Dinsdag 7 juli, 2020

Nieuws uit Bavikhove

Trainingsmakkers Matthias Deslee (Wevelgem), Dante Struyve (Bavikhove) en Thomas Van Esbroeck (Kuurne) liepen zopas hun Marathon 4'59". Door het wegvallen van voorjaarsmarathons was dit hun challenge geworden. Doel: onder de magische drie uur over de eindstreep lopen.

Wordt er te veel gebouwd in Harelbeke? Menig Harelbekenaar zit met deze vraag. In 1995 waren er in de stad 925 flats in appartementsgebouwen, in 2019 waren dat er al 2.291. In Harelbeke is bijna 47,5 procent van de oppervlakte bebouwd. Maar dat heeft zijn redenen. Schepenen Tijs Naert en David Vandekerckhove geven duiding.

Een duizendpoot, dat vooral. Teddybeer, zeer zeker. Favoriete uitspraak: uwen beir ontbinden. Taartenkok, topacteur, podiumbeest... In lockdowntijden zelfs al eens rouwclown. Een vat engagement. Hij speelt indien nodig de onderbuik van Vlaanderen: "Een watertekort in fucking Vlaanderen..?!" Enfin, in al zijn vezels nen vree artiest. En een zen meester, te land en in zee. Dames en heren: Wim Opbrouck in al zijn glorie.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Goed nieuws voor baasjes van kleine huisdieren: in de Kerkstraat is sinds kort een nieuwe dierenartsenpraktijk te vinden. Hoog Hemelrijk zou eigenlijk enkele weken geleden al officieel geopend worden, maar door de coronacrisis ging dat feestje toen niet door.

Hans Soenen uit Beveren-Leie woont en werkt als veilingmeester halftijds in Wallonië aan de voet van De Hoge Venen. Er zijn slechtere plaatsen om te vertoeven, zeker in tijden van corona waar we ons nog geen exotisch klinkende uitstappen kunnen veroorloven. "Het is een prachtige streek, ideaal om er werk en vrije tijd te combineren", zegt hij.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Één op de drie cafébazen moest in april of mei geen huur betalen aan de eigenaar van het pand. Vaak gaat het om brouwerijen die, naast een slabakkende verkoop, nu ook nog eens deze inkomsten moeten missen. Onze grootste brouwerijen over hun coronacrisis.

Sinksen in Kortrijk zal er dit jaar helemaal anders uitzien. Geen dansavonden met vrienden aan De Cubaan, geen lange nachten op café in 't Straatje en al zeker niet staan juichen voor een podium op het Schouwburgplein. "En toch gaan we er een geweldig feest van maken", belooft Wim Opbrouck. De Bavikhovenaar smijt zich helemaal om er een gedenkwaardige editie van te maken. "Met het openingsspektakel willen we elke man en vrouw bedanken die braaf in zijn huizeken gebleven is de afgelopen dagen. En het woord corona? Dat is voor heel even verboden!"