Zondag 26 januari, 2020

Nieuws uit Bellegem

Pesten, het stopt lang niet aan de schoolpoort. Via sociale media gaan de pesterijen door, tot lang na de schooluren en ver buiten de schoolmuren. Onze reporter Kurt Vandemaele sprak met leerkrachten, leerlingenbegeleiders, directeurs en politie over cyberpesten en het doorsturen van naaktfoto's in Kortrijkse scholen. En dat onderzoek zette hem aan het denken.

'Help! Klasgenoten van mijn dochter hebben een foto op het internet verspreid waarop ze in haar blootje staat.' Berichten die we wel vaker kregen opgestuurd. En dikwijls zit daar dan een relaas aan vast van pesterijen, afpersing en mentale terreur. "Geweld dat ons in vele vormen omringt", zo noemde de koning het nog in zijn kerstboodschap. Gevallen van cyberpesten en sexting worden ook vaak bij de Kortrijkse politie gemeld. "Maar daar leggen we geen verklaringen over af", aldus Thomas Detavernier. Te delicaat omdat er minderjarigen bij betrokken zijn. Een speciale cel bij de sociale dienst van de politie gaat daar heel omzichtig mee om. Maar we gingen even polsen bij enkele Kortrijkse scholen of sexting en cyberpesten inderdaad zo'n groot probleem is.

Ann Wauters (39) stopt met basketballen na de Olympische Spelen van Tokio 2020, komende zomer. Dat melden het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg. "De Olympische Spelen halen is de droom waarom ik bleef voortspelen. Daarna kan ik zeggen: oef, het is gedaan", zegt Wauters.

De West-Vlaming werkt, zoveel is zeker. Vorig jaar bedroeg het aandeel niet-werkende werkzoekenden in onze provincie slechts 4,6 procent. Dat is niet alleen 1,5 procentpunt lager dan vorig jaar, op Vlaams niveau is dat het laagste cijfer van alle provincies. Lo-Reninge scoort met 1,8 procent werkloosheid zelfs het best van alle Vlaamse gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB.

Het jaar begint met groot én goed nieuws. Vanaf volgende week is West-Vlaanderen een krant rijker. Bij jouw vertrouwde lokale krant krijg je - gratis - ook De Krant van West-Vlaanderen.

In 2020 willen de West-Vlamingen vooral meer sporten en bewegen en gezonder leven. Dat blijkt uit een onderzoek van shoppingcentrum K in Kortrijk, dat bij 1.157 provinciegenoten polste naar hun goede voornemens. "Het thema leeft zelfs zo hard dat de mensen dit keer al vóór de eindejaarsfeesten met hun gezonde plannen bezig waren", zegt sportinstructrice en voedingsdeskundige Delphine Steelandt.

Sofie Lanssens (41) verloor in juni haar man Mathieu Lamsens (41) aan de zeldzame ziekte ALS. Samen met haar twee zonen Victor (13) en Thomas (15) en honderden vrienden en familieleden zamelden ze tijdens De Warmste Week 41.500 euro in voor Instituut Born-Bunge. Koen en Kris Wauters van Clouseau bedankten hen daarvoor met een videoboodschap. Sofie had het moeilijk. "Ik wil niet per se met mijn hoofd op tv komen, maar er is meer onderzoek voor de ziekte nodig", vertelt ze.