Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Boezinge

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Wielertoeristenclub heren Sint-Michielstrappers bestaat 43 jaar maar heeft het moeilijk. Het ledenaantal is het voorbije jaar geslonken. De A-liefhebbers die graag een tandje sneller rijden, maakten de overstap naar de Elverdingse club, Ghislaine 'Laintje' besloot om gezondheidsredenen de deuren van het clublokaal te sluiten en de concurrentie van clubs in de omgeving is groot.

Davy K. (31) uit Vleteren zal zich dan toch voor het hof van assisen moeten verantwoorden voor de dodelijke crash in het najaar van 2018 waarbij Sharon Gruwez (22) uit Boezinge om het leven kwam. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling verwees hem door voor moord. Het is de eerste keer in ons land dat een verkeerszaak voor het hof van assisen belandt. Vader James Gruwez ziet de doorverwijzing als positieve eerste stap.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Wijnbouwer Filip Decroix is op zoek naar een overnemer voor het wijngoed Zilver Cruys. Hij startte 12 jaar geleden aan Steenstraete in Boezinge met het aanplanten van de wijnstokken op een stuk grond gelegen langs het Ieperleekanaal.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Boezingenaar Stefan Devlieger is al dertig jaar directeur van Home Vrijzicht in de Ieperse deelgemeente Elverdinge. Het woon-zorgcentrum en de assistentiewoningen huisvesten zo'n 150 bewoners. Dit voorjaar was de heftigste periode uit de carrière van Devlieger. "Ik heb al wat meegemaakt, denk maar aan de zware brand van 24 jaar geleden, waarbij twee bewoners het leven lieten en alle bewoners tijdelijk moesten verhuizen."

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Nog op zoek naar een outsider voor het BK van dinsdag in Anzegem? Christophe Noppe is misschien wel een gokje waard. De 25-jarige naar Sint-Eloois-Winkel uitgeweken Boezingenaar van Arkéa-Samsic is goed op dreef en vindt in Anzegem een parcours dat hij graag heeft. "Tiegemberg is een helling die me wel moet liggen."

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

De Renties Ypres Rally is een van de grootste sportevenementen van het jaar in de Westhoek. Zeker in 2020 nu Ieper ook de slotmanche is van het WRC kampioenschap. Nadat eerder de rally verhuisde van eind juni naar begin oktober wordt de rally nu gereden van 18 november tot 22 november. De shakedowns zijn andermaal in Boezinge en Nieuwkerke. Een shakedown met tijdsregistratie voor de WRC wagens is voorzien op vrijdagvoormiddag 20 november in Langemark.