Donderdag 22 oktober, 2020

Nieuws uit Beveren-Leie

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Al zes jaar huist vzw Sociale Dierenhulp in de Hulstersestraat. Die organisatie helpt mensen in armoede met dierenzorg en -voeding. In december houden Jolanda en Harry Kause van de vzw het voor bekeken. "Ons concept was uniek: we waren er niet alleen voor de dieren, maar ook voor de mensen", vatten ze samen.

"In deze coronatijden heb ik al veel omzet verloren. De horeca is mijn grootste afzetmarkt, maar dat is door de omstandigheden heel wat minder. Als zelfstandige moet je dan creatief zijn, projecten bedenken en uitwerken die je weer in beeld brengen." Aan het woord is Sabine Kerkhove, zaakvoerder van de handel in Spaanse wijnen Sacocorchos. Ze organiseert nu enkele activiteiten om de moeilijke tijden te boven te komen.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Sinds kort is damesboetiek By Getty niet langer te vinden in de Holstraat in Waregem. Zaakvoerster Getty Beel ruilde haar vaste stek na zes jaar in voor een woning in de Deken de Bostraat in deelgemeente Beveren-Leie. "Mijn winkel zal minder vaak open zijn, maar wie langskomt, krijgt een superpersoonlijke aanpak", vertelt ze.

Nog één koers en het seizoen zit erop voor Victor Vercouillie. Na het weekend mag de fiets een paar weken aan de kant en krijgt de tweedejaarsjunior uit Beveren-Leie de tijd om weer op adem te komen. En dat kan hij met een positief gevoel doen, want ondanks de beperkte kalender slaagde hij er toch in een koers te winnen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

De komende jaren worden in Waregem alle kruispunten met voorrang van rechts afgeschaft. In 42 straten wordt de verkeerssituatie aangepast, zodat het meteen duidelijk is wie zich op de hoofdweg bevindt en wie niet. "Deze ingreep moet de verkeersveiligheid in de stad verhogen", maakt schepen van Verkeer en Mobiliteit Philip Himpe (CD&V) zich sterk.

Afgelopen weekend heeft Groen Waregem op verschillende plaatsen in Waregem en de deelgemeenten een straattekening aangebracht om aandacht te vragen voor veilige schoolomgevingen. De actie komt er naar aanleiding van Autovrije Zondag en het tragische verkeersongeval dat de 12-jarige Kato uit Zwevegem het leven kostte.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Sterven onze bomen staande? Een aantal laat veel vroeger dan anders de bladeren los. Het voelt als zomer in onze tuinen, maar het ziet er al uit als herfst. De aanhoudende droogte - al een aantal jaar op rij - en de extreem hoge temperaturen maken het de bomen lastig. "Maar", stelt Charles Van Tieghem van boomkwekerij Joos in Waregem ons gerust, "bomen zijn sterk. Een gezonde boom overleeft. Maar voor jonge aanplant die aan zijn lot wordt overgelaten én bomen die al problemen hadden met hun ondergrond kan het noodlottig worden."