium in Brugge, waar de figuur van schilder Jan van Eyck centraal staat, verzamelden vandaag maar liefst 52 personen met de naam van Eyck. Een actie in het kader van het Jan van Eyckjaar 2020. Ook een delegatie West-Vlaamse van Eycks, uit Ichtegem, tekende present.

Een nieuwe zomerprogrammatie bij BNL en een gepaste zet van de zender kon niet uitblijven. We recent de nieuwe Vlaamse radiozender had opstaan, kon genieten van een uitzonderlijk mooi programma met de charmante Frank Galan, die door BNL gepiloteerd werd als ceremoniemeester voor de zomerse zondagavonden.

Het pand waar de voormalige café van Snuffel Hostel en later Comma Slesh/Bar gevestigd was, heeft een nieuwe eigenaar. Die heeft een abrupt einde gemaakt aan de samenwerking met de uitbaters van de Brugse socio-culturele vrijplaats Zundag.

In normale omstandigheden zouden de deuren van het 39ste Cactusfestival op vrijdag 10 juli openen, maar COVID-19 besliste daar anders over. Een Brugs leeg Minnewaterpark dit weekend dus, maar uitstel betekent geen afstel. Uitgerekend vandaag maakt de organisatie de data voor Cactusfestival 2021 bekend. "Zet vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 juli 2021 alvast in je agenda", zegt woordvoerder Lien Henneco.

Geen duizenden Cactusfestival-gangers dit weekend in het Brugse Minnewaterpark. Het betekent meteen ook geen honderden kleurrijke iglotentjes op het terrein van KSA Sint-Trudo en KSA Assebroek Meisjes. Een financiële aderlating voor de jeugdbewegingen die al jaren de camping van het festival organiseren. "We zien duizenden euro's door onze neus geboord", zegt bondsleider Emile Janssens (21).

Op vrijdag 10 juli is het platform van de Pre-Triënnale op het gemeenteplein van Sint-Michiels officieel geopend. Deze tijdelijke tentoonstellingsplek biedt een vrij podium voor negen Brugse kunstenaars en ontwerpers.

Op de Triënnale Brugge 2021 rond het thema TraumA, die opnieuw een kunstparcours door Die Scone zal bieden, is het nog een jaartje wachten, maar deze zomer is er alvast Pre-Triënnale Brugge 2020. Onder de noemer PLATFORM zullen er negen exposities te zien zijn in een paviljoen dat opgesteld staat aan de Rijselstraat 98 in Sint-Michiels. De 24-jarige ingeweken Bruggeling Roel Vandermeeren bijt vanaf dit weekend de spits af.

De overheid verplicht vanaf zaterdag mondmaskers in bioscopen. Of dat betekent dat er geen popcorn of ander snoepgoed meer gegeten mag worden tijdens de film, is voor Kinepolis nog onduidelijk. De bioscoopuitbater pleit ervoor om bezoekers toe te laten in de zaal het masker af te zetten.

We dachten dat we alles hadden gehad. Na vier voetballoze maanden waarin binnen de Pro League schaamteloos en schaamtelijk werd geruzied over de afwikkeling van het 'coronaseizoen' 2019-2020 en de organisatie van 2020-2021 leek men eindelijk geland, Eleven Sports had al zijn hele zendschema klaar.

De roltrappen aan de Van Ackerpromenade, die toegang geven tot het stationsplein, zijn al maandenlang defect. En het ziet er niet naar uit dat er snel een oplossing komt. Blijkbaar waren ze voorzien voor gebruik binnen, maar werd er geen luifel geplaatst waardoor er water in de trappen sijpelt en voor defecten zorgt.

Vormen de tijdelijke zomerbars, ook wel pop-ups genoemd, een vorm van oneerlijke concurrentie voor de reguliere horeca die het hele jaar door geopend is? Het is een vraag die sterk leeft onder horeca-uitbaters en organisatoren van evenementen in het Brugse. Sandra Timmerman, zaakvoerster van Pasta Gusto en voorzitter van Horeca Brugge en Ommeland vzw, vindt alvast van wel. "We zijn teleurgesteld dat er toch zoveel vergunningen werden toegekend."