Dinsdag 7 juli, 2020

Nieuws uit Beveren (Roeselare)

Om het zorgpersoneel te bedanken voor hun buitengewone inspanningen van de voorbije maanden, schonk de firma Ciranova uit Beveren-Roeselare 1.200 Destrooper-koekjes aan de woon-zorgcentra Marialove in Heestert en de Karmel in Waregem.

Velen gaan ervan uit dat het internationale wielerseizoen zich op zaterdag 1 augustus weer op gang trekt met de Strade Bianche, maar enkele teams gaan al vroeger aan de slag. Zo verschijnt Alpecin-Fenix aan de start van de Sibiu Cycling Tour in Roemenië (UCI 2.1, 23-26 juli) en de Ronde van Bulgarije (UCI 2.2, 28-31 juli).

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

De Roeselaarse Perskring reikt ook in coronatijd een Persprijs uit. Dit jaar zijn er met Ingel Demedts, Sofie Vervaecke en Hans Kluge drie genomineerden. De winnaar wordt mee bepaald door het grote publiek.

Voor de horeca is het nog steeds wachten op nieuws. Filip Lievens van café 't Bourgondisch Kruis bleef niet bij de pakken zitten en ging aan de slag bij tuincentrum Aveve. "Het was raar om weer onder een baas te werken, maar het is enorm plezant. Al kijk ik er wel naar uit op opnieuw achter mijn toog te staan", aldus Filip.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

De Roeselaarse oppositie eist de nietigverklaring van de verkoop van een stuk grond. De prijs is er nauwelijks een tiende van de marktwaarde op belendende verkaveling, waardoor de koper een grote meerwaarde creëert voor zijn eigendom. De oppositie vindt het ook stuitend dat koper - wiens broer de lokale CD&V-voorzitter is - al een omheining plaatste en zich het stuk grond zo toe-eigende voor de beslissing in de gemeenteraad was gevallen.

Annelies Carron (35) was een van de opkomende talenten van Open VLD tot ze de politiek vier jaar geleden vaarwel zei. Haar broer Dieter (32) deed in 2018 voor het eerst mee op de Roeselaarse N-VA-lijst en werd meteen verkozen. We brachten blauw en geel op een coronaveilige afstand rond de tafel.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.