Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Bredene

Het zomerseizoen komt stilaan op gang aan de Kust: de bezoekersaantallen vertonen geleidelijk aan een positieve tendens. Zo'n 16 procent van de Belgen heeft de intentie om de komende 7 dagen de Kust te bezoeken.

Op woensdag 1 juli is Laurent Vandewalle overleden in Kortrijk. Hij was sinds april de oudste West-Vlaamse man. De gewezen Wevelgemse apotheker heeft zijn 104de verjaardag net niet gehaald.

Het provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten zorgen deze zomer voor uitgebreide informatie om een vakantie aan de kust te plannen. 'Welkom', 'veilig' en 'comfortabel' zijn de kernwoorden. Handig is de kustbrede informatie die de actuele situatie in de badplaatsen toont.

Het Bredens gemeentebestuur werd dinsdag, één dag voor de start van de zomervakantie, door De Lijn op de hoogte gebracht dat de drie Bredense Lijnwinkels op het traject van de tramlijn niet meer zullen openen. De gemeente is niet opgezet met deze maatregel. De Lijn antwoordt dan weer dat de Lijnwinkels in Bredene niet rendabel genoeg zijn.

Tijdens de coronacrisis werd meer gepiekerd, hadden mensen meer stress en verveelden zich meer. Maar niet aan de kust, en dat is mogelijk te danken aan de nabijheid en vlotte toegang tot de zee. Dat blijkt uit een bevraging van het VLIZ, de Universiteit Gent en de KU Leuven.

De NMBS zal op haar website een link plaatsen naar de druktebarometer van Westtoer om een massa aan zee te vermijden tijdens de zomermaanden. Dat bevestigt gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. De gemeente Knokke-Heist en de gouverneur zijn ongerust omdat de NMBS nog geen duidelijk protocol zou hebben voor hoe het treinverkeer deze zomer richting kust zal worden georganiseerd. De gouverneur roept de NMBS daarom op om snel met een duidelijk plan te komen.

Toch is het zeker nog lang niet business as usual voor onze logies. Tussen half maart en half mei waren er tot 90% minder boekingen dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het is pas vanaf half juni dat de boekingscijfers het niveau van 2019 opnieuw beginnen te overschrijden.