Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Beernem

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Niet alleen op begraafpark Sint-Amandus in Beernem blijken graven opengebroken en volgepropt met bouwafval te zijn. Ook op de begraafplaats Heilige Maria Moeder Gods is bij een steekproef een opengetrokken en gevuld graf gevonden. Burgemeester Jos Sypré sluit alle zeven begraafplaatsen in Beernem voor een uitgebreid onderzoek.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De eerste editie van 'Le Manoir' in Beernem wordt een echte voltreffer. Tijdens de eerste drie dagen hebben heel wat bezoekers de tuinbeurs op het domein van Paul en Magali Vande Walle-Papillon bezocht, volledig coronaproof.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Bij een eventuele nieuwe lockdown moet er meer aandacht besteed wordt aan het mentale welzijn van de bevolking. Dat zegt dokter Geert Bosma, hoofdgeneesheer van het psychiatrisch centrum Sint-Amandus in Beernem, naar aanleiding van de Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheid nu zaterdag. "Deze crisis biedt ons kansen en ervaring die we kunnen gebruiken om het beter te doen", klinkt het.

Afgelopen zondagnacht werd de trailer van vrachtwagenchauffeur Jeffry De Baets uit Beernem beklad. De trailer werd over een lengte van zo'n vijf meter met graffiti bespoten. "Het kostte me drie uur tijd om alles eraf te krijgen", zegt de trucker.

Julie Sap (28) is vorig weekend als tweede geëindigd in de bekende Monstertijdrit in Almere. De Beernemse, beroepsmatig aan de slag op de jeugddienst van Torhout, legde de 137,8 km af met een gemiddelde snelheid van 38,8 km per uur. Daarmee werd ze tweede na de Duitse Lisa Brömmel. Ook bij de heren was de zege voor Duitsland weggelegd. Proftriatleet Boris Stein won voor Bruggeling Filip Speybrouck.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.