Donderdag 16 juli, 2020

Nieuws uit Bissegem

Albert Barbier (81) en Simonne Feys (80) vierden zondag hun diamanten huwelijksjubileum. Ze werden afgehaald door een limousine die stopte bij hun drie kinderen en trokken zo naar restaurant Quatre-Quarts waar de familiebubbel feest vierde.

Na jaren van aandringen door buurtbewoners, wandelaars en fietsers, werden er eindelijk vier groene zwerfvuilbakjes geïnstalleerd op het jaagpad langs de Leie. Drie daarvan langs de route Bissegem - Kortrijk. "We plaatsen ook één vuilbakje niet ver van het Albertpark op het jaagpad in de richting van Harelbeke", aldus schepen van Nette Stad Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester).

Een vos die al geruime tijd in Heule en Bissegem rondzwerft, is gespot. Het dier maakte al heel wat slachtoffers bij een bewoner uit Heule.

De sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk stelt vandaag (vrijdag) haar jaarverslag van 2019 voor. Daaruit blijkt dat 180 gezinnen een nieuwe woning toegewezen kregen, meer dan 30 anderen kochten een huis via de maatschappij en er zijn 36 sociale woningen bijgekomen. Tegelijk staan er nog 281 leeg met het oog op renovatie. Helaas maakt dat de wachtlijsten voor sociale woningen niet korter.

Op Bissegemplaats werd woensdag een nieuw zomerspeelpleintje geopend. Alle basisfacetten om echt te spelen zijn erin verwerkt. Uniek aan het speelplein is dat het gemaakt werd van boomstammen gerecupereerd uit bomen die geveld werden in Marke.

Leonis Barbam, het enige Belgische merk voor baardenverzorging ter wereld, krijgt er met Jurgen Holvoet (35) en Melissa De Lombaerde (30) twee nieuwe kapiteins aan het roer. "Natuurlijk willen we de wereld veroveren en daarvoor gaan we onze West-Vlaamse charme als troefkaart gaan gebruiken", klinkt het bij de gedreven ondernemers.

Het ziet ernaar uit dat de inwoners van de Kortrijkse deelgemeenten vanaf volgend jaar wat langer van huis zullen zijn als ze een pintje gaan pakken in het centrum van de stad. Een eerste, voorlopige versie van het Openbaar Vervoerplan 2021 voorziet in het weekend immers bussen tot iets na 23 uur. De Kortrijkse gemeenteraadsleden reageren overwegend positief op het plan, al moet er op andere lijnen wel ingeboet worden.

De plannen voor de verbouwing van het klooster in Bissegem krijgen vorm. De scholen krijgen er polyvalente ruimtes voor opvang, secretariaat en directieruimte. Ook schoolbestuur Scola krijgt er haar stek.

Tegen eind 2023 zal een studie- en besluitvormingstraject klaar voor de verbinding van de haven van Zeebrugge met het Seine-Scheldeproject. Al benodigde financiële en technische uitvoeringsplannen moeten tegen dan ook voorzien zijn. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Vlaams Parlementslid Martine Fournier (CD&V).

Jeugdhuizen draaien dan wel hoofdzakelijk op vrijwilligers, ook bij hen heeft de crisis er zwaar ingehakt. Van de acht jeugdhuizen in Groot-Kortrijk zijn er op dit moment, ondanks het positieve advies van de Nationale Veiligheidsraad, nog maar twee open. De extra kosten, nodig om aan alle maatregelen te voldoen, wegen zwaar door. Maar Kortrijk gaat bijspringen. "Er komt een extra premie", belooft schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A).

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Een zware brand heeft maandagavond de opslagplaats van schilder-decorateur Henk Missiaen uit Bissegem in de as gelegd. Het vuur in de opslagplaats - die ingesloten ligt tussen de Meensesteenweg en de Oliemolenstraat - werd omstreeks kwart voor acht opgemerkt en greep snel om zich heen. Een enorme rookpluim steeg op en was kilometers ver in de omtrek te zien.