Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Bovekerke

Jan Bilcke (28) staat sinds afgelopen weekend in het oog van de storm. De postbode uit Koekelare werd op staande voet ontslagen omdat hij 'ludieke' filmpjes maakte met klanten van Bpost. Nu is er ook een klacht tegen hem ingediend en wordt hij zelf overspoeld met berichtjes. "Ik heb nooit iemand belachelijk willen maken", zo geeft de jongeman eerlijk toe.

Het openbaar ministerie heeft in beroep vijf jaar effectieve celstraf gevraagd voor de man die in dronken toestand het ongeval veroorzaakte waarbij Charlotte Gysel (18) om het leven kwam. "Wat ik deed is onvergeeflijk. Ik wou dat ik de plaats van Charlotte kon innemen", sprak hij tegen de ouders.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

De man die Charlotte Gysel (18) in september vorig jaar met zijn pick-up doodreed, zal zich nog eens voor de rechtbank moeten verantwoorden. De man kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan twee met uitstel, en een rijverbod van zeven jaar. Maar dat vinden het parket en de nabestaanden van Charlotte te weinig.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

Westtoer noteerde in april topcijfers voor het recreatief fietsen in West-Vlaanderen. Met een totaal van ruim 900.000 fietsers op het fietsnetwerk doet april het ruim 70 procent beter dan april vorig jaar. Op topdagen werden vorige maand meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag genoteerd. De cijfers zijn gebaseerd op de vaste fietstelinstallaties langs de fietsnetwerken in de provincie.

Boerenbond en Landelijke Gilden hebben besloten de Dag van de Landbouw, die traditioneel op de derde zondag in september valt, dit jaar te annuleren omwille van de coronamaatregelen. De organisaties werken aan een alternatief, zo laten ze dinsdag weten in een persbericht.

De winkels mogen pas op 11 mei weer open, behalve dan de stoffenwinkels. Bij het Houthulstse Framalo was het maandagmorgen al een drukte van jewelste. Uitbaatster Veerle Maes vreest zelfs dat er na verloop van tijd zelfs een tekort aan stoffen en elastieken kan ontstaan. "Mensen zullen inventief moeten zijn met de elastieken van hun bestaande kleren", zegt Veerle.