Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Beveren (Roeselare)

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Op dinsdag 20 oktober bestaat frituur Djings 20 jaar en dat wil uitbaatster Sabine Devlies (50) niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom krijgt elke klant dit weekend een kleine attentie en wordt er de komende weken per aankoopschijf van tien euro een kraslotje meegegeven, waarmee heel wat mooie prijzen te winnen vallen.

Wie voetbalt straks op Schiervelde? Die vraag houdt de KSVR-supporter al wekenlang bezig. Deze week doken er nog Zweedse investeerders op, maar die verdwenen met de noorderzon. Ook andere teams worden genoemd. Zoals Club Brugge dat met de Club YLA en Club NXT wel de potentie van Schiervelde naar waarde zou schatten. Maar de fans hopen alsnog op een door- of herstart van KSV Roeselare. Maar of die er komt...

In 2014 maakte Jonas Rickaert (26) als 19-jarige al zijn profdebuut bij Topsport Vlaanderen-Baloise, vooral in functie van de Olympische Spelen op de piste. Zes jaar later is de naar Beveren-Roeselare uitgeweken krachtpatser uit Sint-Eloois-Vijve uitgegroeid tot een heel waardevolle kracht bij Alpecin-Fenix, de ploeg van Mathieu van der Poel. In augustus schreef hij met Dwars door het Hageland zelfs een gereputeerde semiklassieker op zijn naam.

Zondag staat met de Ronde van Vlaanderen de belangrijkste 'voorjaarsklassieker' van 2020 op de agenda. De Melkerie, het trainingsclubje van Yves Lampaert en co, treedt voltallig aan in Vlaanderens Mooiste, maar ook hun 'better halves' zullen intens meeleven. "We hopen uiteraard dat een van onze mannen de koers wint, maar we zullen vooral blij zijn als ze allemaal zonder kleerscheuren over 'den arrivé bollen'."

Mathieu van der Poel (25) wordt zondag één van de te kloppen namen in de Ronde van Vlaanderen. De Nederlander van Alpecin-Fenix torst samen met zijn grote rivaal Wout van Aert de favorietenrol. Zijn West-Vlaamse ploegmaats Jonas Rickaert (26) en Gianni Vermeersch (27) moeten MVDP veilig van Antwerpen naar Oudenaarde loodsen. "We hebben Mathieu zelden zo boos gezien als zondag in de bus na afloop van Gent-Wevelgem." Een monoloog in tweevoud.

Om hun focus op duurzaam ondernemen in de verf te zetten, organiseerde de firma Visix dinsdagnamiddag samen met het personeel een grote opruimactie in en rond de Beverse industriezone.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De Zweedse investeerders die klaar stonden om KSV Roeselare over te nemen, hebben afgehaakt. "We kregen van de stad Roeselare geen garanties over het gebruik van het stadion. En zonder veld kunnen wij niet aan de slag", zegt Zonnebekenaar Jürgen Verhelst die optrad als tussenpersoon bij de onderhandelingen en ook nog voor Cercle Brugge aan de slag is geweest. Bij de stad Roeselare wil men zich niet onder druk laten zetten, maar wil men ook een en ander nuanceren over het schamele dossier waarmee de investeerders kwamen aandraven. (zie officiële reactie onderaan artikel).

Een stuk openbaar domein in Beveren (Roeselare) was volgens de oppositiepartijen veel te goedkoop verkocht. Bovendien bleek de koper, die het stuk al had ingepalmd bij zijn tuin, ook nog eens familie zijn van een CD&V-schepen. Het leidde tot een dubbele klacht. Uiteindelijk haalde de oppositie de slag thuis. De eigenaar haalde de omheining weg en... bezit nu een stuk openbaar domein.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Normaal gezien organiseert Bevo Roeselare jaarlijks een overheerlijke spaghettiavond in De Nieuwe Deure, maar in de huidige coronatijden pakt de volleybalclub met een alternatieve formule met afhaalpakketten uit. Bestellen kan tot zondag 11 oktober via de website van de club.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Curator Yves François had woensdagavond een Zoom-meeting met de enige overgebleven potentiële investeerders en hun Belgische advocaat. Maar daar hield hij een slecht gevoel aan over. "Ik hoop dat ik verkeerd ben, maar mijn aanvoelen is dat de deal niet zal doorgaan. De investeerders haken waarschijnlijk af op de sportieve sancties die aan het faillissement zijn verbonden. Later deze avond of vannacht laten ze hun definitieve beslissing weten." Na middernacht kregen we een sms van trainer Karel Fraeye: "Het is definitief einde verhaal."

In de cafetaria van de Expo heeft Stad Roeselare zaterdag een participatiemoment georganiseerd met Beverse verenigingen en inwoners om samen na te denken over het nieuwe wijkhuis dat in 2022-2023 in Beveren gebouwd wordt.