Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Bredene

Op het officieus WK IQFoil eindigde Thomas Broucke uit Bredene als een jonge olympische belofte op de 50ste plaats. Een toch wel mooi resultaat voor zijn campagne richting kwalificatie voor de Spelen in Parijs in 2024.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Een 43-jarige man uit Bredene heeft opschorting van straf gekregen voor ontvoering van de verkrachter van zijn schoonzus. Het slachtoffer werd urenlang opgesloten in een garage. De dader, die twee jaar cel riskeerde, kreeg wel een reeks probatievoorwaarden opgelegd.

Ja, ook toneelkring De Coulisse heeft in augustus de handdoek moeten werpen voor de rest van het toneeljaar. Dus neen, de nieuwste productie Comme chez Swa is niet voor meteen. Maar ja, ze hebben bij Bredenes olijkste toneelkring nog wel iets leuks in petto voor de fans. "Een leuk YouTube-filmpje", aldus voorzitter Evelyne Vanwelssenaers.

Wielertoeristenclub W.D. Breduinia heeft zondag, na de allerlaatste rit van een om allerlei vooral foute redenen onvergetelijk seizoen, zijn kampioenen gevierd. "2020 werd het jaar waarin Breduinia koninklijk werd, maar tegelijk een bijzonder fietsarm jaar", zei bestuurslid Luk Van Canneyt.

De SP.A is een partij in volle metamorfose. Een hippe voorzitter op witte sneakers die over de tongen gaat. Een nieuwe partijnaam zónder het woord 'socialisme'. Federale regeringsdeelname, ondanks fors verlies. De comeback van 'De Professor', Frank Vandenbroucke. Maar is dat genoeg om uit het diepe dal te kruipen? Wij stellen de vraag aan de burgemeesters van de laatste rode bastions van onze provincie: Steve Vandenberghe (Bredene) en Patrick Lansens (Koekelare).

Door de enorme stijging van het aantal besmettingen de afgelopen week wordt de bezoekregeling in woonzorgcentrum Jacky Maes in Bredene opnieuw verstrengd. "Net zoals dat in het voorjaar goed gelukt is, willen we ook nu het virus buiten de muren van ons woonzorgcentrum houden", vertelt schepen Eddy Gryson.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."