Dinsdag 7 juli, 2020

Nieuws uit Beernem

Op 29 juni start een aannemer in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) met terreinwerken aan het Aanwijs in Beernem. Het Aanwijs, vlakbij het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld en de Vagevuurbossen, wordt ingericht als de grootste onthaalpoort voor het landschapspark Bulskampveld. Dat is het meest bosrijke gebied van West-Vlaanderen.

In het zaalvoetbal speelt ZVC Assebroeke voor het tweede seizoen op rij in eerste nationale, drie ploegen uit West-Vlaanderen treden aan in de Vlaamse competitie en de Vlaamse Zaalvoetbalbond West-Vlaanderen gaf bij de mannen nu ook de provinciale reeksen vrij.

In het kanaal Brugge - Gent is ter hoogte van Bombardier een installatie geplaatst die er voor moet zorgen dat de vaart minder gaat stinken. Er was de afgelopen dagen een vies geurtje merkbaar dat nog erger werd wanneer er een boot passeerde. De vieze visgeur komt uit het water dat traag richting Oostende vloeit.

Peter Brysse (47) uit Beernem is woensdag officieel aangesteld als voorzitter van Unizo, de unie voor zelfstandige ondernemers. Hij ziet veel uitdagingen door corona, en waarschuwt voor een faillissementsgolf in het najaar. "Belangrijk is dat we faillissementen afwenden door hulp te bieden bij herstructureringen."

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

De allereerste vrouwelijke korpschef van West-Vlaanderen is een feit. Veerle Dhont (51) legde maandagmorgen de eed af bij de lokale politiezone Het Houtsche, het korps dat de orde handhaaft in de gemeentes Oostkamp, Beernem en Zedelgem. "Ik voel me thuis in West-Vlaanderen", zegt de mama van drie uit Hansbeke in Oost-Vlaanderen.

In het kader van Buurten op den Buiten krijgen 13 lokale projecten in landelijke West-Vlaamse gemeenten projectsubsidies van de Koning Boudewijnstichting. De focus ligt op projecten die de sociale cohesie tussen buurtbewoners versterken en zo de buurt levendig houden. Elk project ontvangt tussen de 750 en 5.000 euro.

Een 41-jarige Bulgaar heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor 65 inbraken in bestelwagens en zeven pogingen. Het gestolen werkmateriaal werd doorverkocht door een 56-jarige kompaan. Voor de beklaagden werd respectievelijk vier jaar en 37 maanden effectieve gevangenisstraf gevorderd.

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport gaf KFC Sint-Joris Sportief en de andere West-Vlaamse clubs Wevelgem, Vlamertinge, Ledegem en Komen ongelijk in hun klacht tegen Voetbal Vlaanderen omwille van de degradatie na de stopzetting van de competitie. Birger Van Quathem, ondervoorzitter van KFC Sint-Joris Sportief, reageert zwaar ontgoocheld.

De spotlights van de theaterzaal van OC De Kleine Beer waren na vijftien cultuurseizoenen aan vervanging toe. Bij de vernieuwing wordt overgeschakeld naar ledverlichting, wat een besparing van 80% op de energiefactuur zal betekenen.