Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Bissegem

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

Het verkeer op de R8 draaide dinsdagmiddag volledig in de soep, nadat een vrachtwagen zijn lading verloor ter hoogte van de wisselaar in Bissegem. Het duurde meer dan een uur alvorens het kruispunt opnieuw werd vrijgegeven. Door het voorval ontstond meteen een verkeersinfarct.

Het aantal rusthuisbewoners en personeelsleden in West-Vlaamse woonzorgcentra dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen. Uit de nieuwe weekendcijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat 642 bewoners positief testten of dat er een vermoeden van covid is. Maar wat het meest zorgen baart: het aantal overlijdens in de woonzorgcentra kent de afgelopen dagen een enorme stijging.

Ook in het hoger onderwijs moeten dringend strengere maatregelen komen, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Hij pleit ervoor om ook in West-Vlaanderen code rood te hanteren. "De studenten zijn de leeftijdsgroep met het hoogste aantal besmettingen. We moeten er alles aan doen op onze ziekenhuizen en economie te redden."

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Eergisteren (woensdag) kondigde Zorg Kortrijk al een gedeeltelijk bezoekverbod aan tot vandaag (vrijdag). Dat wordt nu dus uitgebreid naar alle openbare WZC's. Er werden al vijftien besmettingen vast gesteld in Biezenheem, De Zon en De Weister, maar de resultaten van Sint-Jozef en Ter Melle laten onverwacht lang op zich wachten. David Wemel van oppositiepartij Groen, uit meteen zijn bezorgdheid over de nieuwe maatregel.

Zopas raakte bekend dat er in wzc Ter Melle in Heule enkele coronabesmettingen zijn vastgesteld. Daardoor werd beslist dat er vanaf vrijdag 16 oktober tot en met maandag 19 oktober geen bezoekers meer worden toegelaten.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

In de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk (OCMW) worden momenteel alle personeelsleden getest gezien het hoge aantal besmettingen binnen de stadsgrenzen. "De testcampagne loopt nog, maar op basis van de reeds binnengekomen testresultaten stellen we helaas vast dat zo'n vijftien personeelsleden positief testten. Daarom wordt het bezoek voorlopig opgeschort tot en met vrijdag in Biezenheem (Bissegem), De Zon (Bellegem) en De Weister (Aalbeke)", klinkt het bij het OCMW Kortrijk.

Nu de provinciale dienst cultuur Buren bij Kunstenaars niet meer organiseert nam de stad Kortrijk samen met Zuidwest het heft in handen om in het weekend van 17 en 18 oktober toch uit te pakken met Buren Bij Kunstenaars in de regio Zuid-West-Vlaanderen.

Pierre Van Iseghem en Lisette Tangou mochten zondag een cheque van 1.442,50 euro in ontvangst nemen uit handen van hun buren Kris Catteeuw en Michael Parmentier. De buren organiseerden een inzamelactie na de uitslaande brand bij Pierre en Lisette en hun twee kinderen in augustus.

Verschillende jongeren boden hun diensten als scheidsrechter aan bij voetbalclub KRC Bissegem. Trainersverantwoordelijke voor de onderbouw Piet Naessens is heel trots met zo'n engagement van de jeugd.