Zondag 26 januari, 2020

Nieuws uit Bissegem

Dinsdagmiddag stelden het stadsbestuur en de adviesgroep de toekomstplannen voor de Driekerkenstraat in Bissegem voor. Die weg verbindt het centrum van Bissegem met de brug over de Leie. In 2023 moet daar een fietsstraat komen waar autoverkeer over de brug enkel toegelaten is in de richting van Marke. In de Driekerkenstraat zelf kan je wel nog in twee richtingen rijden.

Pesten, het stopt lang niet aan de schoolpoort. Via sociale media gaan de pesterijen door, tot lang na de schooluren en ver buiten de schoolmuren. Onze reporter Kurt Vandemaele sprak met leerkrachten, leerlingenbegeleiders, directeurs en politie over cyberpesten en het doorsturen van naaktfoto's in Kortrijkse scholen. En dat onderzoek zette hem aan het denken.

'Help! Klasgenoten van mijn dochter hebben een foto op het internet verspreid waarop ze in haar blootje staat.' Berichten die we wel vaker kregen opgestuurd. En dikwijls zit daar dan een relaas aan vast van pesterijen, afpersing en mentale terreur. "Geweld dat ons in vele vormen omringt", zo noemde de koning het nog in zijn kerstboodschap. Gevallen van cyberpesten en sexting worden ook vaak bij de Kortrijkse politie gemeld. "Maar daar leggen we geen verklaringen over af", aldus Thomas Detavernier. Te delicaat omdat er minderjarigen bij betrokken zijn. Een speciale cel bij de sociale dienst van de politie gaat daar heel omzichtig mee om. Maar we gingen even polsen bij enkele Kortrijkse scholen of sexting en cyberpesten inderdaad zo'n groot probleem is.

De luchthaven Kortrijk-Wevelgem heeft er een minder jaar op zitten. Een transitiejaar zoals ze het zelf noemen. In 2019 daalde het verkeer met zo'n tien procent ten opzichte van 2018. Maar met 6.000 vierkante meter aan nieuwe onderhouds- en stelplaatsen voor vliegtuigen valt er ook goed nieuws te rapen op de internationale luchthaven.

De West-Vlaming werkt, zoveel is zeker. Vorig jaar bedroeg het aandeel niet-werkende werkzoekenden in onze provincie slechts 4,6 procent. Dat is niet alleen 1,5 procentpunt lager dan vorig jaar, op Vlaams niveau is dat het laagste cijfer van alle provincies. Lo-Reninge scoort met 1,8 procent werkloosheid zelfs het best van alle Vlaamse gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB.

Bieke Terryn (59) maakt van haar hobby's haar beroep. Ze heeft een passie voor koken en voor juwelen smeden. Die twee combineert ze samen in haar woning, waar ze graag gasten ontvangt. En ook dat kan je leren bij Bieke. Ze stelt haar ruimte dan ook graag ter beschikking voor gastvrouwen en -heren die wat hulp kunnen gebruiken.