Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Bavikhove

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Toon Aerts won zaterdag de tweede manche van de Ethias Cross, de Poldercross in Kruibeke. Hij rekende in een spannend duel af met Laurens Sweeck. Eli Iserbyt behaalde de derde plaats. Vorige week werd de naar Kuurne uitgeweken Bavikhovenaar eerste in de Rapencross in Lokeren.

Het is velen ontgaan, maar daags voor de wereldtitel van Julian Alaphilippe heeft ook het nieuwe veldritseizoen in België zich op gang getrokken. Eli Iserbyt, nog altijd maar 22 lentes jong, zette in de uitgeregende Rapencross in Lokeren meteen de puntjes op de i. Veldritcoryfee Paul Herygers maakt een eerste voorzichtige evaluatie op. "Laat ons vooral hopen dat er snel weer publiek op de cross toegelaten wordt."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Claudine Vanoverbeke (53) uit Bavikhove kampt al jaren met een neurologische spierziekte waar zelfs dokters tot op heden geen specifieke naam aan kunnen geven. Haar spieren functioneren niet meer zoals het hoort waardoor ze het dagelijkse huishouden niet meer naar behoren kan uitvoeren. Dochter Lotte Duchi (21) neemt al drie jaar alle huishoudelijke taken over. Ze doet het met veel liefde en zorg, maar haar rol als mantelzorger is er een met vallen en opstaan. Een ontroerend verhaal over je familie op de eerste plaats zetten.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Bij een verkeersongeval in de Hoogstraat in Bavikhove is maandagvoormiddag de 89-jarige Antoon Maes om het leven gekomen. Hij was met de fiets op weg toen hij werd aangereden door een bestelwagen. De bestuurder, een veertiger uit Waregem, kon hem niet meer ontwijken toen hij plots naar links reed.