Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Beselare

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Op de gemeenteraad werd maandagavond beslist dat enkele panden in het centrum van Beselare verkocht worden. Dat stootte op verzet van N-VA en ook Insamenspraak wilde aanpassingen. Ook over de agendapunten met betrekking tot de aanstelling van een preventieambtenaar en met betrekking tot het dossier 'Scholenbouw' liepen de meningen tussen meerderheid en oppositie uiteen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Zowel in Beselare als in Zonnebeke zijn er dit weekend bij de Chiro geen activiteiten. Beide afdelingen zijn getroffen door het coronavirus al moet er zeker geen plaats zijn voor paniek.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

De Strapdag die vandaag in heel wat scholen gehouden werd, kende ook in VBS De Biesweide in Beselare een groot succes. Er werd massaal gehoor gegeven aan de oproep om op Strapdag te voet, per fiets, met de step of op het skateboard naar school te komen in plaats van met de auto.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

De provincie West-Vlaanderen kende voor 1.303.383 euro subsidies toe voor projecten met besparing op CO2. De renovatie van de oude Beselaarse gemeenteschool kreeg 100.000 euro. De school wordt omgebouwd tot jeugd- en cultuurcentrum.

Wanneer we met Simon Delahaye (37) en Sarah Legein (34), die zes jaar geleden van Ieper naar Beselare verhuisden, neerstrijken in hun favoriete zomerbar zijn hun kinderen Rei (3) en Saul (1) druk in de weer met het verzamelen van terraskeitjes. Fantasie van kinderen kent geen grenzen, maar ook papa Simon en mama Sarah zijn creatievelingen. Hij doet het in de vorm van graffiti en zij maakt eigen hiphopnummers. En nu we massaal thuis blijven, is daar meer tijd voor.

Deze morgen werd in extremis en na overleg tussen de muzikanten en inrichters het voorziene concert met de MG Brothers van 1 augustus om 20u op de markt van Beselare afgelast.