Woensdag 21 oktober, 2020

Nieuws uit Bellegem

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Eergisteren (woensdag) kondigde Zorg Kortrijk al een gedeeltelijk bezoekverbod aan tot vandaag (vrijdag). Dat wordt nu dus uitgebreid naar alle openbare WZC's. Er werden al vijftien besmettingen vast gesteld in Biezenheem, De Zon en De Weister, maar de resultaten van Sint-Jozef en Ter Melle laten onverwacht lang op zich wachten. David Wemel van oppositiepartij Groen, uit meteen zijn bezorgdheid over de nieuwe maatregel.

Het zit de Gentse neuzenverkoper Carl Demeestere niet mee dit jaar... Vol enthousiasme begon hij dit jaar aan een nieuw avontuur in Sint- Idesbald, maar al bij de start stak de coronaduivel stokken in de wielen. Met vertraging opende hij Brasserie See&Sea op 8 juni en daar had en heeft hij nog altijd meer ambitieuze plannen. Van zijn neuzenkarretje in Gent heeft hij noodgedwongen afscheid genomen. De toeristen bleven de voorbije maanden massaal weg, en die zorgden net voor de grootste omzet.

Zopas raakte bekend dat er in wzc Ter Melle in Heule enkele coronabesmettingen zijn vastgesteld. Daardoor werd beslist dat er vanaf vrijdag 16 oktober tot en met maandag 19 oktober geen bezoekers meer worden toegelaten.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

In de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk (OCMW) worden momenteel alle personeelsleden getest gezien het hoge aantal besmettingen binnen de stadsgrenzen. "De testcampagne loopt nog, maar op basis van de reeds binnengekomen testresultaten stellen we helaas vast dat zo'n vijftien personeelsleden positief testten. Daarom wordt het bezoek voorlopig opgeschort tot en met vrijdag in Biezenheem (Bissegem), De Zon (Bellegem) en De Weister (Aalbeke)", klinkt het bij het OCMW Kortrijk.

Woensdagnamiddag reed een vrachtwagen in de gracht in de Bellegemse Einde Munkendoornstraat. Het waren indrukwekkende beelden maar de chauffeur kwam er met de schrik van af. De takelwerken namen al snel meer dan een uur in beslag.

Tijdens de meest recente Kortrijkse gemeenteraad op maandagavond, nam Helga Kints (47) de fakkel over van Tiene Castelein (41) als voorzitter van de raad. Helga legde de eed af bij kersvers waarnemend burgemeester Ruth Vandenberghe (47) en mocht dan ook meteen haar eerste gemeenteraad voorzitten. "Ik zal streng maar rechtvaardig zijn", zette ze meteen de toon. Voor Tiene weerklonken heel wat lovende afscheidswoorden.

Voor een 49-jarige man uit Kortrijk eindigde een afscheidsdrink voor zijn laatste werkdag voor de rechtbank. Hij moest zich verantwoorden voor een vechtpartij in café De Sportwereld in Bellegem (Kortrijk).

Tijdens de Europese jeugdkampioenschappen op de piste in het Italiaanse Fiorenzuola kwam Shari Bossuyt tijdens de eliminatiewedstrijd zwaar ten val.

Shari Bossuyt heeft zaterdag op de derde dag van de Europese jeugdkampioenschappen baanwielrennen in het Italiaanse Fiorenzuola een zilveren medaille behaald in de puntenkoers voor renners onder de 23 jaar.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Basketspeelster Ann Wauters heeft een Sinterklaasboek geschreven, een opvallend literair debuut. Sinterklaas zoekt een Paard is vanaf 19 oktober verkrijgbaar. De tekeningen zijn van de hand van de Amerikaans illustratrice Ellen Surrey. Bovendien is dit sinterklaasprentenboek voor iedereen gratis verkrijgbaar bij aankoop van actieproducten bij alle hypermarkten van Carrefour en Carrefour Market.

Een week voor hun nationale kampioenschappen in het Henegouwse Saint-Ghislain (11/10) werkten onze aspiranten in Bellegem in een organisatie van KSV Bellegem een ultieme conditietest af.

Vorige week dinsdag kroonde Shari Bossuyt zich tot Belgisch kampioene bij de U23 in Anzegem, nadat ze als derde finishte tussen de elite. De conditie zit dus goed. Volgende week zal ze ons land vertegenwoordigen op de Europese kampioenschappen op de piste in het Italiaanse Fiorenzuola.

Ook voor de aspiranten kon er dit jaar weinig gekoerst worden, zo ook voor Seppe Depaepe. Gelukkig maakt de thuiskoers van zondag dat een beetje goed. De 14-jarige aspirant ziet het zitten, maar heeft er geen stress voor.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.